Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell búzát csíráztatni...

Hogyan kell búzát csíráztatni úgy, hogy ne penészedjen be? Fél kilót kellene egyszerre.

Figyelt kérdés
Nekem épp csak állt 2 napot és belepte a penész, csíra meg max. pár milliméter. Ráadásul a gyökere még el se kezdett nőni, pedig az lenne a lényeg. Előtte ecetes vízben megmostam, egy napig áztattam, utána lemostam alaposan, lecsurgattam, elegyengettem tálcán és betettem a (hideg) sütőbe, hogy legyen kissé párás és sötét helyen.

2019. máj. 13. 20:33
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Te inkább a penészt nevelgetted, nem a csírát. Azt fogyamatosan mosni kell, min. Napi 2x reggel és este folyó víz alatt átmosni,mivel a csírázáshoz víz kell. Minek mostad meg ecetes vízben? Nem kell
2019. máj. 13. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A csíramálé, régi korok finom édessége, készítéséhez is a búzát kell először kicsíráztatni...


[link]


Ebben le van írva a csíráztatás menete is, biztos módszer, édesanyám is így készítette!

2019. máj. 14. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Sajnos szinte hajszálra így csináltam (tepsis-permetezős módszer), az ecetes fertőtlenítő öblítést egy másik oldalon olvastam, azzal kiegészítettem, illetve letakarás helyett a sütőben tartottam, ahol állandó volt a pára, a sötét és folyamatosan 20 fok volt. Valahogy ez kedvezőnek bizonyult egy fehér szőrös penészgombának, ami egy éjszaka alatt sutty, beszőtte az egész felszínt.
2019. máj. 14. 11:41
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha fertőtleníted, hogy csírázzon ki? És világosság kell neki, nem sötét.


Talán ez segít, igaz itt kis mennyiségek vannak.


[link]

2019. máj. 14. 12:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
A felületi fertőtlenítés (ecettel) nem befolyásolhatja a csírázási képességet hatályos biológiai ismereteim szerint. :) Ha kifőzném, na az igen. Gondoljunk a csávázásra, ahol konkrétan vegyszerekbe áztatják a magokat. A világosság nem előnyös a csíramáléhoz való csíráztatásnál, mert hamarabb fejleszt zöld szárat a mag, ha rendelkezésére áll napfény. Miközben gyökeret kellene fejlesztenie. Vajon a NG-s cikkben és a csiramale.hu oldalon leírt módszernél miért nem penészedik be a mag? Legközelebb mindenesetre nem kezdem a kezelést ecettel - bár még utána egy napot ázik és még vagy háromszor át van mosva, tehát az biztos nem marad rajta - meg konyharuhával fedem le és nem teszem a sütőbe, hanem inkább leviszem a pincébe. A sütő azért is volt jó, mert azért volt egy bukéja az ázott búzának.
2019. máj. 14. 14:14
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Én rengeteget csíráztattam és nekem mindig sikerült, annyi volt a titka, hogy sűrűn kellett átmosni. Én iylen tálcákba raktam, ami több szintes, azokat mindig cserélgettem, hogy melyik legyen felül
2019. máj. 14. 17:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!