Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések

A kérdés

A Waldorf intézmények miben különböznek a hagyományos intézményektől?

Még 1-2 év, mire az óvoda választásig is eljutunk, de azért amióta gyerekem van, már foglalkoztat, hogy majd milyen intézménybe is fogjuk beíratni. Most még csak érdeklődés szintjén érdekel a dolog, mert igazán semmit se tudok róla. Az én gyerekkoromban (15-20 éve) nem tudom, hogy volt-e ilyen Magyarországon, de a környékünkön biztos nem. A legalapabb dolgokra lennék csak kíváncsi, hogy miben különbözik a többi óvodától/iskolától. Gondolom azért az megvan, hogy ugyanazt a tananyagot adják le, ugyanúgy tanárok vannak. A módszerek különböznek? Eddig csak az alternatív nevelésekkel kapcsolatban hallottam a Waldorf nevet, de nem tudom mit is takar.

Keress kérdéseket hasonló témában: Waldorf

 2015. júl. 6. 18:17  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3

Ha most elkezdeném neked a különbségeket ecsetelni, akkor egy regényt kéne írnom. Teljesen más a "tanítási" elve a reformpedagógiának, mint a hagyományosnak. Én csak abban az esetben raknám ilyen intézménybe a gyerekemet, ha sérült. Nekik tökéletes, ebben nem kételkedem.

Több ismerősöm is járt ilyen jellegű iskolába, és sokan azért hagyták ott, mert egyszerűen kevés volt nekik, nem fejlődtek. A spirituális felfogást is kritizálták, kicsit tényleg szektás jellege van.

Egyetemre/főiskolára is nagyon kevesen mennek közülük, akiknek valahogy sikerül, azok pedig művészeti/bölcsész irányba mennek, ezekből pedig nagyon nehéz megélni. Jól gondold meg. Van egy reklám videójuk, azt érdemes lenne megnézned, akkor megértenéd.A válasz 75%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/26Időpont 2015. júl. 6. 18:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Huhh, tényleg nagyon hosszú lenne elmesélni a különbségeket, ehhez inkább használd a Google-t. Tagadják, de hozzájuk inkább tanulási nehézségekkel küszködő, vagy sérült vagy viselkedészavaros, tehát problémás gyerekek járnak, akik a normál iskolarendszerbe nem illenek, nem tudnak beilleszkedni, felvenni a ritmust.


Totál másképp néz ki egy tanítási óra, sőt egy tanítási hét (epochális oktatás van), nincs jegyekkel osztályzás,teljesen más elvek mentén oktatnak. pl. náluk nem gáz, ha a harmadikos gyerek még nem olvas. Óriási lemaradásban vannak a kortársaikhoz képest, hiszen a Waldorf suli a gyereknek egy nagy játszótér, szó szerint alig tanulnak valamit. olvasd el a programjukat, el fogsz ájulni, h kézműveskedés, meg mesehallgatás, meg természetes anyagokkal játszás, euritmia, stb. De mikor tanulnak? az a baj, h aki hozzászokik a waldorfos kikímélt életmódhoz, az óriásit koppan majd az életben, hiszen nincs waldorfos főiskola,egyetem, ott kőkemény számonkérés van, vizsgák, jegyekkel osztályzás, hajtás, ugyanez a munkahelyeken. Jaj annak a gyereknek,aki a mesevilágból kiesve a valóságban találja magát.A válasz 75%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/26Időpont 2015. júl. 6. 18:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Sajnálom hogy megint csak olyanok jönnek ide a közhelyeket írogatni akiknek nincsen személyes tapasztalatuk a waldorf oktatássaL?

Viszont ha nincs,akkor milyen jogon alkotnak véleményt,és írnak olyat,hogy alig mennek főiskolára,egyetemre,alig tanulnak,alig tudnak valamit?

A waldorfosok ugyanazt tanulják,ugyanazt KELL megtanulniuk mint minden más állami iskolában csak teljesen másképp,más módszerekkel teszi.Egy waldorf gimiben ugyanazt az érettségit kell lerakni,nincs külön érettségi gyagyásoknak.


Ez is egy unalomig ismételt közhely,hogy kikímélik a gyerekeket,aztán majd koppannak az életben.Egészséges felnőtt úgy lesz egy gyerekből ha szeretettel veszik körül,akik ilyen butaságokat írnak,azok vajon miben hisznek? Hogy terrorizáljuk a gyereket? Mert ha kedvesek vagyunk és szeretjük őket,akkor majd balf.szok lesznek? Legalább gondolnátok át mikor ilyet írtok.A válasz 68%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/26Időpont 2015. júl. 6. 22:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kérdező: el kell menni egy nyílt napra és ott minden kérdésedre választ kapsz,de a mamami.hu-n is van fórum olyan anyukákkal akik ezt választották,és nem csak légből kapott mendemondák alapján adnak véleményt.

A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/26Időpont 2015. júl. 6. 22:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Youtube-on van fent egy hosszú videó illetve a mamami.hu-n ezer valahányszáz hozzászòlás egy olyan fórumon, ahol waldorfos szülők beszélgetnek. Ezek hasznos információk. Ez nem szekta és a legkevésbé sem kisegítő iskola!!! Persze érdemes tájékozódni döntés előtt és akkor nem ér meglepetés, hogy a lexikális tudásnál itt fontosabb a személyiség fejlődése. Az érettségi eredmények is fent vannak neten, semmivel sem rosszabbak,mint az államisok. Mi ezt választottuk a gyerekeinknek. Végre egy hely, ahol nem a jegy számít, hanem az ember.

