Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Nemrég kiírt kérdést olvastam...

Nemrég kiírt kérdést olvastam ahol zebránál forgalommal szemben álló kocsisor miatt lassít a kérdezző. Egy kommentelő szerinte ebben az esetbern is meg kell állni???

Figyelt kérdés

Hihetetlen mennyien nem ismerik a KRESZt. amit a hatos kommentelő ír az párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten érvény, ha kétszer egy sávos úton szembe forgalom miatt áll a sor nem kell megállni. Vagy változott már a KRESZ? Szerintem kicsit túlbonyolítjuk ezeket a kérdéseket és hozzá nem értők válaszolnak arra is amire nem kellene.

www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__kozlekedesbiztons..

febr. 14. 23:29
 1/10 anonim ***** válasza:
37%

Huh, hogy van ez? Forgalommal szemben sor? Az mi?

A zebránál a gyalogost zavarni sem szabad. Ha el tudsz menni enélkül annak az esélye szinte nulla. Lehet úgy érzed, még távol van, nem akadályozod. Nem zavarod. De igen. Látja megáll a hozzá közelebbi. Ha érzékeli, hogy ellenkező irányból jössz, okkal feltételezi, hogy el fogod engedni. Már vastagon az úttesten van, de te nem lassítasz. Megtorpan, visszalép, vagy szaladni kezd, és kész a baj.

febr. 15. 00:16
 2/10 anonim ***** válasza:
38%
Ebből egy szót sem értek. Mi az, hogy forgalommal szemben álló sor? Tehát jön a gyalogos? Vagy parkoló autók vannak a túloldalon?
febr. 15. 06:40
 3/10 anonim ***** válasza:
35%

Szia, én írtam a 6-os választ.

Sehol nem írja a kresz, hogy ez kizárólag párhuzamos közlekedésre alkalmas útra vonatkozna.

febr. 15. 09:50
 4/10 anonim válasza:
24%
Ha ott áll a szemből jövő sor mert gyalogosnak ad elsőbbséget neked kötelességed megállni és elsőbbséget adni, mintha ott egy Stop tábla lenne a zebra előtt.
febr. 15. 12:15
 5/10 Justinianus ***** válasza:
19%

"Sehol nem írja a kresz, hogy ez kizárólag párhuzamos közlekedésre alkalmas útra vonatkozna."

Az igaz, hogy ilyet nem ír, de ha a szöveget megpróbálod értelmezni, akkor rájössz, hogy a szembesáv forgalmához semmi köze a dolognak.

"(3) A kijelölt gyalogosátkelőhely ELŐTT megálló vagy forgalmi okból álló jármű MELLETT meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti."

Mi a francnak kellene nekem a szembesávban zebra ELŐTT megállt autó MELLETT megállnom, amikor én akkor már áthaladtam a zebrán?!?

Ez a szabály az egy irányban több forgalmi sávos úton át vezető zebra esetén érdekes, amikor pl. a szélső sávban megáll az autó, hogy én ne pörköljek el a belsőben, mert valószínűleg azért állt meg a másik, mert jön a gyalogos.

"Ha ott áll a szemből jövő sor mert gyalogosnak ad elsőbbséget neked kötelességed megállni"

Nem azért kötelességes megállni, mert a szembesávban megálltak, hanem azért, mert előírja a KRESZ:

"Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni." Aki eddig nem érti, annak még cizellálja kicsit: "A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni."

febr. 15. 14:13
 6/10 anonim ***** válasza:
Ha nem látja, hogy jön-e gyalogos a zebrán a szemközti sávban álló jármű takarásából, és erről csak megállással tud meggyőződni, akkor praktikusan meg kell állnia. Hogy konkrétan előírja-e szabály azt nem tudom, de ha nem látja hogy jön-e, nem áll meg és elcsapja, akkor biztosan ő lesz a felelős.
febr. 15. 20:31
 7/10 anonim ***** válasza:
Teljesen indokolt volt, hogy lelassított.
febr. 15. 21:09
 8/10 igazadvan ***** válasza:

Kérdező, elég hülyén sikerült feltenni a kérdést, mitől releváns az, hogy a szembejövő sávban folyamatosan haladtak az autók (ez a magyar fordítása a forgalommal szemben álló kocsisornak)? Nem azért kell lassítani, nem is értem ez hogy jött. A busz miatt kell lassítani, mert egyrészt ha buszmegálló van ott, akkor gyanús, hogy utasok fognak leszállni, másrészt takarja a járdát és simán kiléphetnek mögüle, nem egy videót láttam, ahol gyerekek leszálltak a buszról és átszaladtak mögötte a zebrán.

Elsőre nekem kicsit indokolatlannak tűnt a fékezés mértéke, mert elég pixeles a videó, de a busz takarása miatt, meg főleg azért, mert a szembejövő megáll a zebra előtt ez tökéletes reakció, ha zebránál látod, hogy az ellenkező sáv fékez, pláne irányonként egysávos úton, akkor mindig fel kell készülni, hogy azt bizony egy gyalogos miatt teszi. Ráadásul sok gyalogos ilyenkor megszaporázza a lépteit és gyakran ki sem néz a másik oldalra.

Aki rádudál egy zebra előtt lassítóra az sült paraszt, pláne ebben a minősített esetben.

febr. 16. 10:11
 9/10 igazadvan ***** válasza:
Kérdező azt sem értem milyen párhuzamos közlekedésre alkalmas úttestről beszélsz, ez egy kétsávos út, irányonként egy sávos úttesttel.
febr. 16. 10:12
 10/10 igazadvan ***** válasza:
*úttestekkel
febr. 16. 10:12

Kapcsolódó kérdések:

Szembe parkoltam a forgalommal a behajtani tilos táblánál. Számíthatok büntetésre?

Úgy parkoltam be a behajtani tilos táblánál, mintha a tiltó jelzés ellenére szemből hajtottam volna be az útszakaszra (az autó szembe áll a többi autóhoz képest). Igazából egy kis utcáról van szó vidéken, és tolatva mentem be, csak ha valaki rá néz úgy tűnhet mintha...

Sötétben, forgalommal szemben és az út szélén álló járművön nem kellene lekapcsolni a tompított fényszórót, ha egyszer álló helyzetben van?

Nagyon idegesítő, hogy megyek és nemhogy a másik oldalon, a saját oldalamon vakít el állandóan, ráadásul hideg fényű.

Balról érkező kerékpárosra, egyirányú utcában forgalommal szemben jobbkéz szabály vonatkozik?

Rendre belefutok egy szituációba a 6. kerületben, hogy egy egyirányú utcából balra kanyarodnék amely utca szintén egyirányú. A balról érkező kerékpárosok (akik szabályosan haladnak forgalommal szemben mert van kerékpársávjuk) mégis úgy mennek át előttem mintha nem...

Miért hajtott ki szemben a forgalommal a buszsofőr?

Most nem az ítélő bíróság véleménye érdekelne, hanem, hogy vajon mit nézhetett be a sofőr? Nem ismerem ezt a körforgalmat egy google térkép linket is dobhatna valaki aki tudja hol van. De vezetéstechnikailag mi miatt sikerülhetett így neki? Mit nem vett észre szerintetek?

Egyirányúban szembe mentem a forgalommal, útlezárás miatt?

Útlezáráskor szabad szembemenni? Semerre másfele nem lehetett volna kijönni az autóval. Szerintem az út karbantartást végzők hibáztak, hogy nem zárták le a behajtást az egyirányú útra, amikor tudták hogy aki oda bemegy, nem fog tudni kijönni.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!