Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Aki készített már vadasmarhát...

Aki készített már vadasmarhát úgy, hogy húsleves és utána vadast külön, azt leírná, hogy hogyan készíti?

Figyelt kérdés

még sosem csináltam és ez lenne hétvégén a menű, hát nem kevés, 10 főre. :) (szombat 6 fő, vasárnap 4 fő)

nagyon zöld kezet adok, mert szükségem lenne a tapasztalatra.


Köszönöm



2014. febr. 28. 07:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

A levest leszüröm, a zöldségeket és a húst külön teszem.


Kockára vágott hagymát dinsztelek, erre szórok egy ek. cukrot és egy kicsit karamellizálom.

Ha kezd a cukros hagyma enyhén színesedni,kevés levest (kb. 1 merökanál) teszek rá.

KÖzben zöldségféléket: fehér és sárgarépa, kis darab zeller ( a sárgarépa van túlsúlyban) nagyon kevés levesben átforralom, és a karamellás hagymához teszem.

Füszerként sót, borsot, babérlevelet, 1 citrom lereszelt haját is teszek bele. (Figyelni kell, mert a elvesben már van só)


Botmixerrel vagy turmixszal pépesítem, ekkor teszek bele még ízlésünk szerint cukrot, mustárt, citromlevet, 2 dl tejfölt.


A húst szeletekre vágom, a mártásban átforrósítom és zyömlegombóccal tálalom. (Van, aki csötésztát ad mellé)

2014. febr. 28. 07:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
86%

Én a levedben megfőtt zöldséget össze turmixolom annyi levessel hogy se túl sűrű se túl folyó szósz legyen.

Ezt vissza rakom a gázra, teszek hozzá cukrot, mustárt és babérlevelet és koriandert.Ezt az egészet összeforralom.

Én édeskésebbre szoktam, mert úgy szeretem.


A húst felszeletelem, bele a szószba és spagettivel tálalom.

2014. febr. 28. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Én is így csinálom ahogy az első. ,ha levesből készitem.

Nem tudom milyen húsból szeretnéd ,de én csak marha húsból készítem.

2014. febr. 28. 08:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
79%

nem tudom ,de jobban jársz és ízesebb ételt kapsz ,ha külön főzöd meg a vadast ,és a levest.

Milyen húsból szeretnéd?

A vadast marha húsból vagy vadhúsból szoktuk készíteni.

A húsleves lehet bármilyen húsból.

Ha szeretnéd mindkettőben segítek.

2014. febr. 28. 09:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Pici zsíron az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem, átforgatom benne a rengeteg nyers, karikára szelt répát-gyökeret. Majd a KÉSZ HÚSLEVESSEL felöntve, födő alatt párolom puhára. Persze só, bors, babérlevél megy bele!


Amíg kell, a levét a KÉSZ HÚSLEVESSEL pótolom, ha már a zöldség puha, akkor visszasütöm zsírjára, összeturmixolom. Visszatéve a lángra, liszttel megszórom, pici húslevessel meghígítva. Tejföllel, cukorral, mustárral tetszés szerint ízesítve tálalom.

2014. febr. 28. 09:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Pont ezt akartam írni amit a 4es válaszoló ,hogy külön csináld meg a két ételt. a húsnak is kicsit finomabb íze lesz a ha elő hőkezeled mintha csak a levesbe főznéd.

Én így csinálom a vadast. Persze amikor teljesen kész akkor még tudod ízesiteni a saját ízésletek szerint.Annyi ,hogy ebből 2 szelet hússal számolj főre . Ha dupla adagot csinálsz elégnek kell lennie . mer elötte lesz leves .

Vadas


Marhahúsból vagy vadhúsból készítjük.

Hozzávalók:

1,5kg hús

5db közepes sárgarépa

3db fehérrépa

Só, egész bors, babérlevél, liszt, tejföl, cukor, mustár, zsiradék.

A felszeletelt húst sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk: A forró zsiradékon mindkét oldalát a húsnak megpirítjuk. A húst félretesszük, egy tálra.

A visszamaradt zsiradékon 4 evő kanál cukrot karammelizálunk. a cukornak sötét színűnek kell lennie, de ne égjen meg, mert akkor keserű lesz a mártás.

A karamelizált cukorra teszünk 1,5 evő kanál mustárt. Gyorsan elkeverjük, majd a megtisztított zöldséget átforgatjuk a 1-2 percig pirítjuk. Hozzá rakjuk a húst, majd babérlevelet, egész borsszemeket felengedjük annyi folyadékkal, ami ellepi a húst:

Amikor a zöldségek, és a hús is megpuhult : A zöldségeket kivesszük az edényből a a főző lével együtt turmixszoljuk . a mártást meg kóstoljuk, ha kell, még ízesítjük 2evő kanál tejfölt keverünk bele.Elő fordulhat ,hogy a hús még nem lesz omlos puha mikor a zöldség már kész.csináld nyugodtan meg mártást ilyenkor ,de hagyj annyi folyadékot a húson ,hogy tovább főhessen ha kell akkkor potold.

A kész mártásba beletesszük húsokat, és összeforraljuk.

Zsemlegombóccal táljuk.

Zsemlegombóc

Személyenként 12 dkg liszt,

Személyenként 1 zsömle,

20-25 dkg lisztenként 1 tojás,

Személyenként kb. 1 dl víz,

Só.

Fölkockáztam a zsömléket és kevés olajon megpirítottam. Tettem föl egy nagy fazékban vizet forrni sóval és egy kevés olajjal. Amíg a főzővíz melegedett, egy tálba lisztet tettem, kissé sóztam és hozzáadtam a megpirított zsömlekockákat is. Tojást ütöttem bele és annyi vízzel, amennyivel normálé nokedli tésztát kaptam, kikevertem. Ugyanúgy, mint a nokedlit, nem simára csak úgy csomósra, csak annyira hogy a tojás elkeveredjen a tésztában. Amint a víz felforrt, bele is szaggattam a gombócokat. Körülbelül 9-10 perc fő lés kell neki, hogy a közepe se maradjon nyers.

2014. febr. 28. 09:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:

nagyon köszönöm nektek.

Még egy kérdés, a marhának melyik részéből csináljátok a vadast? Nyakból lehet?


az az igazság, hogy még tortát is kell készítenem, plusz itt van egy babám, sok a dolgom és ezért gondoltam hogy így készítem el. (előbb a levest és abból a szószt)


és marhábó, csak még nem tudom, melyik részéből.

2014. febr. 28. 09:54
 8/11 anonim ***** válasza:
34%
Ne haragudj, de én 10 főre nem kísérleteznék olyan étellel, amit még soha nem csináltam. Készíts valami olyat, amiben gyakorlatod van és jól tudod készíteni.
2014. febr. 28. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:

javítom magam, tehát marhahósból készíteném

csinálnék két nagy lábos levest, és az egyik lenne a szósz, a másik a leves. Ma feltenném főznik még délután, kis lángon, hogy estére kész legyen.

2014. febr. 28. 09:55
 10/11 A kérdező kommentje:
mindenképp ezt szeretném, ezt már eldöntöttem. :)
2014. febr. 28. 09:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!