A válasz 53%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/26Időpont 2015. júl. 7. 07:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A 12. évfolyamig semmit nem csinálnak, nem készülnek az érettségire, csak eljátszadozzák az éveket. Kell egy 13. évfolyam, na ott foglalkoznak az 5 érettségi tárggyal. Évet veszít a gyerek. Nem légből kaptam az infókat, állásinterjún voltam egy W. iskolában :) Rengeteg fórumot elolvastam én is, de nem mamamisat, kicsit komolyabbat, szakmaibbat:) személyes tapasztalatokat is gyűjtöttem ismerősöktől. Láttam, miből tanulnak a gyerekek, hogyan és miket. Nem egy laikus szemével láttam, hanem szakmai szemmel.

A válasz 38%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/26Időpont 2015. júl. 7. 08:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A +1 évet mindenki belekalkulálja aki ezt választja,persze egy sima állami iskolához képest óriási a különbség,de őszintén baj ez? Mindenki szidja az oktatási rendszert,már az alsósok is stresszelnek,megy a hasuk,fáj a hasuk,ez legyen a követendő példa? Szerintem nem.

Lehet plusz egy évet tanul az ember,de teli önbizalommal lép ki az letb,nem szorongásokkal,hogy mi várhat rá,mikor már az iskolában is megalázták.Mert lássuk be állami szinten aki nem jó tanuló azt megalázzák a tanárok,tisztelet a ritka kivételnek.A válasz 45%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/26Időpont 2015. júl. 7. 08:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Hogy lehet szakmai az a vélemény, miszerint a művészeteknek nincs köze a matematikához, fizikához, aki szerint megtalálni önmagad, szívvel-lélekkel pályát választani és úgy készülni rá az idő elpocsékolása?

Na, pont az ilyen gondolkodású tanárok nem kellenek nekünk! Akik szerint bemagolni néhány évszámot és definíciót, fontosabb, mint lelkileg és emberileg megérni, rájönni milyenek vagyunk, fejleszteni az önismeretünket és szociális képességeinket. Az egész gimis anyag benyalható egy év alatt, de az ez alatt a négy év alatt szerzett tudás önmagunkról, az önbizalom növelése nem behozható. Ennyi lelki sérült gyereket, mint aki az állami rendszerből kijön, ritkán látni. Fogalmuk sincs, mik akarnak lenni, egyetlen szempontjuk a suli végén szerezhető fizetés, nem tisztelik sem a természetet, sem a saját egészségüket, nem tudatosan élnek, csak bele a világba, és majd lesz valahogy.A válasz 48%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/26Időpont 2015. júl. 7. 10:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

CSak pár negatív Waldorfos tapasztalat:


"Márpedig szabadság és kreativitásfejlesztés ide vagy oda, igenis kell tanulni is az iskolában... A Waldorf iskolában meg nem kell. Lesz a gyerekből egy boldog, kiegyensúlyozott, kreatív, de tökéletesen tudatlan ember, aki semmihez nem ért, és nem is lehet tanítani, mert az alapjai hiányoznak.


Ennek a gyereknek a szülei szerencsére 4 év után rájöttek, hogy ez nem jó. Ötödikben sorozatban kapta az egyeseket minden tárgyból, hiszen 11 évesen életében először szembesült azzal, hogy tanulni és gyakorolni is kell... "


"Két barátom volt, akik már egész korán kezdtek Waldorfban és gimit is Waldforfban végezték (Dunakeszi).

Továbbtanulással nem is szaroztak annyira esélytelennek tünt."


"Több éve a Waldorfot szemeltem ki, hogy majd ide fog járni a gyerekem. Aztán ősszel elmentünk egy bemutatóra és 10 perc után kifordultunk az ajtón. Amiről nem nagyon esik szó, az a spirituális "szósz", ami nem jön be nekem..."


"Az én ismerősöm is elmenekítette az oviból a gyerekét, pedig ő maga ott dolgozott."


Na mindegy, még milliót tudnék idézni,ha a kérdezőt érdekli, ő is megtalálja.A válasz 65%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/26Időpont 2015. júl. 7. 12:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha ideidéznék minden pozitív tapasztalatot, amit meg én olvastam, akkor észre sem lehetne venni azt, amiket te másoltál. Tudod, államit is szidnak ám rendesen :) nem mondta senki sem, hogy minden waldorf ovi és iskola tökéletes. Csak azt, hogy van, akinek jobb, mint az állami. Senkinek sem kötelező ezt választani, de szerencsére a másikat sem. Akinek nem tetszik, ne járjon ide, igazuk is van. Több hely marad olyanoknak, akik szívvel-lélekkel hisznek abban, hogy értéket képvisel a mai üres világban.

A válasz 73%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/26Időpont 2015. júl. 7. 12:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Ti elengednétek 15-16 éves lányotokat egy 1,5 órára lévő Waldorf iskolába?
A waldorf játék és gyermeknevelés alapjairól létezik összefoglaló könyv?
Hagyományos matrac alá tehető vagy pelenkára csíptethető légzésfigyelőt vegyünk inkább?
A Waldorf iskolákban a szülőknek is közre kell működniük vmiben?
Akik Waldorf oviba, iskolába járatják, járatják a gyereküket, megosztanák a tapasztalataikat?
Szeretnék véleményeket/tapasztalatokat kérni Waldorf és hagyományos isolarendszerről? Nem tudom hova irassam a gyereket. Annyi pro és kontra van.

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!