Szerintem a kultúra olyan dolgokhoz kapcsolódik, mint közös gyökerek, történelem, szokások, hagyományok, életmód, stb. Az irodalom (vagy más művészeti ág) "csak" ezeknek a megnyilvánulása, tükre. Mondjuk a népművészet kicsit már szorosabban kapcsolódik a kultúrához.
Na most az eszperantónak milyen történelmi gyökerei, hagyományai, szokásai vannak? Milyen az eszperantó életmód? És ezt nem cinizmusból írom, mert semmi gond az eszperantó közösséggel és a céljaival, csak kezeljük helyén a dolgot.
2015. márc. 12. 00:10
42/49 anonim válasza:
Szerintem létezik, csak más kérdés, hogy pont nem az, aminek Zamenhof szánta. Zamenhof egy olyan nyelvet akart, aminek a használói hisznek az egyenlőségben és a nemzetek fölöttiségben, és ami nagyjából azt a szerepet töltené be, mint ma az angol. Ehhez képest az eszperantót ma egy törpe közösség beszéli, aki tele van fanatikus idealistákkal, akik nagyrészt baloldaliak és globalizáció-ellenesek.
2015. ápr. 14. 16:28
43/49 anonim válasza:
Nézegettem azt a fentebbi angol wiki írást az eszperantó kultúráról, és akárhogy nézem, az csak a nyelvről szól, nem kultúráról. Ezen a nyelven születtek kulturális értékek (ezek számával dobálózik), de hogy ezek valójában mely kultúra valódi részei, kik írták azt és főleg hogy ők milyen valódi kultúrából jöttek, honnan merítettek, milyen életmódot folytatnak, milyen értékrend szerint nevelték őket, amit az írásokba is bevittek, annak nem látom semmi kapcsolatát a művek nyelvével.
2015. ápr. 14. 16:37
44/49 anonim válasza:
Utolsó: ez azért van, mert maguk az eszperantisták lelkesek. Ezért nagyon sok eszperantó fordítás van, meg wikis oldalakat csinálnak, de ettől még maga a "kultúra" nem lesz nagy. Ez csak pár idealista lelkesedését mutatja. Pl. sok wikioldal, ami eszperantó nyelvű, csak pár sor. Érdemes a szerkesztések számát nézni a bejegyzések száma helyett.
2015. ápr. 14. 17:40
45/49 anonim válasza:
Az azért eléggé érdekes, hogy a kérdés kiírását követő 1 hónapon belül megszületett a magyar Wikipédián az "eszperantó kultúra" szócikk. Úgy tűnik, a magyarországi eszperantistáknak már kezdett ciki lenni, hogy nincs a magyar Wikipédián az eszperantó kultúráról szócikk. :-D
2017. febr. 9. 16:02
46/49 anonim válasza:
Szia. a cikket fordításból kibővítő eszperantista én vagyok.
2017. febr. 9. 16:35
47/49 anonim válasza:
Na és?
2017. márc. 5. 21:28
48/49 anonim válasza:
#46:
És mit akarsz ezzel közölni, hogy ideírtad, Te vagy a Wikipédia-szócikk kibővítöje?
2020. dec. 26. 09:03
49/49 anonim válasza:
Szerintem létezik egyfajta szocdemes munkásmozgalmi hagyományhoz kötődő eszperantó történetiség, főleg a Monarchia és a két világháború közötti korbeli gyökerekkel. Akkoriban ez egy kitörési lehetőség volt, mert abban a korban a társadalmi mobilitás jóval behatároltabb volt, mint ma. Magyaroszágon Szathmári Sándor társadalomszatírái, utópiái adtak még pluszban hozzá ehhez a hagyományhoz - Szathmári számára ez egy közeg volt, amibe belefogalmazhatott olyan gondolatokat, amelyeket sem a Horthy-korban, sem a Rákosi rendszer alatt nem tudott máshogy csak kissé a sorok között megírni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!