Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Milyen szalonnát vegyek, ami...

Milyen szalonnát vegyek, ami sütés/főzés közben nem lesz olyan sós? Mert így elrontja az ételt, ha benne főzöm.

Figyelt kérdés
2011. okt. 13. 16:38
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Nem tudom hogy miért rontaná el(??)..a szalonna az ételt,

nálam az tudja igazán "csodásra" varázsolni az étel izét,legyen az töltött káposzta,vagy bolognai rakott tészta,vagy lecsó stb,bármihez is kell,egy kis kis füstölt szalonna csak jót tesz vele.

Tessék figyelemebe venni a szalonna sótartalmát,és így kevesebbet rakni a delikátból,vagy sóból az ételhez.

Lényegi válasz ,szerintem minden szalonnaféle eleve sós.

2011. okt. 13. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 doboszoli ***** válasza:

Próbálj szerezni szakszerűen készített házit, termelőtől.

Nem "hazafelé beszélek", mindjárt megindoklom.

A nagyüzemben készült szalonnák hozzáadott(beleinjektált) sós páclével készülnek, gyorsítandó az elkészítési folyamatot, ami néhány nap. Szándékosan nem érlelést írtam, itt erről szó sincs. Amellett, hogy sós,(hiszen ez ami tartósítja pár napra/hétre)a sós lé árát megfizeted szalonna, sonka stb. árban.

Mi száraz sózással tartósítunk,kizárólag konyhasóval, 10-12 napig áll a szalonna a sólében, ha vastagabb, vagy sonka, 20-22 nap is szóba jöhet. Ezáltal a közepe is sóéretté válik, víztartalma csökken. A sózási idő végén a sótól lemosva, 24 órára 6%-os ún. fedőpácba kerül, amiben a külső-belső sókoncentráció kiegyenlítődik. Szikkasztás után 1-4 napra hideg füstre kerül. Ennek a macerának persze ára van, de jót csak így lehet készíteni.

Bocs, ha hosszú voltam, de szerettem volna rávilágítani a 670 forintos T... gazdaságos, és a kisipari közötti árkülönbözet okára.

2011. okt. 13. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
A szalonna (is) sóval van tartósítva, mivel HÚS, és különben sózás füstölés nélkül nem állna el akár X évig is. Ha valaki tud főzni akkor azt tudja hogy mivel a szalonna sósabb akkor nem sózom meg külön az ételt, csak ha igényel még egy kicsit.
2011. okt. 13. 17:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 doboszoli ***** válasza:

Így igaz, ez működik is olyan ételeknél, amiben minimális szalonnát használunk.

De mondjuk szalonnás rántotta, tepsis krumpli szalonnával, vagy akár natúr sült szalonna esetében?

2011. okt. 13. 18:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
Ha valakinek túl sós lenne a szalonna, akkor megoldás lehet, hogy elözöleg pár órára vizben kiáztatja kissé. Sajnos igy nem csak a sótartalma, hanem az ize is csökken.
2011. okt. 13. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Ha szalonnát teszek az ételbe nem szoktam megsózni, de a szalonnától előfordul, hogy így is túl sós lesz... De akkor maradok annál, hogy külön sütöm meg, és a végén teszem a kész ételbe.
2011. okt. 14. 08:50
 7/11 anonim válasza:

Nekem még sose sózta el a szalonna az ételt. Mennyit teszel bele? :)


Kedves Doboszoli, a leírásod megindította a nyáltermelésemet. Kell kerítenem házi szalonnát, de gyorsan! :)

2011. okt. 19. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 hör-mör válasza:
Leginkább semmilyet ne vegyél,ha jót akarsz!A szalonna az egyetlen olyan táplálék,amit még állatnak sem adnék,nemhogy emberi fogyasztásra!!! /És nemcsak én,hanem most már hál' Istennek egyre több tudományos érv szól ellene,káros voltát igazolva!/.p.s.:Gondolom,ez nem lesz szimpatikus válasz egy szalonnát rendszeresen fogyasztó embernek!
2011. okt. 19. 15:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 doboszoli ***** válasza:

Persze, hogy persze!

Nagyapánkék 100 évig éltek, pipázva, pálinkázva, borozva, mangalica húsán és szalonnáján. Az orvostudomány akkori szintjén...

Meg aztán az A,D,E,K vitaminok is a hideg vízben oldódnak, hasznosulnak.

Nem ragozom, de ne terjessz butaságot!!

2011. okt. 19. 18:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

@ hör-mör : Ha a szalonna tényleg annyira ártalmas lenne, mint ahogy irod, akkor nem lennék jelenleg abban a helyzetben, hogy ezt megtárgyaljuk, ugyanis már régen kihalt volna Magyarország lakossága - ugyanis évszázadokon keresztül ezt ették naponta.


Akkor sem volt több beteg, mint ma, söt sokkal kevesebb!

2011. okt. 19. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!