Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Monoteizmus, Antropomorfizmus...

Monoteizmus, Antropomorfizmus elutasítása! KERESZTÉNYSÉG VS. ISZLÁM?

Figyelt kérdés

Monoteizmus:

Az egyistenhit vagy monoteizmus az egy, élő, és személyes Istenbe vetett hit, illetve a róla szóló tanítás.

[link]

Antropomorfizmus:

Az antropomorfizmus (a görög anthróposz, 'ember' és morphé, 'alak' szóból) egy olyan emberi kép vagy szólás, amely segítségével a transzcendens Istenről alkotott fogalmat fejezünk ki.

[link]


Amire még szükséged lesz:

1. Szentháromság fogalma!

A Szentháromság (latinul Sancta Trinitas) a legtöbb keresztény felekezet tanítása szerint a három isteni személy (Atya, Fiú, Szentlélek).

[link]

2. Iszlám!

Az iszlám (arabul الإسلام‎ al-islām, al-iszlám) arab, zsidó és keresztény hittel közös tőről fakadó monoteista vallás, amelyben Mohamed prófétáé a vallási és politikai vezetőszerep.

[link]


A kérdések:

- Valóban monoteista vallás e a kereszténység, abban a tudatában, hogy tartalmazza a szenthármasságot?

- Van ellentét a monoteizmus, és a szentháromság között?

- Melyik vallásban(Kereszténység/Iszlám) érzed jobban megvalósulni a monoteizmust?(MINDENKÉPP olvasd el a [link] oldalon a "Egyistenhit (tauhíd)" bekezdést a demagógia, felületesség, és elfogultság elkerülése érdekében!)

- A Kereszténység valóban elutasítja az Antropomorfizmust, annak a tudatában, hogy a "Fiu" a testet öltött Isten?(MINDENKÉPP olvasd el a [link] oldalon a "A Fiú" bekezdést a demagógia, felületesség, és elfogultság elkerülése érdekében!)

- Melyik vallásban(Kereszténység/Iszlám) érzed jobban megvalósulni az Antropomorfizmus elutasítását?


2010. máj. 21. 20:59
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 1/182 anonim ***** válasza:

A keresztény vallás is monoteista, mert a Szentháromság nem azt jelenti, hogy három isten van, hanem azt, hogy egy Isten van, három személyben. A kereszténység sosem utasította el az antropomorfizmust.

Az iszlám azonban egyértelműen elutasítja. Allah és Mohamed képét mindig kitakarják, a nők az utcán a mai napig eltakarják az arcukat, a törökök a magyarországi emberszobrok fejét is leverték, amikor a 15-16. században erre jártak, és még sorolhatnánk. A monoteizmust is egyértelműen radikálisabban képviseli, hiszen nincs semmiféle szentháromság az iszlámban, egyetlen isten van, Allah, és a sok-sok próféta (köztük Jézus is), melyek közül az utolsó és a legszentebb Mohamed.

2010. máj. 21. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/182 A kérdező kommentje:
Antropomorfizmus ???
2010. máj. 21. 21:31
 3/182 A kérdező kommentje:
boccs, meg van!
2010. máj. 21. 21:31
 4/182 anonim ***** válasza:

Üdv!


"- Valóban monoteista vallás e a kereszténység, abban a tudatában, hogy tartalmazza a szenthármasságot?"


A Szent Háromság nem 3 Isteni személy, hanem Isten 3 megnyilvánulása. Az személynek különböző személyisége van, de a 3 Isteni személy csak funkcionálisan tér el egymástól.


Ez a nap analógiájára visszavezethető: A nap van, mint létező (Atya), de van sugara (Szent Lélek), ami által annak melege (Jézus) szállítódik. Még se mondjuk, hogy 3 nap létezik. Tévedés ne essék: Ez nem Isten három része, hanem hogy háromféleképpen nyilvánul meg, miközben ők egyek.


Jézus Isten Igéje, a Szentlélek az Igazság hordozója, és terjesztője, az Atya pedig maga az abszolút létező faktor szerepet tölti be, mindhárom ugyanaz. Isten 3féle megnyilvánulása. Jézus és Szentlélek nélkül az Atya semmiképpen nem érhető el.


"- Van ellentét a monoteizmus, és a szentháromság között?"

Nincsen, mert ez nem 3 különböző "személy", hanem Isten funkcionális megnyilvánulásai. Ne feledjük, Jézus azt mondta, hogy csak az Ő igéje az, amin keresztül az Atyát elérhetjük. Jézus maga az Ige. Ha nem Jézus tanításán keresztül, hanem csak az Ószövetség által próbálunk keresztényként Istenhez jutni, akkor az nem sikerülne.


"Melyik vallásban(Kereszténység/Iszlám) érzed jobban megvalósulni a monoteizmust?"


Az iszlámban, mert a kereszténység egy megszemélyesedett Ige (Jézus) és egy annak Hírűlvivője (Szentlélek).


"- A Kereszténység valóban elutasítja az Antropomorfizmust, annak a tudatában, hogy a "Fiu" a testet öltött Isten?"


