Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Miért voltak a szövetségesek...

Miért voltak a szövetségesek tankjai repülői kézifegyverei bombái tengeralattjárói olyan elmaradottak a németekhez képest?

Figyelt kérdés

Miért voltak a szövetségesek tankjai repülői kézifegyverei bombái tengeralattjárói olyan elmaradottak a németekhez képest a II.VH-ban?


Még az atombomba top 10 tudósából 8 is Németországban tanult.

Tényleg a minőség (németek) és a durva mennyiség (szövetségesek) harca volt a II.VH ?


A szövetségesek nem voltak képesek a háború alatt olyan jó és gyors repülőt fejleszteni mint a ME262 vagy Dornier do 335,

Nem voltak képesek olyan tengeralattjárót építeni mint a Type XXIII tengeralattjáró amit a szövetségesek képtelenek voltak a rombolóikkal elpusztítani. NEm tudtak olyan fegyvereket készíteni mint a V2 rakéta, és nem tudtak közel sem olyan modern gyors géppuskát sem készíteni mint az MG42. Vagy olyan modern kézifegyvert mint az első gépkarabély a Sturmgewehr 44.

A szövetségesek még az intelligens bombát sem ismerték mint a német Fritz X.

HArckocsijaik pedig elbújhattak a német Tigris mellett, ami a hasonló kaliberű Churchill és Stalin IS Tank sem rendelkeztek olyan átütőerővel, és gagyi optikájú távolságmérőik miatt nem tudtak olyan távol pontosan lőni sem.#fegyver #II. világháború #német minőség #a minőség harca a mennyiséggel
2021. márc. 20. 13:33
1 2 3 4 5 6 7
 1/69 anonim ***** válasza:
100%
Ezekről a kérdésekről szól a Háborús gyárak című doku sorozat.
2021. márc. 20. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/69 A kérdező kommentje:

1-es, ezek a fegyverek ugyanúgy tömeggyártásban is gyárthatóak voltak, mint a háború után kiderült.

Szerintem a valódi ok a szövetségesek tudományos technikai elmaradottsága volt. Lásd német tudományos Nobel-díjak kiemelkedő számát, háború előtti német gépgyártás exportjának sokkal nagyobb sikerét a szövetséges országokhoz képest.

2021. márc. 20. 15:31
 3/69 anonim ***** válasza:
100%
A német technikai fölény igaz, viszont amerikai részről az olcsón előállítható eszközök nagy tömegben való gyártása és a szabványosítás döntő tényezőnek bizonyult a hadianyagok tekintetében.
2021. márc. 20. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/69 anonim ***** válasza:
55%

Az atombombát nem 10 tudós készítette, hanem 30000, nagyrészt amerikai és brit. Az, hogy ki volt a top 10, teljesen szubjektív.


"A szövetségesek nem voltak képesek a háború alatt olyan jó és gyors repülőt fejleszteni mint a ME262 vagy Dornier do 335"


Kár, hogy egyik rosszabb gép volt, mint a másik. Az ME262 folyamatosan meghibásodott, alkatrészhiányban szenvedett, a DO 335 meg a gyorsaságán kívül mást nem nagyon tudott felmutatni. Bonyolult volt, drága is volt, technológiai zsákutca is volt.


"Nem voltak képesek olyan tengeralattjárót építeni mint a Type XXIII tengeralattjáró amit a szövetségesek képtelenek voltak a rombolóikkal elpusztítani"


Hát úgy persze, hogy nagy részük a kikötőket meg a biztonságos vizeket szinte el sem hagyták, a nyílt tengeren bevethetetlenek voltak. A 63 megépített Type XXIII-ból csupán hat került bevetésre, és mégis hetet vesztettek el a németek. Mindösszesen 5 szövetséges hajót sikerült elsüllyeszteniük.


"NEm tudtak olyan fegyvereket készíteni mint a V2 rakéta"


Ez talán jobb is, a V2 egy katasztrofális konstrukció volt. Több ember halt meg ezeknek a gyártása során Németországban, mint Angliában a V1 és V2-es rakéták által összesen.


"és nem tudtak közel sem olyan modern gyors géppuskát sem készíteni mint az MG42"


Az MG42 valóban egy jó fegyver volt, de a németek doktrínája ezt is elrontotta. Ha egy lövészraj elvesztette az MG42-esét (meghibásodás vagy valami más ok miatt), akkor az a raj teljesen harcképtelenné vált. Ezzel szemben a szövetségeseknél ha egy raj elvesztette a géppuskáját, továbbra is harcképes maradt, mert nem a géppuska volt a raj fókuszpontja.


"Vagy olyan modern kézifegyvert mint az első gépkarabély a Sturmgewehr 44."


