Sok erősítés van egy ju jitsu edzésen?
Szerintem a legjobb, ha elmész pár ingyenes ju jitsu edzésre (a legtöbb edzésen az első alkalom ingyenes) próbáld ki. És annak függvényében döntsd el, hogy jó lesz-e neked... Csak googéliz rá város név, ju jitsu pl: Budapest ju jitsu
Én is így választottam magamnak egy harcművészetet (ninjutsu)
Azt hiszem ez a legjobb módja.
Más a ninjutsu tartalmaz régebbi fajta ju jitsu mozgásokat, és az edzések alatt egész sokat mozogtunk. Persze én sovány vagyok, de már van egy kis szálkás izmom a fekvőtámaszoktól, szóval nekem könnyű volt csinálni...
Nézd, én igazából nem az önvédelmi értéke miatt válaszoztam a ninjutsut, ha nem mert szerettem volna egy filozofikus, tradicionális harcművészetet tanulni, ami az élet minden területén fejleszt. Szóval nekem tetszik.
Tudni kell fontos dolgot erről ami itt van Magyarországon. Volt egy ember (Dave) aki elment Japánba és a Soke Masaaki Hatsumi a ninjutsu világszervezet nagymesterétől tanulta meg, ezt. Neki lettek tanítványai akik szinték megtanulták a ninjutsut. Az egyik ilyenhez járok én is: Horváth Ádám. Itt egy weblap is: [link]
Szóval amit az a vonal képvisel aki Davetől tanulta meg a ninjutsut az bizony tényleg az a fajta ninjutsu amit annak idején gyilkolásra lett kifejlesztve Japánba. Persze mint minden mást ezt is hamisítják. Sok kamu suli van...
Sok minden amit a ninjutsu tartalmaz használhatatlan az utcán, vagy nem szívesen használnám. Pl.: a meditáció, meg akkor hogy kell mögé lopakodni valakinek és késsel/szamurájkarddal...
Van viszont egy olyan része ami (szerintem) használható ez a taijutsu (fegyvertelen harc)
A lényege az, hogy a mozgásban az egész testedet fel kell használnod amikor bármilyen mozgást kivitelezel. Na, már most ha emlékszel vagy tanulsz fizikát akkor nyilván hallottál már Newton 2. törvényéről: F=m*a
Ahol F az erő, m a tömeg, a pedig a gyorsulás. Ennek a gyakorlati haszna kb így hangzik: minél nagyobb a gyorsulásod és a tömeged annál nagyobbat tudsz oda csapni valakinek. Mivel itt az egész testedet használod bármilyen mozgásnál (vagyis a teljes tömegedet) ezért maximális erővel tudsz ütni. Ennek a gyakorlati hasznát felesleges elemeznem.
Tanítanak még egy sor okos dolgot (színészkedést: hogy kell becsapni az ellenfeledet, vagy elhitetni vele, hogy félsz ==> így elbízza magát az ellenfél és könnyebb lesz legyőzni egy óvatlan pillanatban), piszkos türköket amivel előnyt lehet kovácsolni a hátrányból. Mondjuk ha vérezni kezdesz akkor köpd bele az ellenfél arcába (lehetőleg a szemébe) a vért, hogy elvakuljon, vagy ha hasba vágtak és hánynod kell akkor hányd le az ellenfeledet, lehetőleg ezt is a szemébe... (Kevés olyan harcos van aki bunyózni akar miután lehánytad amúgy! :D)
Illetve inkább harcművészeti alapelveket tanulunk, nem pedig azt, hogy xy fogást gyakorolj be. Például hárítsd a támadást úgy, hogy kihasználod az ellenfél lendületét és vidd le a földre, és amikor ott hever védtelenül akkor rúgd fejbe...
Ezért nincs benne a ninjutsu az MMA-ban. Mivel akárhogy szépítjük ez a tisztességtelen gyilkolás művészete is egyben messze nem sportszerű küzdelemről szóló sport.
Úgy vélem ez nem csökkenti azt a szellemi, tradicionális értéket amit képvisel a ninjutsu.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!