Azért öltött testet, mert a legtökéletesebb Igét kellett neki hirdetni. És csak emberi testben tudta az emberek bűnét (a halál okozóját) eltörölni, és ha saját maga, Isten, szenvedi el értünk azt, hogy a Világnak a pusztulása be ne következzen. Pedig hagyhatta volna Isten a világot magára, hiszen nélküle is létezett. A bűn, mivel az egyetlen dolog, ami nem Istentől származik, mert földi eredetű, földi módszerekkel kellett megváltani: vérrel, halállal, mert a bűn forrása ez. Az ártatlan vére a bűnt, mint a véget eltünteti, így a lehetőségünk van, hogy el ne pusztuljunk a nagy semmibe.


"- Melyik vallásban(Kereszténység/Iszlám) érzed jobban megvalósulni az Antropomorfizmus elutasítását?"

Az iszlámban.

2010. máj. 21. 21:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/182 anonim ***** válasza:

Igen,a kereszténység valóban monoteista vallás,a szentháromság nem 3 istenről tesz tanúbizonyságot,hanem egy isten 3 szubsztanciájáról,vagyis lényegi megvalósulásáról,azonosságáról.De ez korántsem antropomorfizmus,ugyanis lényegi azonosságról van szó,nem pedig egy isten szó szerinti földi megnyilvánulásáról.(pl.a hinduknál naraszinha)

Következő kérdésedre egyszerűen válaszolnék:Mindkét vallásban,egyértelműen megvalósul a monoteizmus,mivel mindkét vallás monoteista.

Ezutáni kérdésedre szerintem az előzőekben választ adtam.

Végül,szerintem mindkét vallás egyformán elutasítja az antropomorfizmus,hisz egyik vallásban sem találkozhatunk az Isten földi,teljes testi megnyilvánulásával.Mégegyszer mondom:Jézus nem a teremtő isten.Ez az ÉN véleményem ezekről a dolgokról.

2010. máj. 21. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/182 anonim ***** válasza:

Tulajdonképpen alapból nem értem, miért kell az antropomorfizmust elutasítani... Isten mindenható, tehát ha akar, akár emberi alakot is ölthet; egyszerűen akármit megtehet.

Nem hiszem, hogy bánja, ha valaki emberi alakban képzeli el, hisz ez csak megkönníyíti a dolgunkat,hogy közelebb érezzük magunkat hozzá. Ez nem azt jelenti, hogy Isten tényleg férfi vagy nő lenne, de megvannak benne a férfi és nő tulajdonságai is...

sokaknak könnyebb átérezni az isteni szeretet, ha elképzeld képet társíthatnak hozzá. Isten van olyan bölcs, hogy ezt ne vegye zokon:)

2010. máj. 22. 10:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/182 anonim ***** válasza:

1. Számomra a wkipédia nem hiteles.Amatörök írják, sok benne a pontatlanság stb.VBölcsész és teológus végzettséggel (is) rendelkezem ezért inkább a lexikonokban nézek utána a meghatározásoknak.

2.Antropomorfizmus; Az emberre jellemző tulajdonságok, képességek átvitele a külvilág jelenségeire vagy a túlvilágról, istenségekrol alkotott elképzelésekre; a vallás és a művészet más-más előjelű, de általános jellegzetessége, szemben a tudománnyal, amely mindig dezantropomorfizál.

3. "Valóban monoteista vallás e a kereszténység, abban a tudatában, hogy tartalmazza a szenthármasságot?"

-A SzentHáromság Egy Istenröl szóló tanítást hirdeti a kereszténység.

4.Nincs ellentét a monoteizmus és a Szentháromság között.

EGY ISTEN van Három Személyben.Szentháromságos életközösség.

5. Az antropomorfizmus lényégében azt jelenti, hogy Istennek nem tulajdonitható a creaturára )teremtmény) jellemző tulajdonság képesség. Jézus Krisztus valóságos Isten és valóságos ember. Ő a Második Isteni Személy aki értünk emberekért, a mi üdvösségünkért leszállott a Mennyből, megtestesült a Szentlélek erejéből Szűz Máriától és emberré lett .Született de nem teremtmény, az Atyával egylényegü és minden általa lett.

6.Az Úr Jézus Krisztus a Második Isteni Személy, emberi létében pedig Isten Fia.

2010. máj. 22. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/182 A kérdező kommentje:
Figyelemmel olvasom a kommenteket, és reagálni is fogok, ha egy kicsit több lesz a válasz. Nagyon érdekel ez a téma, és rendkívül érdekesnek tartom!
2010. máj. 22. 10:45
 9/182 anonim ***** válasza:

[link]


Egy Isten van aki 3 személyben létezik.

Atya = Isten

Fiú(Jézus) = Isten

Szentlélek = Isten

Atya nemegyenlő a Fiúval

Atya nem egyenlő a Szentlélekkel

Fiú nem egyenlő a Szentlélekkel


Ha esetleg látszólag ellentét volna a Szentháromság és a monoteizmus között, ez abbol adódhat, hogy a mi(emberek) felfogóképességünk véges, és így nem érthetünk meg egy végtelen hatalommal rendelkező Istent.


<><

2010. máj. 22. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/182 A kérdező kommentje:

Már többen lehagyták a választ a két legfontosabb kérdésről!

- Melyik vallásban(Kereszténység/Iszlám) érzed jobban megvalósulni a monoteizmust?

- Melyik vallásban(Kereszténység/Iszlám) érzed jobban megvalósulni az Antropomorfizmus elutasítását?

2010. máj. 22. 12:24
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!