Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi volt az a kibékíthetetlen...

Pro Patria kérdése:

Mi volt az a kibékíthetetlen ellentét a protestánsok és a katolikusok között, amiért egymást még a töröknél is jobban utálták a három részre szakadt Magyarországon?

Figyelt kérdés
2011. máj. 16. 14:36
 1/7 anonim ***** válasza:
91%

Szia!

A válasz nagyon egyszerű: a protestánsok a római pápát tekintették az antikrisztusnak, akit szerintük saját neve árult el a VICARIVS FILII DEI (ISTEN FIÁNAK HELYTARTÓJA), mely az apokaliptikus számot (666) tartalmazza. Úgy gondolták, hogy a pápa csalárd módon elfoglalta Krisztus székét és kisajátította magának.

Ezt a katolikusok - érthető okokból - nem vették jónéven.

Ha részletesen is érdekel a téma, olvasd el Andreas Helwig: A római antikrisztusról című könyvét: *****

Üdv. Péter

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2011. máj. 16. 18:08
 2/7 anonim ***** válasza:
20%
Az eszes, "megélhetési" katolikus pap, Luther megsúgta az eladósodott szász választófejedelemnek: ha kinyírják a katolikus egyházat, akkor nem megadnia a fojtogató adósságát. Ezt körítette egy kis nemzeti-nyelvi bibliával, wittenbergi kiszögellősdi színjátékkal, bűnbocsánati-cédula elleni misézéssel, rotterdami Erasmustól ellopott ideológiával és lőn: megszületett egy gulyás-egyház. Az egész Reformáció nem más, mint egy államcsíny-sorozat.
2011. máj. 16. 19:06
 3/7 Tyler913 ***** válasza:
91%

Ennek elég sok oka van.A protestantizmus a mohácsi vésszel egy időben kezdett terjedni Magyarországon,és a török hódítás,az ország több részre szakadása mint isteni büntetés élt az emberekben.A protestánsok ezt a katolikus egyház korábbi bűneivel magyarázták,a katolikusok pedig a protestantizmus megjelenésével,amely "kivívta Isten haragját".

Ráadásul a törökök viszonylag toleránsok voltak a más vallásúakkal szemben,nekik édes mindegy volt,hogy a területükön levő falu milyen felekezetbe tartozik,míg a keresztyén földesurak sok esetben kényszerítették a földjükön élő jobbágyokat,hogy az ő felekezetükbe csatlakozzanak,nem egyszer erőszakot is alkalmazva.

2011. máj. 16. 19:09
 4/7 Tyler913 ***** válasza:
74%
Második válaszoló: Te ezt az ökörséget komolyan gondoltad,vagy csak provokálni akarsz? A kérdés amúgy sem arról szólt,hogy keletkezett a protestantizmus,hanem hogy miért volt ekkora ellentét a felekezetek között a török-kori Magyarországon.
2011. máj. 16. 19:11
 5/7 anonim ***** válasza:
0%

Második válaszoló válaszol:

Ha az ájtatos szemeidet végre az égről a földre fordítod és történész szemmel nézed a dolgot, akkor hamar rájössz: mint minden ezen a világon, ez is a pénz körül forgott.

Nem árt persze, ha megvizsgálod pl. az akkori szász fejedelemség gazdaságpolitikáját, Melanchton és Luther levelezését Erasmussal - rögvest más megvilágításban látod a dolgokat. Ezek nélkül csak hablatyolsz...

2011. máj. 16. 20:25
 6/7 anonim ***** válasza:

És hogy a kérdésre is válaszoljunk: Mi volt az a kibékíthetetlen ellentét ?

Természetesen az, hogy ki legyen közelebb a tehén tögyéhez és ki osztogassa majd a zsozsót !!

2011. máj. 16. 21:59
 7/7 Tyler913 ***** válasza:

Ájj,de nem szeretem,amikor stílustalan emberek játsszák a megmondósdit...Képzeld,nem vagyok idióta,tudom,hogy a pénz és a hatalom volt a fő mozgatórugó,és a választófejedelmek nem a színtiszta keresztyéni szeretetből támogatták Luthert.

De az,hogy a Reformációt "államcsínyek sorozatának" meg "gulyás-egyháznak" titulálod,nem igazán segíti a megfontolt történész-imidzsed fenntartását.Ugyanez igaz a harmadik hozzászólásodra is.Én meg inkább azt ajánlanám,olvasgass protestáns egyháztörténetet,hátha kicsit árnyaltabbá válik a kép.

2011. máj. 16. 22:48

Kapcsolódó kérdések:

Miért nem engedik a munkahelyemen a hijab viselését (itt, Magyarországon)! Miért nincs vallásszabadság ebben az országban, amikor az Alkotmány kimondja?

Magyar vagyok, itt születtem, és nincs semmiféle más országbeli kötődésem. Fölösleges volna azt mondani, hogy "akkor el lehet menni", mert a magyar lét nem feltétlen azt jelenti, hogy kereszténynek kell lennem. És történetesen iskolában dolgozom. A nevelés (egyik)...

Melyik apácarendben van a legtöbb fiatal Magyarországon?

Sokszor rám tör az érzés, hogy nekem ez lenne a hivatásom, és gondoltam körbenézek a rendek között. Persze nem ez lenne a legfontosabb dolog a választásban, ha tényleg rászánnnám magam (hanem pl. hogy szemlélődéssel, tanítással vagy ápolással foglalkoznak), de nem mellékes. 19/L

Miért nem adható a Jézus keresztnévnek Magyarországon?

Spanyol nyelvterületeken (Dél-Amerikában biztosan) lehet a gyereknek ezt a nevet adni. Tehát a katolikus egyháznak nincs ezzel gondja arrafelé. Gondolom, ez a Vatikán jóváhagyásával van. Magyarországon és a tágabb környezetében miért nem lehet? Vagy lehet, de senki...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!