A Sturmgewehr 44 belső szerkezete egy zsákutca volt. A későbbi gépkarabélyok (pl. az AK-47) szerkezetileg sokkal jobban hasonlítanak az M1 Garandra, mint a Sturmgewehrre. Ja, és amúgy az STG44 minden volt, csak első gépkarabély nem, lásd Ribeyrolles 1918 vagy AVT-40, mindkettő megelőzte a Sturmgewehrt.


"A szövetségesek még az intelligens bombát sem ismerték mint a német Fritz X."


Mert nem volt rá szükség. A Fritz X irtózatosan pontatlan volt, ezért csak hajók ellen lehetett bevetni. A Kriegsmarine 1940 után szinte képtelen volt bármiféle felszíni hajóval elhagyni a kikötőit, azokat még egyszerűbb volt simán széjjelbombázni. Tudod, szövetséges légifölény, meg ilyenek.


"HArckocsijaik pedig elbújhattak a német Tigris mellett, ami a hasonló kaliberű Churchill és Stalin IS Tank sem rendelkeztek olyan átütőerővel, és gagyi optikájú távolságmérőik miatt nem tudtak olyan távol pontosan lőni sem."


Ez szép és jó. Kár, hogy a Tigris olyan szar konstrukció volt, hogy több veszett el műszaki meghibásodás miatt, mint amennyit harcban kiütöttek... Emellett irtózatosan drága volt, az év felében nem lehetett bevetni a keleti fronton a súlya miatt, és ette az üzemanyagot mint az állat, amiből amúgy sem volt sok.


Ez, hogy a német haditechnika a második világháború alatt mennyire fejlett volt, csak egy mítosz. Ne nevezzünk már egy olyan haderőt technikailag fejlettnek, ahol a logisztikai hálózat a háború során végig állati erőre épült, és a járművek felét lovak húzták...

2021. márc. 20. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/69 anonim ***** válasza:
62%

#4 Fél igazságokat írsz. Például a sugárhajtóművek terén azért voltak problémák mert még nem léteztek megfelelő ötvözetek. Egyébként a mai repülők hajtóművei ugyan azon elv szerint vannak gyártva. Illetve a tudósok akik a V2-t megalkották később embert juttattak a holdra. Ergó olyan alapokat fektettek le amik később meghatározóak lettek nem csak a hadviselésben de a mindennapi életben is.


A tigris valóban egy zsákutca volt de például ott volt a párduc tank ugye a szovjet t34-est másolták vele. Amit kevesen tudnak róla hogy ez volt az első tank amely képes volt egy helyben megfordulni. (egyik lánctalp előre a másik hátra felé hajt) illetve a stabilizálást hogy mozgás közben tudjanak lőni a felfüggesztéssel oldották meg így relatív kényelmes volt utazni benne.


Vagy például a Ferdinand Porshe féle Ferdinant önjáró löveg. Hybrid meghajtással rendelkezett. Nem volt benne váltó. (Ezt a technológiát csak pár évtizede kezdték használni az autókban.)


A kérdésre válaszolva pedig. Egyszerű oka van ennek. A németeknek nem volt meg a gyártó kapacitásuk arra hogy nagy mennyiségben gyártsanak dolgokat. Illetve nyersanyag és ember hiánnyal is küzködtek. Ezért technikai fölénnyel próbálták ellensúllyozni a túlerőt.

2021. márc. 20. 17:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/69 kürasszír ***** válasza:
94%

Kedves Kérdező!


A szövetségesek mind a levegőben, mind a szárazföldön, mind a tengeren legyőzték a németeket, ha emlékezetem nem csal. Méghozzá totális győzelmet arattak.


A német hadiipar kis mennyiségben képes volt ugyan igen korszerű haditechnikai eszközök gyártására. Azonban a német haditechnika összességében, átlagban gyengébb volt, mint a szövetséges.


A német haderő sokkal korszerűtlenebb volt, mint a szövetséges haderők. Például a németek 11 millió lovat és 1 millió lovasszekeret használtak a II. világháborúban, azaz nem voltak képesek teljesen gépesíteni hadseregüket, annak fő szállítőeszköze végig a lovasszekér maradt.


A német hadsereg korszerűtlenségét mutatja, hogy 80 %-ban lóvontatással, lovaszekerekkel oldották mag a szárazföldi csapatok mobilitását a II. világháborban. Ezzel ellentétben az amerikai és a brit hadsereg teljesen gépesítettek voltak. [link]


Német lóvontatású katonai járművek a II. világháborúban: [link]


Összességében tehát a szövetségesek voltak minőségi fölényben, mert ők képesek voltak korszerű fegyvereket a háború megnyeréséhez bőségesen elegendő mennyiségben tömeggyártani.


