Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

Mi lesz a természettudományok sorsa a jövőben?

Tudom, az ilyet nem igazán lehet jósolni. De az pl. látszódik, hogy a biológia fejlődik a legdinamikusabban meg a fizika talán. Kémiában, földtudományban, matematikában (most vegyük ide) még várhatóak nagy áttörések?


  jún. 16. 22:19  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

"Kémiában, földtudományban, matematikában (most vegyük ide) még várhatóak nagy áttörések?"


hány éves vagy hogy ilyet kérdezel? persze hogy várhatók :)

kémiában lesznek a leglátványosabbak, fizikában (szerintem) a legfurcsábbakA válasz 78%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 51%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/16Időpont jún. 16. 22:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Majd, ha az AI-t rászabadítják, akkor mindegyikben olyan újdonságokat csinálnak, hogy beszarsz.

A válasz 26%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/16Időpont jún. 16. 23:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

1. Ki pontozott le és miért?

2. Nem kell ahhoz AI, így is fejlődik az. Amugy az se biztos hogy lesz -e valaha teljes AIA válaszíró 51%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/16Időpont jún. 17. 00:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Aki bármilyen szinten aktívan képviseli a természettudományokat soha nem mondana ilyen butaságot. Honnan gondolod, hogy a biológia és a fizika fejlődik a "legdinamikusabban"? :D

Amíg a számítógépek el nem terjedtek és erősödtek fel ha a matek nem fejlődött, akkor semmi nem tudott. Newtont nem a fizika miatt tiszteljük (persze az is), hanem a differenciálszámítás alapjait fejlesztette ki (Leibniz-zel együtt). Csak utána lehetett fizika, illetve kémia. A kémia fejlődése pedig hozta a biológia fejlődését az új felszerelésekkel.

Ezt már csak megdobta a számítástechnika (itt nem a sulis infóra gondolok, hanem igazi számítástechnikára), ami főleg a kémiára (majd így közvetlen a biológiára is) hatott.

Most, hogy a számítástechnika aranykorát éljük (úgy mondva, hogy benne élünk) a kémiában várni hatalmas áttöréseket, illetve a személyes véleményem az, hogy ez a fizikára is komoly hatással lesz. Már csak abból kiindulva, hogy a legnagyobb fejlődésen az egymást átfedő tudományok fejlődtek pl.: biokémia, biofizika matematikai kémia, fizikai kémia.

Ha végigolvastad köszönöm a türelmed, legyen szép napod! :)A válasz 23%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/16Időpont jún. 17. 03:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tislerics Máté nevű felhasználó válasza:

A kérdezőnek nem csak természettudományos hiányosságai vannak, hanem sokkal inkább történelmi: Az ember mindig is saját korszakát tekintette a tudomány végének. Vagy legalábbis úgy érezte, hogy a fizikában, kémiában, matematikában már a megszerezhető tudásunk végéhez közelítünk. Ezt a hibát újra és újra elkövetjük, mert nem a történelemből indulunk ki, hanem jelen korunkból.


Az alapkutatás fejlődése persze nem egyenletes, de amióta világ a világ folyamatosan fejlődik és új területeket hoz létre. Mára már összegyűjteni is nehéz lenne hogy hány különböző tudományterület létezik. Sosem fejlődtünk még ilyen gyorsan. De itt nem a paradigmaváltásokra kell gondolni, azok viszonylag ritkának számítanak. kb 50-100 évente történik ilyen.


De természetesen várhatóak nagy áttörések is. Igazából már a kérdés is aggasztó, hogy ilyet felteszel kérdező! Szerintem még magadnak sem tudnád megmagyarázni miért gondolod, hogy már nemigen várhatóak nagy felfedezések...


Mi emberek nem változunk! A tudományos módszer sem változik. Az univerzum sem lett kevésbé megismerhető, akkor mi is indokolja a tudomány fejlődésének a lassulását, vagy megállását? SEMMI!


Amitől sokkal inkább kellene tartani az a technológiai szingularitás! amikor a mesterséges intelligencia már leköröz minket agykapacitásban és kreativitásban. Akkor már ők lesznek a jobbak az új elméletek megalkotásában. A munkájukat maximum az fogja lassítani, hogy velünk is meg kell értetniük a felfedezéseiket. És csak reménykedhetünk benne, hogy érteni is fogjuk, amit mondanak. Az eredményeik látványosak lesznek. De a tudás, ami elvezette őket a felismerésekig, már túl bonyolultak, esetleg megtanulhatatlanok lesznek számunkra...A válasz 53%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/16Időpont jún. 17. 09:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

biológia nagyot fog fejlődni, amikor nyilvánosak lesznek a kínai emberkísérletek és más országok is belefognak. (Kínában ugye már sportolókat tenyésztenek).


Fizika-kémia apró lépések, semmi extra...a szokásosA válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 50%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/16Időpont jún. 17. 09:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

fizikában valószínűleg lesz egy mindenségelmélet előbb-utóbb (sztem ink utóbb)


az lenne az egyik legnagyobb dolog amire büszkék lehetünk mint emberiség.


a többi a civilizáció, az hogy eddig minden nagy konfliktus megoldódott és nagyjábol béke van, talán a vallás (nem vagyok vallásos), meg még pár dologA válaszíró 51%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/16Időpont jún. 17. 10:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Pontosan ugyanaz lesz a sorsa a jövőben, mint a múltban, és mint a többi tudományterületé.

A természet szabályai összefüggenek, beleértve a természet részének tekintett ember szabályait is (csak ott nagyobb a szabadságfok a tudat megjelenése okán). Ebből következően, hol egyik, hol másik terület fejlődik erősebben. Ez például a matematika

és filozófia nem túl régi eredménye. A tudományterületek folyamatosan fejlődnek, ha egyik megugrik, húzza a másikat. És a megugrás oka gyakran az, hogy egy másik tudományterületnek erős szüksége lenne emez eredményeire.


Az azonban egy másik kérdés, ki mit tart fontosnak, ki mit tart nagynak, ki mennyire látja át a tudományok működését. Az azonban mindig egyedi vélemény. De jó, ha közelít a tudományok által megállapított normához.A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/16Időpont jún. 17. 12:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Nem hinném, hogy komoly term.tud.-os hiányosságaim lennének, történeti inkább. A biológiát csak azért írtam, mert a forradalmasító elméletei mind 19.-20. századiak. A fizikát pedig a szintn 20. századi kvantummechanika miatt.

# 9/16Időpont jún. 17. 12:20 Privát üzenet
De most komolyan ki volt az az agyoniskolázott aki lepontozott? Hát a biológia jövője mi, ha nem a gépmanipuláció??? Az olyan emberegyedek kifejlesztése, melyek immunisak a betegségekre? Már most kísérleteznek vele! A jövőben egyértelműen ez az irány! Mesterséges szervek növesztése, fájdalomreceptorok kiütése stb...

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 50%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/16Időpont jún. 17. 13:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Elképzelhető, hogy az emberből is kialakul majd egy új faj a jövőben?
A filozófia ismerete hozzájárul a természettudományok megértéséhez?
Ha sikerül kolóniákat létrehozni a Marson a jövőben, akkor az ott született emberek idővel evolúciósan eltérnek majd a Földi emberektől?
A tudomány milyen szervekre tippel, hogy ki fognak fejlődni a jövőben?
A természettudományok mire fel állítják egyes dolgokról, hogy mindig is voltak, léteztek?
Hogyan lehetséges, hogy a gyorsulva táguló világegyetem sík szerkezetű maradhat a jövőben?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!