Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Regi magyar tajjellegu etelek...

Regi magyar tajjellegu etelek keszitesehez szoktatok szakacskonyvet haznalni?

Figyelt kérdés
Regen a 80 as evekben volt egy ilyen sorozat az osszes megyen vegigmentek hogy ott mik voltak a parasztok etkei

2019. jún. 30. 08:29
 1/4 anonim ***** válasza:
34%
Soha se használok szakácskönyvet főzéskor. Ezért is olyan egyediek a főztjeim. Főleg a tájjellegűek.
2019. jún. 30. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
72%

Nem, mert a hagyományos ételekhez mindig anyósomtól kérek tanácsot, azok a legjobbak, ő is még anyjától dédnagyanyjától tanulta. A tájjelegűekkel nem is szívesen kísérletezek, mert mi máshoz vagyunk szokva. Mint pl. a szabolcsi másképp csinálja a töltött káposztát mint mi Fejér megyében. Kaptam egyszer szabolcsi ismerőstől májas hurkát, ők másképp fűszerezik mint mi. Nem mondom hogy rossz volt, de furcsa volt számomra és maradok a megszokottnál.

Direktben nem szoktam ilyen ételeket keresgélni, viszont ha egy túra során megkóstolok olyan ételt amit felénk nem készítünk, nem ismerünk, a házigazdát kérdezem meg hogyan készült.

Egy ilyen feledhetetlen étel volt pl. Felvidéken, aminek nem tudom a nevét, de kipróbáltam utána itthon.

Tócsniba csomagolt pörköt volt lecsóval. Úgy készült, hogy a tócsnit lágyabbra, és laposabbra készítették, hogy könnyen hajtogatható legyen, mint a palacsinta. Ebbe töltötték a pörköltet, és a lecsót.

Érdemes nézni Borbás Marcsi Gasztroangyal műsorát, mert ő járja a vidékeket, és mutatja be a különböző tájegységek jellegzetes ételeit.

2019. jún. 30. 09:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Ha más tájegység jellemzö ételeit akarom elkészíteni, akkor vagy szakácskonyvet használok, vagy a neten keresek eredeti receptet.

Ugyanis ha egy speciális ételt akarok tálalni, akkor ahhoz nem a saját kreativitásom a lényeg, hanem a hagyományos elkészítési mód, enélkül nem azt fözöm, amit akartam.

2019. jún. 30. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Akkor szerencsés vagy, hogy tudsz ilyen sorozatról, ami megyékre szedte a tájjelegű ételeket, mert én erről sajna nem hallottam, pedig akkor lettem nagykorú, akkoriban kezdtem el igazán főzni. Egyébként elég érdekes, hogy még megyén belül is egész másképp készítenek különböző ételeket, vagy olyat, amiről még mondjuk soha nem hallottam. Ilyen pl. a lisztes sterc, amit hideg aludtejjel ettek, vagy hogy a spenótba áztatott zsemlét tesznek, a kocsonya is ilyen téma, megyén belül van, aki sütőben sült meleg krumplival eszi, lehetne sorolni. Most ennyi jutott eszembe. De a végtelenségig lehetne sorolni.

Egyetlen egy nagyon régi szakácskönyvem van, abból szoktam csemegézni, mert vannak benne érdekes receptek, de nincs tájegységekre szedve. Úgy örököltem nagymamámtól. Néha vicces dolgok vannak benne: pl. eresszük le a kútba hűlni, ha nincs hűtőkészülék..., tegyük verembe.:)

2019. jún. 30. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!