A szövetségeseknek is volt például a Me-262-eshez hasonló vadászrepülőgépük, a brit Gloster Meteor. [link]

2021. márc. 20. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/69 A kérdező kommentje:

Kürasziír:


Válaszod nagy része off-topic volt, mégis reagálok erre:


"A német haderő sokkal korszerűtlenebb volt, mint a szövetséges haderők. Például a németek 11 millió lovat és 1 millió lovasszekeret használtak a II. világháborúban, "


A németek már surgárhajtású gépet építettek a HE-178 névre hallgatott a háború előtt 1939-ben. A Britek csak 2 évvel később voltak képesek erre. A Háború alatt épített Gloster Meteor 150 -200 km/h-val lassabb volt mint a ME-262, még pár propelleres gép is gyorsabb volt nála.

[link]


Nem tudsz a német központi utasításról amely a fájó mértékű üzemanyaghiány miatt nem támogatta a motorizációt, hanem inkább egy de-motorizációt volt kénytelen foganatosítani a háború folyamán?


Tömeggyártást Európában (Amerika után másodikként) németek használtak a két VH között, és nekik voltak legjobban automatizálva a gyáraik (Igaz csak Európai mértékben).

Szükségük volt rá, hiszen Európa legnagyobb, a világ második legnagyobb gépgyártóivá váltak, és export terén lealázták az amerikaiakat is.

Ezt az előnyt a nácik nem aknázták ki a sajátos filozófiájuk miatt, ami bizony keményen tömeggyártás ellenes volt.

2021. márc. 20. 18:16
 8/69 A kérdező kommentje:

4-es OLVASS: [link]


A szövetégesek egyetenegy Type XXIII-as tengeralattjárót sem kaptak el. Erre nem volt lehetőségük a hagyományos technikával romboló hajókkal, mivel akkora óriási volt a víz alatti hatósugara és sebessége hogy ki tudott kényelmesen menni abból kontroll zónából amit képesek voltak a rombolók lefedni.


", a V2 egy katasztrofális konstrukció volt. "

Ezt már briliánsan megcáfolta az 5.hozzászóló is, gyakorlatilag földbe tiporta a válaszod.


"A Fritz X irtózatosan pontatlan volt, ezért csak hajók ellen lehetett bevetni. "

Hajók ellen tervezték eredetileg is, és akkora méretű célpontokra tökéletes volt. A szövetségeseknek még egy évtized kellett ehhez a pontossághoz.


"műszaki meghibásodás miatt, mint amennyit harcban kiütöttek..."

Minden tank meghibásodik bizonyos km után, ma sem megoldott az hogy a tankok meghibásodás, alkatrészcsere nélkül megegyenek 1000 km-t saját talpukon. Akkora a gép a hajtáslánc és a lánctalp igénybevétele hogy minden gyorsan kopik és meghibásodik a még a 21.században is. A legnagyobb probléma hogy sok alkatrészt tartalmazott, a folyamatos ellátást utánpótlást szinte lehetetlen volt már megoldani a németek számára.


Nem tudsz a német központi utasításról amely a fájó mértékű üzemanyaghiány miatt nem támogatta a motorizációt, hanem inkább egy de-motorizációt volt kénytelen foganatosítani a háború folyamán?A Technikai fölény a piaci sikeresség titka: Németország a háború előtti világ legnagyobb gépipari exportőre volt a világon, nagyobb mint a brit vagy amerikai. Ezt a státuszát ma is megtartotta, hanem a minőséggel és technikai fejlettséggel érte el Németország. Lassan szívósan sok fejlesztéssel kemény de kiszorította a briteket és az amerikaiakat is az európai gépipari piacokról az I.VH előtt, és a II.VH előtt is. Ezeket nem a semmivel érte el. Fémiparánál csak az amerikai volt nagyobb. Acél öntöttvas réz alumínium gyártása jócskán nagyobb volt mint a briteknek, és sokszorosa az oroszoknak.


Tudományos elsőbbségét mutatja, hogy tudományos Nobel-díjakban megelőzte a korabeli Briteket és USA-t.

2021. márc. 20. 18:46
 9/69 kürasszír ***** válasza:
92%

Kedves Kérdező!


A német hadsereg motorizációban már a II. világháború elején brutálisan le volt maradva.


Élőerő és katonai gépjárművek, 1940. május:


Németország:

Élőerő: 5 380 000 fő

Katonai gépjármű: 120 000 db


Franciaország:

Élőerő: 5 000 000 fő

Kartotonai gépjármű: 300 000 db

[link]


Vagyis a francia hadsereg már 1940-ben klasszisokkal jobban gépesített volt, mint a német.

2021. márc. 20. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/69 kürasszír ***** válasza:
94%

Kedves Kérdező!


Továbbá Németország gazdasági erőben sem állt túl jól.


Nagyhatalmak bruttó hazai terméke (GDP) 1938-ban:


USA: 824 milliárd dollár


Brit Birodalom: 684 milliárd dollár


Németország: 351 milliárd dollár

[link]


Vagyis Németország gazdasági téren sem volt egy súlycsoportban az angolszász nagyhatalmakkal.

2021. márc. 20. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!