Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a különbség Jehova tanúi...

Mi a különbség Jehova tanúi és a Hit Gyülekezete között?

Figyelt kérdés

máj. 24. 18:25
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
94%
Teológiai különbség elég sok, de egyben mind a kettő felekezet rendkívül hasonló is.
máj. 24. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/22 anonim ***** válasza:
79%
Az egyik egy hatvanmilliardot csalo, a masik meg unatkozo nyuggerek bandaja.
máj. 24. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/22 anonim ***** válasza:
55%

Óriási különbség van, nem lehet összehasonlitani. Még akkor sem, ha mind a kettőt "szektának" nevezik.

"unatkozo nyuggerek bandaja."

Nem unatkoznak, nem nyuggerek, és banda sem.

máj. 24. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/22 A kérdező kommentje:

Hát ennél azért részletesebb válaszokra számítottam :D Mik ezek a teológiai különbségek?

A HGy-nél állítólag tartanak ilyen "nyelveken szólást", ez mi akar lenni? Felvételt nem találtam róla, de állítólag halandzsáznak összevissza.

máj. 24. 22:06
 5/22 anonim ***** válasza:
95%

Pedig van pár videó a neten, pl az alábbi is:

https://www.youtube.com/watch?v=dVlvtKHw1qc

máj. 24. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/22 anonim ***** válasza:
32%

"Hát ennél azért részletesebb válaszokra számítottam"


Tudod kedves Kérdező, egyre kevésbé van itt embereknek kedve válaszolni, amit nem csodálok. Olyan megalázó és ledegradáló irások zajlanak itt, hogy elképed az ember, mit megengednek a Vallás rovatban a "nagy keresztények" némelyike.

DE a kérdésedre visszatérve, amit személy szerint tudok erről mondani:

A Hit gyülekezete, egy személy vezetése alatt áll, akik olyan természetfeletti megnyilvánulásokat is tesz, amit egyébként a Biblia alapján Isten már nem ad senkinek. Ezenkivül, mélyen támogatói politikai pártoknak, és beleszólásik van olyan dolgokba, amibe egy keresztény a világban nem lehetne érintett, kompetens. Kötelező tized is van. A vidám vasárnap tv-program az ATV-n látható, de a karantén miatt valószinű most ez nincs.Az ATV tulajdonosa maga a Hit gyülekezet vezetője, Németh Sándor.

A Hirek szerint sok milliárdos Házban lakik másodmagával, és valami nagy hatalmas háttér cég vezetője is, amiben a lánya is résztulajdonos. Állitólag, most valami nagy baj van, mert eltüntek a Hivek pénzei, adományai. Ha valamit rosszul irtam, bocsánat, ezeket lehet hallani, vagy olvasni.


Jehova Tanúi, több mint 200. országban vannak jelen. Itt, több emberből állnak azok akik a világban levő összes gyülekezetnek, Bibliai témájú könyveket, irodalmakat, videókat, stb osztanak ki dijmentesen. Nincs kötelező tized, egyházadó, kizárólag önkéntes adományokat adnak azok akik ide tartoznak. Ebből fedezik a kiadásaikat, segélyezéseket, Termek épitését, számlák kifizetését, az irodalmak előállitását Stb. Nincs nyelveken szólás, vagy természet feletti csodák. Abszolut semlegesek politikai téren, nem szavaznak semmilyen emberi kormányzatokra. Nem ünnepelik a világban gyakorolt ünnepeket, akár Nemzeti ünnepek, akár "vallásos" ünnepnek mondott ünnepeket. Egyetlen "ünnnepet" tartanak meg, amikor megemlékeznek Jézus haláláról, Ami jó pár nappal eltér a világban gyakorolt húsvét ünnepének napjától. Ellentétben másokkal, itt minden keresztények végeznie kell azt a feladatot, ami a házról házra, ajtóról ajtóra végzett tanuskodó munka Isten királyságáról.

Van mind a két vallásban biztosan további információ, de igyekeztem rövid és tömör lenni.

máj. 24. 23:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/22 anonim ***** válasza:
90%

Szia,

A legfontosabb különbségek: a Hit Gyülekezete egy magyarországi karizmatikus felekezet, ami Magyarországon 1979-ben alakult, és jelenleg a 4. legnagyobb követővel rendelkező egyház Magyarországon. Hisz a Szentháromságban, és a karizmáknak (csodák, gyógyítások, nyelveken szólás) igen jelentős szerepet tulajdonít. Gazdag egyház, saját hetilappal, felsőfokú teológiai iskolával, egyéb oktatási intézményekkel, televízióadóval, online rádióadóval és igen nagy politikai befolyással rendelkezik.

