Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Milyen alap dolgokat érdemes...

Milyen alap dolgokat érdemes tudni egy kezdő szakács tanulónak?

Figyelt kérdés
Rántás, habarás meg van. Hasonló alap dolgokra lennék kíváncsi.

2013. febr. 23. 11:12
 1/9 bumbi02 ***** válasza:
61%

Legírozás : tojássárgáját elkevered tejszínnel (1 tojássárgájához kb 1 deci tejszín), és ezt szépen lassan beleengeded a krémlevesbe folyamatos kevergetés mellett, de ezután már nem forralod fel. (mert kicsapja a sárgáját)


Montírozás: vajdarabkákat csipkedünk az ételre (általában krémlevesek) és folyamatosan kevergetjük h olvadjon szét rajta. Ettől kicsit "selymesebb", "dúsabb" lesz a leves..


Manírozás: liszttel begyűrt vajat teszünk a sűrítendő, dúsítandó ételbe.


Derítés: szakácsként főképp erőlevesnél használjuk (borkészítés során is használják,d e más módszerrel). A tojásfehérjét félkemény habbá verjük, és beleengedjük a leszűrt levesbe, majd szép lassan forraljuk pár percig. És leszűrjük megint. A tojásfehérje "összeszedi" azokat, amiktől még zavaros a leves. Így már mindenképp szép tiszta levest kapunk:)


Bardírozás: ha nem akarsz túl száraz húst kapni (például karajjal dolgozol, ami alapvetően könnyen kiszárad) szalonnába tekered a húsokat. Ez nézhet úgyis ki, hogy a sütőedényt béleled ki szalonnával, de úgyis, hogy egy göngyölthúst baconnel betekersz.


Igazából jó kérdés, mit tekintünk alap dolognak.. Otthon ritkán deríti az ember a hús/erőlevest, sőt, még étteremben se annyira gyakori, de attól még egy szakácsnak tudni kell. A bardírozást ritkán mondják konyhán is bardírozásnak, egyszerűen csak csinálják.

2013. febr. 23. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
77%

Inkább egy jó pörkölt alapot tanulj meg, mint a bardírozást..

Meg anyaghányadokat nézd át, pl hány deka zöldséget számolj egy főzelékhez főzelékzöldségből, vagy száraz hüvelyesből, (ami dagad)

hány tojást használj egy kiló liszthez galuskához, hányszoros vízzel kell felönteni a tarhonyát, ilyenek...


Meg gyakorold ezerrel a darabolást, mert azt nem háztartási tempóban kell művelni.

2013. febr. 23. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 bumbi02 ***** válasza:
76%
Egy szakácsnak a fent említett technikák ugyanannyira alap dolognak kell hogy legyenek, mint a pörkölt alap készítés. Rengeteg támadási felületet hagy szabadon a leendő séf számára a szakács tanonc, ha nem tudja hogyan szeleteljen ha julienne-t mondanak neki, vagy brunoise-t... Vagy hogy mihez kezdjen ha paradicsom concasse-t kell csinálnia... Ha azt kérdezik hogy milyen alap dolgokat érdemes tudni a konyhában, otthon, én is a pörkölt alappal kezdem. De ha egy szakácsnak mit kell tudnia, akkor már ezeket is beleveszem, mert feltételezem hogy pörkölt alapon túl van.
2013. febr. 23. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

Viszont a kérdés nem ez volt.

Azt, hogy egy szakácsnak mit kell tudnia, 57 oldalon keresztül is lehetne sorolni.

Én azt próbáltam összeszedni, mai egy kezdő tanulónak (mint a kérdésben) valóban hasznára válhat a gyakorlatban.

Kiegészítő műveletekből, meg francia eredetű szakszavakból 500-at is fel lehetne sorolni, szerintem fölösleges 3-4 db-ot kiemelni.

Nem elvárás a kezdeteknél.

Az, hogy 1 héten belül meg tudjon csinálni tökéletesre egy rizs köretet, inkább reális elvárás.

2013. febr. 23. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

Ezen az oldalon, vissza-vissza térő téma a jó, pergős rizs készítése, és a palacsinta-sütés-tudománya.


Ezért elkezdheted gyakorolni a jó palacsinta tészta kavarását, és a sütését, amúgy vendéglátós = feldobós módon.

2013. febr. 23. 15:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

Hát igen, a palacsinta is egy kritikus pont! :D

Még a feldobálást lehet is nélkülözni, ami viszont hasznos, begyakorolni 3-4 db palacsintasütővel egyszerre sütni. :)

2013. febr. 23. 15:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 bumbi02 ***** válasza:
67%
Jó, lehet hogy " a közepébe vágtam", de feltételeztem hogy aki szakácsságra adja a fejét, az már az ilyen alapokon mint pörkölt, tésztafőzés, palacsinta, rizs már túl van...Ha valaki azt kérdezi egy közgazdász tanulónak mit kell tudnia, akkor nem a szorzás osztással kezdem...
2013. febr. 23. 17:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

LOL:

El kell, hogy keserítselek. Sokszor még összeadni sem tudnak fejben, nemhogy szorozni, vagy osztani. Tisztelet a kivételnek.

2013. febr. 24. 08:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 Gabbbby válasza:
Most megyek szakács iskolába, (OKJ-s felnőttképzés). Fél év csak az elmélet!!! Nem lehet itt összefoglalni az alapszabályokat:) Egy dologban biztos vagyok, vannak nagyon komoly szabályok, amiket be KELL tartani! Szerintem csak olyan ember menjen szakácsnak, aki nagyon komolyan gondolja ezt a szakmát, nem az számít, hogy ő mit szeret, vagy ő mit enne meg, hanem az, hogy igenis vannak kő kemény alapok, tehát úgy kell csinálni valamit, ahogy az le van írva.
2014. okt. 28. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!