Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan lehetséges megértetni...

Hogyan lehetséges megértetni a szüleinkkel felnőttként, hogy szeretnénk saját életet élni? Mit tegyünk, ha a szüleink folyamatosan nyomon követnek minket, és kőkemény megfelelési kényszerekbe zárva azt szeretnék, ha az ő életüket élnénk?

Figyelt kérdés

Nálunk a család gyökeres szemlélete szerint annál értékesebb az ember minél hajszoltabb, minél inkább elhasználja a testét, minél többet dolgozik (fizikailag), & minél kevesebb ideje van valóban élni..

Ebben és még emellett számtalan negatív szemléletben nőttem fel. :)(:


Gyakorlatilag egész eddigi életemben a külvilágnak megfelelő alapvető normákon kívül (iskola stb.) nem volt semmilyen közösségi életem vagy hobbim. Folyamatosan a szüleim életét éltem, ami az örökös házimunkákkal való elhavazottság , frusztráltság, és ennek szenvedélyes-de szenvedéses hajszolt megélését (mások szemében állítólagos egyetlen elismerési lehetőség megszerzését-szerintük) jelentette. Nem azt mondom, hogy nincs valaki nehezebb helyzetben, sorsban stb., vagy hogy ez a vilag legnagyobb gondja.


Csak tényleg sajnos teljesen belebetegedtem szó szerint (autoimmun betegségem lett.., emésztőrendszeri tünetek sorozata).., mert évtizedekig nem élhettem olyan életet , amilyet szerettem volna. Nem volt sosem összejárás a barátokkal (a szüleim szerint az hülyeség, a barátok csak feltartanak, van elég dolgunk)..

Nem néztem filmeket, sorozatokat stb., nem jartam sportra (a család szerint a kerti munka éppen elég sport).

Nem kezdhettem pl. jógával a reggelt, hanem helyette kapkodással, panaszkodással, stresszel, idegeskedéssel, hogy mennyi, de mennyi házimunka vár ránk, hiszen azok elvégzése (0-24-ben hétvégén) az élet ertelme.

Nem alkothattam kreatív, de egészséges ételeket, hiszen "nincs idő, csak gyors & instant káros szenvedélyekre".. Még számos pelda.. Nem dolgozhattam masik városban, csak a környezetük melletti munkahelyeken (aprópénzért), & munka utan is várt a jól bevált, hajszolt napi rutinjuk szerint kialakított életvitel..


Nekem ezek mind-mind nehezen megemészthetőek voltak, és máig azok..


Végre elköltözhettem 30évesen, ugyanakkor még mindig fel kell kelnem pontban reggel 5-6óra között egy bármilyen fárasztó munkanap utan is hétvégén, csak hogy számot adjak nekik, hogy bizony.., hajszoltan élek, nincs időm aludni, hiszen így vagyok értékes, és nem hozok rájuk szégyent..

Folyamatosan naponta 3x kell nekik üzennem, hogy hol vagyok, mit vsinálok. Eleget házimunkázok-e munka után.

Véletlenül sem lehet semmi másra időm..


Már teljesen megőrülök ettől az életviteltől.. :/


Valaki segítsen!! :(okt. 18. 02:03
1 2 3 4 5
 1/44 anonim ***** válasza:
97%

Honnét szerválnak ennyi házimunkát, hogy sosem fogy el?

Mit dolgozol?

okt. 18. 02:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/44 anonim ***** válasza:
92%

Teljesen átérzem a helyzetedet.

Gondolom te is vidékről származol,ott ilyenek az emberek.

Az én rokonaim nagy része ilyen.

A másik részük pedig alkesz,mert nem bírták az egész életüket ebben a megfelelési kényszerben élni.

Azok,akik nem lettek alkeszek,azok meg lenézik azokat,akik nem bírták a nyomást.


Vannak olyan rokonaim,akik már bőven nyugdíjasok,de nem akarnak beletörődni,hogy megöregedtek,nyugdíj mellett is mennek dolgozni,mert ők most is 3 szintes családi házban akarnak élni,csak a nyugdíjból nem futja rá,mert baromi magas a gázszámla.

