Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mi volna a helyes lépés...

Mi volna a helyes lépés jelenleg budapesti lakásvásárlás tekintetében? Albérletben maradás, azonnali vásárlás, kivárás? Konkrétumok bent.

Figyelt kérdés

Sok hasonló kérdés van mostanában, de szeretnék most egy konkrétumokkal is bíró kérdést feltenni, és a tanácsotokat kérni.


35 éves férfi vagyok. Van jelenleg 27 millió Forintom Állampapírban (MÁP+). Budapesten élek, egyedül, kb. 600.000 Forint nettót keresek.

Albérletben lakom egy közeli rokon lakásában, így nagyon kedvező, 75.000 Forintot fizetek egy komplett lakásért a Parlament mellett.


Mivel még nincs saját lakásom, talán itt az ideje meglovagolni a jelenlegi ár stagnálást.


Mit tennétek a helyemben? A számomra lehetséges irányokat megtaláljátok a szavazásban. :) Hitelt annyira nem szeretnék felvenni, de azért betettem ezt is az opciók közé, hátha van jó ajánlat a pénzpiacon.


Ha lakást vennék, egyelőre elegendő lenne valami kis méretű, kb. 30-40nm-es ingatlan valahol Budán, vagy Budához nagyon közel.

Tényleg elférek ennyiben, kevés cuccom van, és nem szeretnék párkapcsolatban élni.febr. 17. 16:16
1 2 3 4
 11/32 anonim válasza:
19%

"Igazából én vevőként nem az áresésre játszom, nem is kívánom, hogy ingatlantulajdonosok rossz anyagi helyzetbe kerüljenek"

Milyen arany lelkű ember vagy. Akkor vegyél most 40 millióért olyan ingatlant amit 2-3 múlva 20 millióért utánad dobnának. Hacsak nem lenne valami forint hiperinfláció és nem duplázódnak meg a bérek forintban.

febr. 17. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/32 anonim ***** válasza:
100%
Akkor kell vásárolni amikor szükséged van rá. Ha ez most van akkor most.
febr. 17. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/32 anonim ***** válasza:

Én személy szerint várom a 2022-es választási eredményeket és utána döntök. Azért a kormány nemzeti oldalt mindenek felett stratégiájával a hazai építőipart szó szerint elöntötte forrással. Ha esetleg egy olyan kormány kerülne hatalomra aki eltörölné netán a csokot mivel elég kérdéses az eredménye vagy nem öntenének ennyi pénzt felesleges giga beruházásokra ( egy ekkora országba ennyi sport csarnok meg stadion sztem pénzszórás ) akkor azért szabadulhatna fel annyi kapacitás, hogy jóval nagyobb árverseny lenne kialakulóban. Építőiparban dolgozom de lassan túlzás ami megy. Egy egyszemélyes katás kisvállalkozónak, még ha

Elismert szakember is, akkor is túlzás napi 100 ezret munkadijra kiszámlázni. Továbbá kérdéses az is, hogy mi lesz az airbnb-vel de ez egy két vidéki nagyvároson és a fővároson kívül sokakat nem érint.

febr. 17. 20:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/32 anonim ***** válasza:

Szia!

Hova kell bejárnod nap mint nap vagy heti rendszerességgel?

Mert Budát írod, közben meg Pesten laksz, tehát milyen járatokat kell érteni "Budához közel" alatt?

febr. 17. 23:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/32 anonim ***** válasza:

Én vennék, bár én most építkezek mindenféle támogatás nélkül! Szóval önerő+ hitel. 4-5 éve nézem az ingatlanárakat, nem akartam én építkezni, de felénk olcsóbb/egyenlő az utóbbi években ujjat építeni mint egy kádár kockát megvenni és felújítani. Így felék néha stagnálnak az árak, de mindig növekszik.

Kiakartam hagyni a kivitelezőt is, mert úgy sokat spórolok kb 10-20%-ot, de ahhoz több önerő kellett volna. kb 2 évig kellett volna még gyűjtenem, hogy meglegyen az a hiányzó +6-7 millió. Önerős építkezésnél kb 50% önerő szükséges + telek, közművek, tervek. Míg kivitelezővel 30% is elegendő, + telek, közművek. Évi 8-9% az építőanyag áremelkedése a kavicstól a szaniterekig mindenre is vonatkozik ez.

