Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért féltik ennyire a gyereke...

Miért féltik ennyire a gyerekeket?

Figyelt kérdés

Tényleg annyira megváltozott a világ, hogy sok szülő 11-12 éves gyereket nem mernek elengedni otthonról? Otthon hagyni őket egyedül meg pláne? Ezek az emberek hogy nőttek fel?

Én 12 évesen már tudtam magamra főzni, elengedtek bárhova a szüleim. Más városba is mehettem. Ennyire életképtelenek a mai 12 évesek? Én 18 évesen már egyedül éltem, ők mikor fognak kirepülni 30 évesen?

Elhiszem, hogy sokkal gázabb a világ, mint régen, de én már 14 évesen cigit vettem a kisközértbe, meg pálinkát. Ez már legalább megszűnt. Mitől féltik a gyereket? Ha egyedül van otthon mi történik? Felgyújtja a házat? Talán megkéne mutatni, hogy működik a tűzhely. Nem tudom elképzelni, hogy mi történne, ha egy gyerek otthon marad egyedül, pláne ilyen idősen. Testvéremmel minket a szüleink már otthon hagytak mikor 4-5 éves voltam a nővérem meg 8-9 éves. Felnőttünk, sosem történt semmi. Nem kaptam szobafogságot sem, hogy elszökjek. Mehettem bármikor csavarogni, sosem köteleztek, hogy iskola után maradjak otthon és tanuljak ezerrel, mégis 4-5 tanuló voltam még a gimiben is, holott alig tanultam. Ennyire elfelejtik az emberek, hogy milyen volt gyereknek lenni? Minek szülnek gyereket, ha utána kalitkàban akarják őket tartani?

26/Nfebr. 16. 10:05
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
90%
"Ez még hagyján, de sokakat még az iskolába is kocsival cipelnek a mama taxival, nehogy véletlen elkopjon a kis cipőcskéje. Ezek szerintem ha tehetnék, vissza tuszkolnál őket az anyaméhbe, nehogy valami bajuk essen a kis bögyörőknek." Ez miért fáj egyeseknek? Taxisra nem láttam példát, ez szerintem a te gyűlöködő agyszüleményed, mert már másik kérdésben is háborogtál ezen. De pl a mi környékünk nem a legbiztonságosabb...ha lesz gyerek és még itt lakunk, egy idieg autóval visszük majd. Húha, mekkora elkényeztetés, kevesebb esély arra, hogy kirabolják.
febr. 16. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/36 anonim ***** válasza:
83%
"Nem gondoltam,hogy már 26 évesen elkezdi valaki a "bezzeg az én időmben" böfögéseket :D" +1 Iszonyú unalmas már, mintha nem fognák fel, hogy a világ változik. Meg ha neki szar volt legyen másnak is szar.
febr. 16. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/36 anonim ***** válasza:
69%

Tudod, ameddig minden az előre eltervezett rendben zajlik, addig nincs gond. Akkor már egy 8 éves is egész jól elboldogul egymaga.

De mi van, ha valami nem tervezett dolog következik be? Mi van, ha komolyabban megvágja magát egy késsel? Egy 20 éves már képes ilyenkor (többé-kevésbé) pánikolástól mentesen, ésszerűen cselekedni. Egy 11 éves, aki még éretlen kisgyerek, nem képes erre. Akkor sem, ha olyan Supermen, hogy 14 évesen már maga veszi a páleszt.

Mi van, ha elfelejti lezárni a tűzhelyet? Mi van, ha kicsap egy szikra a kályhából, és valami lángra kap? Mi van, ha megrázza az áram?

Lehet azt mondani, hogy "de hát én is felnőttem". Igen. Egykori osztálytársam pedig nem, pedig lehet, hogy még ma is élne, ha egy felnőtt ott lett volna mellette, és észreveszi a gázszivárgást. A kérdés ez esetben az, hogy mennyi az a haláleset, amit még elfogadható veszteségnek tartunk, és nem akarjuk életképtelennek, táposnak, gyökérnek, stb. nevezni őket? Egy százalék? Vagy egy ezrelék belefér? Vagy egy tized ezrelék? Hány gyereket áldozhatunk fel azért, hogy ne kelljen a szülőket becsmérelni?

Én úgy gondolom, hogy egyet sem. Nagybácsim gyerekként életveszélyes balesetet szenvedett, amikor otthon, szülői felügyelet nélkül játszottak. Pusztán véletlen szerencse volt, hogy épp akkor nyertek nagyot a lottón, és így volt lehetőségük Pestre szállítani, és normális körülmények között kezeltetni a gyerkőcöt. Így is épp, hogy túlélte. De ez nem egyedi eset. No, nem is mondható az, hogy minden családban előfordult egy-két ilyen eset, de azért mindenki ismert olyat, aki balesetben komolyan megsérült, vagy életét vesztette. Ők mind élnének, ha a szüleik khm.. "túl óvatosak" lettek volna. Lehet, hogy neked ennyi áldozat belefér azért, hogy 14 évesen piát meg cigit vehess, de nekem - és más józan értékrendű embereknek - nem. Egy 11 éves pedig nem 14, 16, vagy 18 éves. Nem véletlenül hívja a jog őket úgy, hogy cselekvőképtelen személyek.