Eladhatnál,és költözhetnének kisebbe is,de nekik az bukás lenne az ismerősök szemében.Inkább szenvednek.

Ők a szocializmusban töltötték a fél életüket.

4-5 szobás lakásban élnek,ahol rengeteg bútor van,amit fárasztó takarítani,de ők megmutatják,hogy kemények.

A múltban ragadt emberek,nem értik a mai világ lényegét.

okt. 18. 02:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/44 A kérdező kommentje:

Folyamatosan mindig lehet mit arrébb pakolni, port törölni, növényeket öntözni, gereblyézni, + hatalmas telek van & kert. :D

De ha éppen nem lenne semmi (olyan nincs), akkor mennének a szomszédba, hiszen "minél több a fizikai elfoglaltság, annál többet érünk".


Mit dolgozom?

Alkalmi munkákat végzem váltott rutin szerint, illetve gyárban is dolgozom. Van felsőfokú végzettségem, de tapasztalat hiányában még azon a területen nem sikerült elhelyezkedni.

A költözés már amolyan végső menekülés volt.., ha a híd alá kellett volna, akkor is inkább azt választom. Bár így is az ő életüket élem.

Nagyon tisztelem őket, de ez a kényszer teljesen megőrít..

okt. 18. 02:33
 4/44 anonim ***** válasza:
95%
Hétvégén kikapcsolod a telefont, és felkelsz amikor tetszik. A házimunkáról meg nem beszélsz velük, ha nincs kedved elmosogatni, vagy feltenni egy mosást, ráér holnap is. Helyette főzőcskézhetsz, nézhetsz sorozatokat, nem látják, szabad vagy, kezdj el a saját szabályaid szerint élni.
okt. 18. 02:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/44 anonim ***** válasza:
90%

Apám pl úgy szereti a lakást berendezni,hogy minél több bútor és rajta minél több kacat legyen.Amit rengeteg idő takarítani.


Az udvaron kb 30-40 db cserepes virág,amit öntözni kell,alig férni tőlük.


Folyton a szomszéddal foglalkoznak,hogy "bezzeg milyen kupis a portájuk".

Hozzáteszem ők legalább nem ordibálnak,hanem elvannak a maguk világában.


Szerencsére azért nem ilyen durván elvontak a szüleim,amiket leírtál,de náluk is van bőven megfelelési kényszer.


Én úgy vettem észre,hogy az ilyen embereknek semmiféle hobbijuk nincs,csak a megfelelés másoknak.


Azt viszont nem értem,ha elköltöztél,hogyan keltenek fel hajnali 5kor?

okt. 18. 02:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/44 A kérdező kommentje:

2-es,abszolút leírtad a helyzetet.., teljesen egyező nálunk is az említett felállás.


Igen,vidéki vagyok. :)


Próbáltam beilleszkedni a rendszerbe ugye a 30év alatt, de egyszerűen nekem hiányzik a harmónia, a kedvesség, a nyugalom, az alvás (talán óvodában aludtam utoljára 8órát/nap). Gyakorlatilag nem merek aludni az új lakásomban sem.. Nálunk mindig is elvárás volt a korán kelés függetlenül, hogy milyen nap van..

Ha hajnal 4-kor fekszem le, akkor is muszáj felkelni 6-kor, és mehet a robot üzemmód. :)(:

Csak ennek következményeképp teljesen megbetegedtem..


Még az albérlet esetében is folyton intézkednének, hogy milyen legyen, onnan mikor járjak haza, senkit ne engedjek be.. Élem teljesen úgy az életem, mintha otthon lennék. :S

okt. 18. 02:42
 7/44 anonim ***** válasza:
96%

Kivul allonak ez akkor is furcsa lenne, ha meg egyutt laknal a szuleiddel, de igy hogy elkoltoztel abszolut erthetetlen. Mert megis mivel tudnak ekkora nyomast gyakorolni rad ? Miert nem tudod azt mondani, hogy szakadjatok le rollam, majd kethetente beugrok es meselek az dolgaimrol. Es egyaltalan mi kozuk van ahhoz, hogy ahol laksz, ott hogyan milyen hazimunkat vegzel ? Naponta jonnek ellenorizni hogy tiszta-e budi, vagy fel van-e porszivozva ?

