Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Ha valaminek magas a glikémiás...

Ha valaminek magas a glikémiás indexe, az akkor is ugyanúgy megdobja a vércukorszintet, ha más ételekkel együtt, és egyszerre csak keveset eszünk belőle?

Figyelt kérdés
Egyes zöldségeknek (pl. répa, sütőtök) és sok gyümölcsnek elég magas a GI-je, viszont nem szívesen mondanék le róluk teljesen. Vigyáznom kellene a vércukromra, ezért fontos lenne tudnom. Pl. ha eszek egy zöldségkeveréket, amiben 5 féle zöldség van, köztük borsó és répa, akkor az már problémás lehet? A mennyiség vagy az arány számít inkább? Ha eszek hozzá egy jó kis pörköltet, az változtat valamit? Lehetnek egyéni különbségek ebben?

2016. aug. 16. 13:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Ha most répapürét eszel pörkölttel, akkor már igazán mindegy, hogy egyben vagy külön eszed. Adott grammnyit elfogyasztottál belőle, tehát a szervezetedbe kerül, majdhogynem mindegy, hogy csirkemellel vagy steakkel. Az külön lap. Ha keveréket eszem, én például egyenlő arányban osztom el a ch-ot, legalábbis én így számolom. Tehát például 200 gramm vegyes zöldségkeveréknél, ha csak nem egyértelműen látható, hogy egyikből jelentősen több van, akkor úgy számolom, hogy pl. 50 g kukorica, 50 g borsó, 50 g sárgarépa, 50 g fehérrépa. De ha látom, hogy mondjuk egy csomó borsó van benne, és a többiből alig, akkor szemre saccolom meg és úgy arányosítom. Tehát lehet, hogy zöldségkeveréket eszel, és mondjuk a keverékben van két problémás tétel, de ha elosztod, hogy a keverékben van más is, és mennyit veszel magadhoz, lehet, hogy elenyésző értéket fogsz kapni, ami még belefér.
2016. aug. 16. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
65%
Teljesen mindegy, milyen arányban vagy keveréssel eszed, mivel a GI-ük azért magas, mert sok gyors CH van bennük. Kémiailag kellene változnia az összetételüknek, hogy lassabban szívódjanak fel, azt pedig nem tudod elérni.
2016. aug. 16. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
Répából majdhogynem akármennyit ehetsz... hiába magas a gi-je olyan rost tartalma van, hogy az soha nem fog gxorsan felszívódni.
2016. aug. 16. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:

#1, tehát ha egy adag répát (GI=40) keverek egy adag karalábéval (GI=70!), akkor elméletileg az étel GI-je 55 lesz?

Valahol amúgy olvastam olyat, hogy a fehérje és a zsír is csökkenti a szénhidrátok felszívódásának sebességét. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Olyanra gondolok, aki szokta mérni a vércukorszintjét (nekem nincs mérőm).

2016. aug. 16. 15:35
 5/11 anonim ***** válasza:

A répa és a pörkölt glikémiás indexe között van némi eltérés. De függ attól is,hogy hogyan készíted el,milyen húsból,mivel sűríted be (én ehhez nem értek,mert vegetáriánus vagyok).

Bátran edd a zöldségeket. A magas rosttartalomtól is felgyorsul az anyagcsere.

2016. aug. 16. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:

#1 vagyok!

Nem, nem fog megváltozni a GI értékük, csak mert összekevered őket, ez egy átlagérték lesz, nem 100%-ig pontos. Akkor lenne pontos, hogyha fognád a zacsi zöldséget és aprólékosan szétválogatnád. Ellenben ha bemegyek a boltba és veszek egy zacskó gyorsfagyasztott vegyeszöldséget, nekem nem nagyon van időm, energiám szemenként szétszedegetni, így átlagolok, s kapok egy hozzávetőleges értéket. Ezzel már lehet számolni, kiindulási alap lehet, de nyilván ha tudod pontosan, hogy 25 dkg répát, 30 dkg borsót és 20 dkg kukoricát eszel, mert mondjuk magad rakod össze a keveréket, akkor azzal számolj, mert úgy pontos eredményt kapsz.

2016. aug. 16. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

Azt hiszem, a cukkininek is magas a GI-je... Elképzelem, ahogy az az 5 gramm ch keményen megdobja az inzulinszintemet és kivág a ketózisból :D

Nyilván számít a mennyiség. Megeszel egy szem mazsolát, az sem csinál szinte semmit...

S pl. a rost lassítja a felszívódást. A tk kenyérben is az van, mint a fehérben, s egy csöpp plusz, s az már megváltoztatja a felszívódást. Ha külön keverünk/eszünk hozzá rostot, az sem működik máshogy, nem logikus...

2016. aug. 16. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:

#7, a cukkinié 15. Érdekesebb a tök, 65-ös GI, de a glikémiás telítettsége csak 4, illetve a görögdinnye (75 és 5). Ezekben kevés a szénhidrát, sok a víz, úgyhogy mindkettőt elég nyugodt szívvel eszem.

Asszem mégiscsak kéne vennem egy vércukormérőt, mert még mindig nem teljesen tiszta nekem ez a GI dolog, már ami az alapanyagok keverését illeti.

2016. aug. 17. 13:57
 9/11 poiu ***** válasza:
Nagyon kevés vizsgálat van a valódi ételek GI értékéről. Tehát arról, amit valójában eszünk. Mert macerás. Túl sok a lehetséges kombináció. A lényeg az, ha magas GI kaját eszel, akkor egyél hozzá zsírt (akármilyen zsírt, olivaolajat, magvakat, avokádót stb.). Tehát a nokedli magas GI, a pörkölt + nokedli jó szaftosan alacsonyabb.
2017. jan. 24. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 poiu ***** válasza:

Erről nincs magyar nyelvű irodalmam. Itt van egy angol nyelvű közlemény. [link]

A lényeg az, hogy a fehérje főleg, de a zsír is csökkenti a glik indexet.

2017. jan. 26. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!