"Én 18 évesen már egyedül éltem"

Hagyjuk már ezt az ostoba 18 éves mítoszt! Ennek 300 éve volt létjogosultsága. Akkor vagy a földet kapáltad - ahhoz nem kellett komolyabb szaktudás -, vagy olyan helyre születtél, ahol a nyakadba hullott apuci nemesi birodalmának fele. Most a nagy büdös helyzet az, hogy ha valamire akarod vinni az életben, és nem betanított munkásként akarsz vergődni életed végéig, akkor 18 évesen te el vagy veszve. Egy szakma + érettségi sincs meg 18 éves korra, és akkor csak szakmáról beszéltünk, márpedig vannak, akik nem ács-állványozók, hidegburkolók, vagy vízvezetékszerelők szeretnének lenni, hanem mondjuk orvosok, mérnökök, programozók, óvodapedagógusok, jogászok, stb. Értelemszerűen ameddig az ehhez szükséges végzettséget nem szerzik meg, addig a bevételeik erősen korlátozottak. A szülő pedig nem csak a gyermek 18 éves koráig lesz szülő. Attól, hogy jogilag valaki felnőtt, még ugyanúgy a szüleinek a gyermeke marad, és értelmes körökben nem fogják egyik napról a másikra kipenderíteni, hanem továbbra is támogatják a céljai elérésében.

Az meg régen sem volt divat, hogy "18 vagy, holnaptól ha beledöglesz, se maradhatsz itt". Nem tudom, hány éves vagy, de ha 40 fölötti, akkor talán még emlékszel arra, hogy régen milyen ritka volt az, hogy valaki egymaga él. Mielőtt a panel divatba jött (de a falvakban azután is) rendszerint egy ház 2-3 családnak adott otthont. Teljesen megszokott jelenség volt, hogy a szülői ház adott otthont a gyermek családjának is. Legalábbis a felnőttkor első 10-20 évében biztosan. Értelmes emberek ki tudnak jönni egymással, a közös lakóházat pedig nem kéne keverni azzal, amikor a 30 éves "gyerek" önállóan még f*ngani sem tud. Jellemzően ott volt divat a minél hamarabbi lelécelés, ahol nem sikerült 18 év alatt egy értelmes szülő-gyermek kapcsolatot kialakítani, sőt, értelmes emberi kapcsolatot sem.

Szóval könnyen meglehet, hogy nem a te példád a normális, aki már 14 évesen cigizett, piált, és amint lehetett, kidobták otthonról.

febr. 16. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/36 anonim válasza:
67%
Na, és mesélj arról, hogy te 26 évesen mit értél el? Mit tettél le az asztalra? Milyen végzettséged van? Milyen területen mutattál valami kiemelkedőt, amire büszkék lehetünk? Mi az, ami miatt az utókor majd emlékezni fog rád? Mi szépeket fogsz majd a leendő gyerekednek mesélni a gyermekkorodról?
febr. 16. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/36 anonim ***** válasza:
29%
11-es, mert azok csinálják a dugókat te észlény. Nézd meg a forgalmat suli időben, és iskolaszünetben. Nem csak szar környékről hordozzák a gyerekeket..
febr. 16. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/36 anonim ***** válasza:
92%

Szerintem ez környék függő is. Én egy jó környéken laktam, engem engedtek egyedül közlekedni 11 éves korom után.

Ahol most lakunk, szintén hagynám egyedül közlekedni a 11 éves gyerekem, mert normális, rendes környék, közel az iskola.


De pl Budapesten vannak olyan részek, ahol fényes nappal sem érzem magam biztonságban egyedül nőként. És ez nem légből kapott félelem, azért 1-2 környéken a lakatosok sűrűbben fordulnak elő, és előbb késelnek mint gondolkoznak, szimplán 1000 Ftért is. Na ilyen környéken nem hagynám egyedül mászkálni a gyerekem, és nem azért, mert nem tudná az irányt, hanem potenciális célpont. Persze áldozatot nem hibáztatok, de Pesten nőttem fel és nem vagyok naiv, aki sz.r környéken kísérti a sorsot, az ne csodálkozzon ha pillangókés áll a hátába. Utólag egyszerűbb beszarinak tűnni, mint halottnak. A gyerekemet meg önként nem teszem ki ilyen kockázatnak.

febr. 16. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/36 anonim ***** válasza:
73%
Engem nem féltette annyira, és nem lettem sem alkoholista, sem drogos. De volt gyerekkorom.
febr. 16. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/36 anonim ***** válasza:
88%

“én már 14 évesen cigit vettem a kisközértbe, meg pálinkát.”


Erre azért ne legyél büszke.

febr. 16. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/36 anonim ***** válasza:
57%

"mindenki ismert olyat, aki balesetben komolyan megsérült, vagy életét vesztette" - ugyan már! Nem kell túlozni! Most ez a "trend", mert "jaj, de gonosz világban" élünk.

De ez minden család belügye, senkinek sincs joga beleszólni.

Azért r*hejesnek tartom, hogy 13 évesen már HPV ellen oltják a gyerekeket, de ha arról van szó, hogy otthon maradhat-e egyedül, akkor már nagy a vita, és r*ngy szülő az, aki nem visít. Mi 9-10 évesen már simán elvoltunk otthon egyedül, nem, nem haltunk meg, nem kerültünk kórházba stb., de nem is volt "divat" már tiniként sz*xelni.

Elég abnormálisan "egymásra csúsztak" a felnőtté válás fázisai...

febr. 16. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/36 anonim ***** válasza:
78%

#14 hát ez egyértelmű: 18 évesen elköltözött, ment egyetemre ahol egyszerre két szakon tanult (természetesen orvosi és mondjuk mérnöki szakon), mellette 3 munkahelyen dolgozott 24/7-ben, egyedül tartotta fenn az albérletet, ahol lakott és diplomáit 5-re tette le, summa cum laude minősítéssel. Ja igen, és most pedig havi 10 milliót keres, 0 (azaz nulla) hitellel van 300 nm-es házikója és 10 milliós autója (ebből akár kettő is áll a garázsban) , mindezt saját önerejéből elérve mert anno kisgyerekként azt csinált, amit akart.

Jaj, hát nem ismered a gyakoris felbasználókat? :)

febr. 16. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!