Ezzel szemben a Jehova tanúi egy amerikai alapítású nemzetközi resztoriánus közösség amit 1890-ben alapítottak. Magyarországon a kb. 8,5 milliós taglétszámból kb. 22 ezer tag él. Ők nem hisznek a Szentháromságban, egy Istent imádnak, akit Jehovának hívnak, az Úr Jézus Krisztus szerintük nem Isten. Nem rendelkeznek saját felsőfokú teológiai intézménnyel, nincsenek képzett teológusaik sem, és a New York-i Brooklynban székelő Vezető Testület irányítja a világméretű szervezet tevékenységét. Elutasítanak mindenféle politikai kapcsolódást, sőt élesen elítélik magát a politikát is. Magyarországon az 1930-as évektől vannak jelen. A resztoránus közösségként meggyőződésük, hogy visszaállították a kereszténység eredeti, hiteles formáját, sőt Új világ nevű Bibliájukkal visszaállították az eredeti tartalomnak egyedül megfelelő Bibliafordítást. Ez természetesen nem igaz, hiszen amint említettem nincsenek képzett teológusaik, így valódi Bibliafordítást sem tudtak készíteni, tekintettel arra, hogy nem ismerik az eredeti nyelveket. Az Új Világ sokkal inkább egy sajátos Bibliamagyarázat.

Talán azért is veszélyesebb ez utóbbi felekezet, mert kizárólagosságot hirdet, így nem is folytat semmiféle valós párbeszédet a többi keresztény felekezettel, amit nehezít az is, hogy nincsenek képzett teológusaik, akik ezt a párbeszédet le tudnák bonyolítani. Ez a fajta kizárólagosság és elszigetelődés okozza a közösség állandó konfliktusait amit magad is megtapasztalhatsz itt a fórumon.

A Hit Gyülekezeténél egy kicsit jobb a helyzet, bár ott éppen az aktív politikai részvétel, a harsány sokszor már irritáló viselkedés, a vezető lelkész kirívóan magas életszintvonala árnyalja a képet, viszont pozitívum a teológiai életben való aktívabb részvétel és talán a kizárólagosság sincs annyira jelen, persze néha tetten érhető a fanatikusabb tagoknál: "ha nem szólsz nyelveken nem tértél meg" attitűd...


Üdv. Péter

máj. 25. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/22 anonim ***** válasza:
54%
Komolyan meggondolandó, hogy az ember válaszoljon-e vagy sem. Hogy mi az amit rosszul irtam nem tudom, de ilyen intoleráns emberekkel mint akik itt vannak ritkán lehet találkozni, hogy mitöl vallás rovat, nem tudom, de hogy itt nem Isten szeretétől és békéjétől túláradó emberek vannak, /tisztelet a nagyon kevés kivételnek/ az Tuti. Na kiadtam magamból, mostmár lehet tombolni....
máj. 25. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/22 anonim ***** válasza:
47%

Boldogtalan emberek, akik így akarnak másoknak is boldogtalanságot okozni. Ha nekik nem sikerült valami, vagy nem érzik jól magukat, ugyan neked miért legyen jobb? Mivel máskép nem tudják kifejezni ezt feléd. Nem szeretnék a helyükbe lenni, úgy látszik nem nagyon kapnak Istentől békés, örömteli érzéseket. Nem is teszik vonzóvá azt amivel foglalkoznak. Az örömük abban van, hogy Istent a saját elgondolások alapján mutatják be. Ha nem értesz ezzel egyet akkor Te egy gonosz eretnek, halálra méltó ember vagy.

Hogy mersz olyat mondani, hogy Isten nem kínoz a pokolba? ........

máj. 25. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!


Kedves utolsó, értem miről beszélsz (ez egyébként nem a vallás rovat sajátossága), de jelen kérdésnél speciel normális válaszok érkeztek, beleértve a tiédet.


Őszintén szólva sejtelmem sem volt, hogy az ATV tulajdonosa is Németh Sándor (vagy a fia, ahogy utánanéztem), ez eléggé meglepett. Pedig olyat is hallottam róla valahol (mármint a Hgy-ről), hogy mostanában fidesz-közeli politikát folytat. Nem akarok mélyen belemenni ebbe, de ez mindenesetre meglepő (lenne) az atv tulajától...


Utolsó előtti.

"talán azért is veszélyesebb ez utóbbi felekezet, mert kizárólagosságot hirdet, így nem is folytat semmiféle valós párbeszédet a többi keresztény felekezettel, amit nehezít az is, hogy nincsenek képzett teológusaik, akik ezt a párbeszédet le tudnák bonyolítani."

Képzett teológusaik lehet, hogy nincsenek, de az az érzésem néha, hogy mindegyikük képzett teológusnak gondolja magát, legalábbis akik eddig megpróbáltak nekem prédikálni az utcán, azok eléggé ellentmondást nem tűrően akartak értelmetlen vitákba belefolyni.


5. válaszoló

Köszönöm, bár ahogy elnézem, a video feltöltője nem nagyon találta a megfelelő kulcsszavakat, így nehéz is rátalálni a felvételre.

máj. 25. 12:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!