Mik a lehetőségek albérletnél, ha a bérlő nagyobb kárt okozott, mint amennyit q kaució fedez?
Az ajtótól el is tekintenék. Emlékszem, hogy megvolt, főleg mivel a felső üvegtábla hiányzott belőle.
Viszont a tapétázást, festést úgy tudom, hogy neki kellene megcsinálnia. Vagyis olyan állapotban átadni, ahogy kivette. Az egyik szoba frissen volt festve, a tapétákat előtte való évben cseréltük. Tehát minimum ilyen állapotba kellett volna hozniuk. Az évek során egyszer jeleztek, hogy tapétát cserélnének. Én ebben a kérdésben rájuk bíztam a döntést, azzal a feltétellel, hogy ízléses legyen és saját költségre oldják meg, vagyis nem a lakbérből levonogatva vagy ilyesmi. Hát a meg velük élő fiú szobaja minden volt, csak épp ízléses nem. Mindegy, nem számít. De az lett volna a minimum, hogy újrafestik.
A padlószőnyegekre meg természetesen vigyázni kellett volna. Ezek a szőnyegek még anno a lakás építésekor lettek lerakva. Ahol most lakom szintén, de azok kifogástalan állapotban vannak. Persze nem járunk rajta cipővel, nem eszünk bent és teszünk rá szőnyegeket. Amik szintén nem mennek tönkre. A lakás szőnyegeit nagymamám legalább 25 évig használta, ők feleannyit sem, mégis tönkretették.
Mosógép. Ki van lyukadva az alja. A szerelő azt mondta, nem érdemes javítani. Mosógéppel adtam ki, most nincs benne mosógép. Ha újat akarok venni, 60-70 ezer minimum. És azok nem olyan masszív gépek, mint ez volt.
A bútorok szintén. 40-50 éves bútorokról van szó, amiket tökéletes állapotban adtam át. Aki ismeri az akkori bútorokat, tudja hogy az még minőségi volt. Most nagyon sok pénzembe kerülne bebútorozni a lakást, hogy ki tudjam adni és ebben ők nem partnerek.
Én úgy terveztem, hogy elköltöznek és valaki ki is veszi, Tehát folyamatos lesz a bevételem. Erre most itt vagyok egy lelakott lakással, amit a kutya se venne ki.
Azért azt nehezen hiszem el, hogy minden lakást kiadó új ágyat vesz bérlőnként. Gondolom, aki igényes, az szállodába sem megy, mert azokat az ágyakat már ezren használták.
Bútorozatlan albérletre meg jóval kisebb a kereslet, hiszen akinek nincs otthona, annak altalaban bútora sincs, mert hova teszi?
Aki hosszútávon gondolkodik bérelt lakásban, az szokott bútorral költözni. Ha Te is azt szereted, hogy évtizedig nem kell bérlőt keresni, akkor lehet, hogy tényleg a bútorozatlan kiadás lenne neked a megfelelő. Nálunk is van ilyen bérlői réteg, ha nem is akkora, mint tőlünk nyugatra.
Természetesen minden bérlő után senki nem vesz új ágyat, de a 40-50 éves bútorok manapság olyannyira nem divatosak, hogy azokkal tényleg csak igénytelen bérlő vesz ki lakást. A padlószőnyegre is ez vonatkozik.
21: Nem neki kell megcsinálni a tapétázást, festést.
Nyilván, ha baleset, rongálás volt, letépés szándékosan, összefirkálás, stb., amit nem lehet helyrehozni egy normális felújítással, hanem külön költsége van, lehet követelni - de erre való a kaució.
a kaució csak erre van. Nem a teljes felújításra.
A felújítás a bérbeadót terheli.
Alap infóknak nem vagy birtokában, ami a bérbadást illeti.
"Egyszerűen fogalmam sincs, merre induljak el, így hogy a címüket sem tudom. Hogyan kell fizetési meghagyást hagyni? Minél gyorsabban kéne a pénzem, mielőtt tenyleg elmennek."
Ezt is tudnád, ha felkészülten kezdtél volna neki, hogy csak olyannak adjuk ki, akinek van máshol bejelentett állandó lakcíme.
Ez is egy biztosíték.
Szerintem - ahogy már írtam - pénzben ugyanott vagy, vagy még jobban is vagy, mintha fizettél volna azokért a dolgokért, amik ezekből a károkból visszatérülhetnének (biztosítás ingóságra bérbeadóként, közjegyző, havi bejárás, könyvelő, lakáskiadás tanfolyam mind plusz költség és plusz munka) , most a társasházi biztosítás amit fedez, azt megfizeti a biztosító, a többi meg lehet, kicsit többe fog kerülni, mint alapesetben.
De egy új ágy, új háztartási gépek, festés, tapétázás akár 2-5 évente is dukál egy bérlőnek, amit szintén a bérbeadó kell fizessen.
9év alatt gyakorlatilag az akkori árát szinte kifizették a lakásnak.
Ennyi idő alatt ennyinek bele kell férni.
Ha 100ezerért van kiadva a lakás az 9év alatt kb 10millió bevétel.
Ha az ember maga lakik a lakásban akkor is felújítja 10évente minimum.
Sokan azt hiszik hogy örökölnek egy lakást és abból életük végéig gond nélkül élnek.
De ez nem így van,örülj hogy nem évente váltották egymást a lakók mert akkor minimum 3évente ki kellett volna festeni a lakást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!