Ha meg ez fizikai zaklatas fenyegetes, akkor meg a rendorseget kell hivni.

okt. 18. 02:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/44 A kérdező kommentje:

2-es, az kimaradt, hogy igen, nálunk is a rokonság fele alkesz lett (a kevésbé szívósak). Teljesen úgy "műkszik" minden ahogy írtad..


4-es sajnos így távolból is folyton nyomon követik az életem (tiszelem őket, és sokat köszönhetek nekik, ugyanakkor a rosszulléteim 100%-a is a velük kapcsolatos konzervatív kényszerekből ered sajnos).

Szóval, ha pl. telefon kikapcs., & nem jelentkezem egy negyed napig, már teljes aggódásba kezdenek, és vagy feljönnek ertem azonnal, vagy hívják a rendőrséget. Igen, ennyire ragaszkodóak és konzervatív szemléletűek.

Illetve várják, hogy menjek haza minimum 2hetente dolgozni, hogy még egy szabad hétvégém se legyen (hetköznap 12órázom, egyedüli szabadságom a hétvége lenne, amiből min. egy nap így is takarítással, főzéssel stb.telik). :)


Bármikor beállíthatnak hozzám random, hogy hozzanak valamkt a lakásba, ellenőrizzék, hogy úgy élek-e ahogy illik. Hajszoltan, házimunkákat végezve reggeltől estig.

Ilyenkor ugye illik készülni is nekik ebéddel stb., mármint ha nem random villámlátogatás.


5-ös, elhiszem.. :)(:

Nalunk is rengeteg a cserepes növény (is), anyukám szenvedélye.

Dettó, hasonló a helyzet a szomszédokkal.., másról se szólnak a beszélgetések házimunkazás közben, hogy a szomszéd telke milyen. Vagy hogy mit képzelnek, hogy pl. 2évente egyszer nyaralni mennek, pedig lenne mit csinálniuk az udvarban stb.

Mindenkit ócsárolni kell, vagy másik téma, hogy mennyi munka van még ami vár ránk, és hogy ki mennyire fáradt meg ideges. Mert minél szétszórtabb, fáradtabb, idegesebb vagy, az annak a jele, hogy rengeteget dolgozol,és annál értékesebb vagy... 🤷‍♀️🤔😶

Hobbi természetesen az örökös pakolás, kertészkedés, teszek-veszek szaladgálás. Ennél nem is kell több. Elveik szerint. :/

okt. 18. 02:57
 9/44 anonim ***** válasza:
100%

És,ők nem betegedtek meg?

Vagy nem vették észre,hogy ez neked nem jó?Mert betegségeid alakultak ki.

Azért akármilyen vaskalapos egy szülő,ha az látom,hogy a gyerekem belebetegszik a hajtásba,akkor pont én leszek az,aki felhívja a figyelmét,hogy lassabban!


Az egyik nagynénémmel,aki nem illett bele a családi elképzelésekbe(ő nem alkesz),kiközösítően bántak a saját testvérei.

Szorongásos betegségei lettek,le is százalékolták már,annyi betegsége lett.

Ő mindig azt mondta a gyerekeinek,hogy ne hajtsák túl magukat,mert később megfogják bánni,az egészség mindennél fontosabb.


Volt nálunk ilyen csoportos családi találkozó,ahol másik nagynéném büszkén mutogatta a 40 éves fiáról a képeket,hogy milyen fáradt az arca,mert mennyit dolgozik,mert a felesége nagy igényű,neki mindenből a legjobb kell.


Hát,gondolhatod,hogy összenéztünk a "normálisabbakkal",hogy te jó ég.

Nekem ez nagyon furcsa.

Testünk csak egy van,és az ami igazán a miénk,nem a tárgyak.

És,ha elromlik,akkor nem tudunk újat venni.

okt. 18. 03:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/44 anonim ***** válasza:
83%

3: És miért tartanak ekkora kertet? Megéri? Mit termeltek rajta?


Most lakásban laksz? Mert akkor nincs telek.:)

okt. 18. 03:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!