Miért van majdnem minden edzés után izomlázam?
1/17 anonim válasza:
Lehet, hogy hirtelen csinálsz dolgokat vagy túl nagy energiával. De erről egy edző vagy egy tesi tanár tudna többet mondani :S
2010. máj. 30. 18:11
2/17 A kérdező kommentje:
Hát még jöhetnének válaszok,mert ebből nem sokat tudtam meg,de azért köszi :)
Nem vagy hozzászokva! a szervezet nem szereti, ha túl gyorsan, túl sokat, hirtelen csinálsz.
2010. máj. 30. 18:20
4/17 anonim válasza:
Ha egy edzés folytán túlságosan megerőlteted magad, az inak elszakadhatnak. A belőlük jövő folyadék okozza az izomlázat, ami egy kis fájdalommal jár. Néhány nap múlva elmúlik. Segíthetsz magadon, ha nem megerőltető gyakorlatokat csinálsz addig.
2010. máj. 30. 18:21
5/17 A kérdező kommentje:
De hozzá vagyok szokva!Mondom hogy 2 éve edzek majdnem minden nap! Akkor mihez nem vagyok hozzászokva? Nem értem...És azt is tudom,hogy mitől alakul ki,csak nem értem...miért van,ha minden nap csinálok vmit? Erre szerettem vna választ kapni,de ahogy látom nem fogok :(
Félek,hogy emiatt nem fejlődnek az izmaim...
Hát a lényeget nem irtad le, az oké "2 éve edzek majdnem minden nap!" hetente hányszor, hány órát, munka mellet csinálod, hány éves vagy, ez a lényeg ami a kérdésből hiányzik!
Ha leirtad ezeket akkor majd irok még.
2010. máj. 30. 18:29
Minden nap nem szabad. Az izmok nem fognak fejlődni, mert nem hagyod, hogy regenerálódjanak. Ez olyan, mint egy várostrom. Vannak az emberek 2.000-en, és a várra küldesz 200-at (az emberek itt az izomrostok, izomsejtek). Elesnek, meghalnak, de elgyengül a vár (erősödik a test), és egyre gyengébb lesz. De nem várod meg, hogy visszajöjjön az a 200 ember, nem várod meg, míg újabb emberek születnek, újabbak csatlakoznak, nem te még 200-at ráküldesz (nem várod meg, hogy regenerálódjanak az izmaid, hanem tovább folytatod). Ezek is elesnek, gyengül a vár. És ezt sokáig folytatod. Végül csak 200 embered marad, de a várat már nem tudod elfoglalni, mert nincs elég embered (elgyengül a tested, mert az izomszövetek, sejtek elhalnak a sok edzéstől). Remélem érted a lényeget.
2010. máj. 30. 18:29
Utolsó, túl sokat Stronghold-tál :D
2010. máj. 30. 18:31
Figyelj, akármit írtam volna a katonák helyett, akkor is valaki írja hogy túl sok xy-t csinálok, mert sajnos ma mindenhez valami idióta játék fűződik... nemrég egy válaszomhoz azt írták, túl sokat WoW-ozok, pedig a keltákról beszéltem.
2010. máj. 30. 18:39
A legfittebb sportolóknál is előfordulhat az izomláz. A Columbia Egyetem tudósai szerint az intenzív edzés utáni kellemetlen, fájó érzést a sejteken belüli kalciumfeldúsulás is okozhatja. Az edzés hatására a rostok megfeszülnek, a körülöttük lévő vékony hártya helyenként beszakad, ezeken a területeken pedig jelentősen felszaporodnak a kálciumionok. A kálcium koncentrációjának növekedése miatt működésbe lép egy fehérjebontó enzim, ami gyulladást idéz elő, így közvetve szerepet játszik az izomláz létrejöttében.
Az izomláz megelőzésében a legfontosabb talán az, hogy az edzésekbe csak fokozatosan kezdjünk bele. A hirtelen és túlságosan megterhelő edzéseknek sokkal rosszabb következményei is lehetnek, mint az izomláz. A legjobb szakember segítségét igénybe véve edzéstervet készíteni.
2010. máj. 30. 18:43
Kapcsolódó kérdések: