Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tárcsa tisztítása?

Tárcsa tisztítása?

Figyelt kérdés
Szeretnek tárcsázni csak az a gond van vele, hogy tiszta rozsda olvastam hogy malacperzselovel fel kell melegíteni es hideg vizzel leonteni ez hatásos? Valaki probalta mar? Lekell festeni valamivel? Aki csinalt ilyet irja le pks hogyan tette.

2015. aug. 16. 03:41
 1/9 anonim válasza:
71%

Ess neki drótkevével spaklival.

Használat elött valóban erdemes kiégetni, es úgy eltenni hogy bekened zsírral. Akkor nem fog oxidálódni. És persze a következö alkalommal ismet le kell tisztítani használat elött.

2015. aug. 16. 06:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:

Ha csak felületi rozsda, akkor bármilyen savas cuccal súrold le. Sima ecet is jó.

Ha komolyabb mennyiség van rajta, akkor előbb finom csiszolóvászonnal adj neki, és utána ecettel dörzsöld át.


És ha véreztél a sütéssel, belülről mosd el (kívül az alja valószínűleg tiszta korom lesz, azzal nem kell foglalkozni) és utána, ha száraz, alaposan kend át sima sertészsírral, vagy füstöltszalonna zsírral.

2015. aug. 16. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:

Gyökköszörűvel leszeded róla a rozsdát, addig amíg mindenhol fémes, ezüstös színe lesz. Majd utána mosószeres meleg vízzel kimosod a tárcsát, jól átdörzsölöd. Utána hideg vízzel átmosod, lemosod róla a mosószert és kész is.

Sütés után, meg ha lehűlt a tárcsa akkor forró vizet melegítesz és azzal átöblíted a tárcsát, akkor ledobja a rajta maradt kaja pörköket és a zsírt, azt egy szivaccsal áttörlöd amíg tiszta nem lesz. Majd hideg vízzel megint kimosod, hagyod megszáradni vagy szárazra törlöd és vékonyan bekened étolajjal a tárcsa belső teljes felületét.

Aztán el is lehet tenni.

Apum ha előveszi a tárcsát, akkor a tűz fölé rakja amíg jó forró nem lesz a tárcsa, majd hideg vízzel kiöblíti, azt a vizet kiönti róla utána olajat tesz a tárcsa közepébe, majd rárakja a húst és kezdődik a sütögetés. :)

2015. aug. 16. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Utolsóval nem teljesen értek egyet.


Az egyik, hogy az étolaj, amivel lekened, hamar gumi szerű leszedhetetlen rétegben ráköt. Na jó, le lehet szedni, de kb akkora meló van vele, mint ha berozsdálna, sokkal praktikusabb a zsír.


A másik, hogy ezek a tárcsák egy tengelyen voltak eredetileg, és a közepüket be kellett hegeszteni.

Nem csak hogy fölösleges, de kártékony is tud lenni az a folyamat, hogy jól felhevítjük, aztán hidegvizet öntünk bele.

Még a sima vas is megrepedhet tőle, én biztos, hogy nem játszanék ilyenekkel, amúgy is egy baromi kemény agyag, amit nehéz hegeszteni, ha bárhol nem tökéletes a hegesztés, ez a hirtelen hőingadozás simán hajszálrepedéseket okozhat, és ott ki fog folyni a zsiradék a tűzbe.


Ha akarsz vele mást is csinálni, a rozsdátlanítás mellett, akkor csináld azt, hogy az alaposan felhevített tárcsáva olajat öntesz.

Mindegy, hány fokos, az nem okoz akkora lehűlést mint a víz, mert a víz párolog, és a párolgása okozza a hőelvonást, az olaj viszont nem párolog, hanem felmelegszik és elég.


Csak vigyázz vele, mert akár lángra is kaphat az egész, úgyhogy nem gyerekjáték.

Viszont el lehet vele érni egy olyan jelenséget, mint pl a régi öntött vas palacsintasütőknél, vagy pl a hagyományos wok-oknál, hogy ez a zsír belediffundálódik a vas felületi rétegébe, és egy ellenálló rozsdamentes filmréteget hoz létre.


Azt még hozzá kell tennem, hogy ezt valószínűleg jó sokáig kell csinálni, mert én már próbáltam, de nem adja magát könnyen.

Palacsintasütővel egyszerűbb. :)


Viszont ha sikerül, akkor onnantól a mosogatószer fölöslegessé válik.

Meleg vízzel , szivaccsal kimosod, papírtörlővel szárazra törlöd, és kész. Zsír se kell rá eltevéskor, csak legyen száraz helyen.

De elképzelhető, hogy ez a tárcsa keményebb szén acél, és azért nem sikerült még ezt megcsinálnom.

Úgyhogy marad a zsírozás. :)

2015. aug. 16. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 zolidobos ***** válasza:
Azt hiszem én írtam anno a perzselős tippet. Működött, működik, működni fog....))))
2015. aug. 16. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

Kívülről, vagy belülről?

Olajjal?

2015. aug. 16. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszaitokat! :)
2015. aug. 16. 20:19
 8/9 anonim ***** válasza:

Az olaj nem lesz gumiszerű rajta. Nagyon könnyű eltávolítani, nem nagy meló. A hideg víztől nem reped meg. Viszont a zsír meg avasodik és a zsír réteget lehet nagyon nehezen eltávolítani róla. Ha meg svasodik is akkor a sütésnél a hús íze is rossz lesz, meg mindené amit sütnek rajta.


6-osnak üzenem, hogyha azt kérdezi, hogy az olajjal melyik felét kell bekenni a tárcsának, akkor a belső oldalát kell. Amin sütnek.

2015. aug. 28. 18:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
*avasodik
2015. aug. 28. 18:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!