Na hamar le lehet matekozni, hogy 7 millió az kb 20%-a a költségvetésemnek, ami csak a házra vonatkozik, a telekhez hozzá sem nyúltunk, és talán belefér az árba konyhabútor.

Idén 8,5% várható a boltok szerint márciusban, meg jövőre is ennyi az azt jelenti, ha 2 évig gyűjtök akkor kb 3-4%-al lesz olcsóbb a házam, és még szívok is a szakikkal 1-1,4 millióról van szó amit nem biztos, hogy meg spórolnék. Nekem ennyit nem ér meg az, hogy munka után minden szabadidőmet ott töltöm az építkezésen egy éven keresztül, meg még munka időmben is ezzel kellene foglalkoznom valószínűleg gyakran.


Az előző áfa eltörlésnél pont annyival lettek drágábbak az új ingatlanok mint ami az 5-27% különbözete. Nincs garancia, hogy 2023-ban marad a z 5% áfa, azaz meghosszabbítják. De hogy nem mennek lejjebb az árak az szinte biztos, ahhoz kell legalább egy 2008-as válság. Ha nem marad 5% az áfa 2023-tól, szinte biztos lesz egy 22%-os emelkedés. + az éves emelkedés.


Szóval én a helyedben vennék most 10-20 millió hitellel egy tégla új építésű lakást, mert még a szülinapodig élhetsz a 2%-os ingatlan adóval, utána már 4% lesz. 45 milliónál ez 900000 ft.

20 millióval 20 évre lesz kb 100 a havi részleted, ha félsz a részlettől kiadod a lakást albérletbe, te mag maradsz ott ahol vagy. még pluszos is leszel úgy tippelem, legalábbis havonta. HA meg meggondolod magad + 25000-ért cserébe a sajátodba laksz!


20 év alatt 20x12x75000=18 milliót dobsz ki az ablakon (többet fogsz mert az albérlet feljebb megy), bár tény ennyi idő alatt 6 millióval többet fizettél vissza, viszont 55 éves korodra nincs hiteled. Jelenlegi árakat nézve ez az pénz még 6,5 év albérletre elegendő, de én úgy érzem hogy 20 év mulva minimum a dupláját fogod ugyan azért fizetni.


Nettó 600-nál nem érzel meg + 25000 ft kiadást. Én csak nettó 520 körül keresek, és ebből indultam ki


2023-ban egyetlen szaki sem fog a korábbi fizetése feléért dolgozni, ahogy kérdező te sem dolgoznál 300 nettóért. És mindig lesz aki kifizeti.


Ha minden kedvezményt eltörölnek csak annyi lesz az eltérés ismét, hogy az olyanok mint én és a kérdező, akkor is tudnak saját lakást venni maguknak. A nagy átlag meg megy a mama hotelbe, mint a csok előtt, vagy tengődnek az albérletbe ahonnét nem tudnak kijutni, mert nem lesz önerejük.

febr. 18. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/32 anonim ***** válasza:

15+

Tavaly sem volt árzuhanás, pedig a covid miatt mindenki erre számított. Helyette mindenki kivárt... majd jött a moratórium. Ha jól emlékszem júliusba szűnik meg a moratórium, egy év alatt meg lehet jó munkát találni.

Ahogy mi is hirdetjük folyamatosan az állásokat, és nincs az a munkanélkülis tolongás, pedig átlagon felül fizetünk jóval. Sőt alig van jelentkező!

febr. 18. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/32 anonim ***** válasza:

15: bocs, de ez részben wishful thinking, mert te épp úgy érzed, hogy most érdemes építkezni. Ezzel szemben vannak azok a kommentek, amiket előtted írnak. Az igazság vhol középen lesz.

16: milyen pozíció? Az, hogy ti nem találtok, nem azt jelenti,hogy nincsenek tömegével munkanélküliek.


