Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan változnak a nyelvek?...

Hogyan változnak a nyelvek? Kedve támad az embernek másítani, felejtenek?

Figyelt kérdés

Itt nem az átvett szavakra gondolok, meg arra, hogy ismeretlen dolgokra új szavakat találnak ki, hanem arra, hogy mondjuk van egy nép aminek emberei egymástól távolabbra kerülnek és a meglévő közös szavaik többé-kevésbé megváltozik akár a felismerhetetlenségig.


Elnézést kérek, ha volt már hasonló kérdés. Akár azokat is belinkelhetitek ha van.júl. 19. 11:48
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Többek között hat rájuk az őket körülvevő másik/többi nyelv. Jó példa erre a moldvai csángók nyelvhasználata, akik sok dologra román kifejezést használnak.

A folyamat többi részét mindjárt leírják mások :)

júl. 19. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Sok oka lehet a hang- ill. szóváltozásnak.

A [h] hang nagyon gyenge, erőtlen hang, ezért könnyedén le tud kopni magánhangzók mellől. Ez meg is történt szinte az összes újlatin nyelvben (ahol írásban meg is maradt, ott is "néma"), de pl. a románban megmaradt.

A szóvégi mássalhangzó, de az [sz] hang is hajlamos a lekopásra, hiszen attól hogy egy-egy hang/szótag eltűn' a szó végérő', még érthető marad a szó. Aztán egyre több hang tűnik el… Valamelyik nyelv alig veszített a hangokból, de pl. a francia extrém mértékre vitte: a latin augustus-ból août lett, ami kiejtve csak [ut].

Aztán, a bonyolultabb mássalhangzó-kapcsolatok is egyszerűsödhetnek. Pl. a latin doctor közepén a [kt] hosszú [t]-re változott az olaszban: dottore. A többi újlatin nyelv nem érezte ezt kimondhatatlanul bonyolult kapcsolatnak, ezért azóta is megtartották az eredeti hangkapcsolatot. Legalábbis ebben a szóban – de pl. az octo (nyolc) szinte minden utódnyelvben egyszerűsödött: olasz otto, spanyol ocho [ocso], francia huit [üit].

Olyan is van, hogy két magánhangzó nem tér annyira el egymástól, hogy magabiztosan fel lehessen ismerni őket. Ekkor két lehetőség van: vagy összeolvadnak egy közös hanggá, ha ez nem okoz kellemetlenül sok félreértést; vagy az egyiket elkezdik jobban megkülönböztetni a másiktól. Előbbire példa a kanadai angolban a cot és a caught szavak magánhangzóinak összeolvadása. Az utóbbi történt viszont az újlatin nyelvekben: volt egy nyílt és egy zárt [o] hang a latinban, de hogy jobban megkülönböztessék őket, a nyílt elé elkezdtek beszúrni egy rövidke [u] hangot, így lett a latin bonus-ból pl. az olaszban buono. De ezzel párhuzamosan volt egy nyílt[e] - zárt [é] páros is, melyek esetében szintén a nyílt [e] elé szúrtak be egy rövidke [i] hangot – ezért lett pl. a latin mel (méz) szóból miel(e) az utódnyelvekben. A spanyol viszont még egy lépést tett: az uo vélhetően az ie mintájára ue-re változott, így a bonus végül bueno lett.

Akad példa hiperkorrekcióra is, amikor egy helyes alakot hibásnak vélnek, ezért "kijavítják" a helyesnek tartottra. Nálunk az [l] hang ugye ki-kiesik mássalhangzók előtt (zöld volt = [ződ vót]), de a művelt réteg ügyelt rá, hogy ne vétsen ilyen hibákat, így amikor azt látta/hallotta, hogy valaki [bódog] vagy hogy fényesen világít a [hód], akkor úgy érezték, ezeknél is a [volt] -> [vót] tűrhetetlen pongyolaságának esete forog fenn, ezért beleerőszakoltak egy [l] hangot, innentől e szavak boldog ill. hold alakban léteznek, holott eredetileg nem is volt bennük [l] hang…

És akkor még hathat egy nyelv hangkészletére egy politikailag vagy földrajzilag közeli nyelv is, pl. a németben valószínűleg francia hatásra terjedt el a raccsolós R a pergetős helyett.

Ez csak egy kis ízelítő abból, hogy a hangváltozásoknak mennyi oka ill. célja lehet. De ha ezen változások részben vagy egészében egymástól elszigetelt csoportokban mennek végbe, könnyen és aránylag gyorsan meg tudnak úgy változni, hogy már nehézkessé, ill. lehetetlenné válik egymás megértése. De ezek a folyamatok a legritkább esetben történnek tudatosan.

júl. 19. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:

Utolsó! Nagyon érdekeset írtál. Nem is tudtam, hogy ilyesmik állnak a háttérben. Köszönöm, sokat tanultam.

Mindenkit felpontoztam.

júl. 20. 11:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!