Az ingatlanpiac és az építőipar is kereslet-kínálati alapon mozog, a jelenleg ismert tények fényében az eddigi keresleti piac kínálatiba fog fordulni, mert korlátlan növekedés nincs, ez nem csak egy alapvető gazdasági tény, de minden más területen is így van.

febr. 18. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/32 anonim ***** válasza:

2015-2019 között 153913 db építési engedélyt adtak ki, ebből 70903 lakás, így 83110 családi ház vagy ikerház vegyesen. 2020 még nincs fent a KSH oldalán. Ezek az emberek a csok miatt folyamatosan emelkedő árak mellett "vásároltak". Ez magával hozta a használt ingatlanok áremelkedését is.

Most ez a 153913 család/egyedülálló nem hinném, hogy olcsóbban el adná az ingatlanját mint amennyiért vette + amennyit még ráköltött mielőtt elkészült. Senki nem akar sok-sok milliót/ 10 milliót bukni egy ingatlanon. Ha nem tudják fizetni, szerintem előbb adja ki valaki albérletbe minthogy elkótyavetyélje fillérekért. Aztán amíg helyre nem jön anyagilag keres egy olcsóbb albérletet, a kiadott ingatlan meg majd fedezi a hitelt, ha meg mégsem módosítani kell a banki szerződésen, mert van rá lehetőség.

A másik dolog 2000-2009 között évi szinten több lakás és ház épült, mint jelenleg, a 2008-as vállság vetette vissza az ingatlan piacot a csokig. Ekkor volt árcsökkenés, az is igaz, hogy túl sok ingatlan épült.

Most viszont forint alapú hitelek vannak, és a csoknak elég kemény feltételei. Így akik kaptak az államtól 10-15-20-25 milliót, azok elég jól élnek ahhoz, hogy ne okozzon a többségnek nagyobb problémát egy kisseb válság pl covid. A válság előtti időszakban 20-35%-al több ingatlan épült mint most, így a számok alapján nem állítanám, hogy túlkínálat lesz mostanában

febr. 18. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/32 anonim ***** válasza:
27%

17! Az építőiparban dolgozó szakik közül több területenes is jól ismerek embereket. Ők többnyire katas vállalkozók, ők vagy fix árakon, vagy pedig anyaköltség alapján százalékos árából számolják vissza a munkadíjukat.

pl: egy asztalos többnyire itt győr környékén anyagár x % al dolgozik, míg egy csőszerelő vagy villanyszerelő a kiállások után kér fixen.


Egy átlag ember minden évben valamivel többet keres, ha meg mégsem eleget nőtt a bére vált és több lesz. Én utóbbi csoportba tartozom. Így dupláztam meg a fizetésemet 5 év alatt 2 váltással. Én biztosan nem dolgoznék HOSSZÚ TÁVON kevesebbért mint jelenleg, ahogy 100 emberből 100 sem. De a vállalkozóktól meg elvárná mindenki dolgozzon éppen a feléért harmadáért??? Ez vicc, nem fognak. Az anyag árak soha nem lefelé mennek hanem felfelé... Talán a kivitelezők vesznek majd vissza a haszon kulcson, mert ha egy fűtésszerelőt nem fizetnek meg, elmegy és inkább maszek lesz vagy kimegy külföldre.

febr. 18. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/32 anonim ***** válasza:
52%

18: ez is wishful thinking, amit olyan időszakban fogalmazol meg, ahol még a stabil, tőkeerős cégeknél is egymás után indítják a cost saving projekteket. Ez előbb-utóbb leszivárog a gazdaság minden szereplőjéhez, a közepes vállalkozástól egészen Mari néniig.

Nem veszitek számításba azt a tényt, hogy minden konjunktúrát válság követ. Az, hogy most még, a csúcs után is van olyan, aki belevág építkezésbe, nem állítja meg hosszú távon a csökkenést. Évtizedekben mérve persze nőni fog az értéke, de hogy a következő 5 évben is, ilyen globális szintű események mellett? Nos, ezt kötve hiszem. A 2008-as válság is valójában 2009-2010-ben mélyült el, az ingatlanpiac padlója pedig 2013-ban volt, ennek is érdemes utána nézni. A jelenlegi helyzet nem ugyanaz, mint az akkori, ezt aláírom, de az elég nevetséges, hogy egy égő autóban röhögünk, ami a szakadék felé robog éppen és észre se vesszük... innen látszik, hogy az emberek nem tanulnak a gazdasági válságokból, ezért ismétlődik ciklikusan.

febr. 18. 13:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!