Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mennyi idő teljen el a nyugtat...

Mennyi idő teljen el a nyugtató bevétele és az étkezés illetve a kávézás között?

Figyelt kérdés
Sem a pszichiáter nem mondott semmit erre vonatkozóan, sem az utasításban nincs semmi erre vonatkozóan. Most reggeliztem, beveszem és egy óra múlva kávézok, így rendben lesz?.
2011. szept. 24. 07:19
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A kávénak izgató hatása van, szerintem nem fér össze a nyugtatóval egyáltalán, ameddig nyugtatót szedsz jobb lenne ha pótkávét innál, amiben nincs koffein.
2011. szept. 24. 07:29
 2/9 A kérdező kommentje:

Napi 2-3 jó nagy adag kávét szoktam inni. Ez a 3. nap, hogy napi 3x kell enyhe nyugtatót bevennem, de hogy meddig tart, azt nem tudom, a doktornő csak azt mondta, hogy nagyon hosszú és bonyolult folyamat lesz... szóval az elmúlt napokban kávéztam és nyugtatóztam együtt. Éreztem a nyugtató hatását: nem szorongtam, de a kávéét is: nem aludtam el, tudtam egész nap készülni a nyelvvizsgára.

A válaszodon megrémülve próbáltam találni valamit a dologról a neten, de csak fórumos hozzászólásokat találtam, orvosit semmit. Minden esetre csütörtökön a kontrollon meg fogom kérdezni a doktornőt.

Köszi a választ!

2011. szept. 24. 07:49
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ne rémülj meg, nem azt mondom, hogy nem szabad kávét inni, csak nem tartom célszerűnek a nyugtatót az izgatóval.

Én most ezt a cikket találtam, de ez pánikbetegekre érvényes, itt nem ajánlja a koffeint:

"Egy szó mint száz, a lényeg az, hogy a pánikbetegeknek nagyon oda kell figyelniük a koffeinbevitelre és ajánlatos elkerülniük ezt az anyagot."

[link]

2011. szept. 24. 08:17
 4/9 A kérdező kommentje:
Én fóbiás vagyok, és ha belekényszerülök az elkerülendő szituációkba, pl. utazás, akkor pánikrohamom van. Szóval nyilván le kéne szoknom a kávéról. Hát ez nagyon nehéz lesz, mivel tini korom óta kávézom, több mint 15 éve.
2011. szept. 24. 09:35
 5/9 anonim ***** válasza:

Bizony nagyon nehéz, nekem is le kellene szoknom a gyomrom miatt, de csak odáig jutottam, hogy napi 3 helyett egyet iszom.

Ha ilyen gondod van, akkor nem árt azt az oldalt olvasgatnom, amit belinkeltem. Ez is egy érdekes az oldalról:

[link]

2011. szept. 24. 15:11
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszi!
2011. szept. 25. 08:33
 7/9 anonim ***** válasza:
23%

"Mennyi idő teljen el a nyugtató bevétele és az étkezés illetve a kávézás között?"

Aki nyugtatót szed, ne kávézzon. Tehát az utolsó csésze kávéd után több nap vagy év teljen el.

07:49

Ha a kávét beszüntetnéd, könnyen lehet, hogy a pánikod/szorongásod jobban eltűnne, mint a nyugtatótól. Vagy ha még nyugtatózol is kávé nélkül, akkor már olyan nyugodt lennél, mintha szélcsendben hevernél egy matracon az óceán közepén.

Jó lenne leszokni a kávéról, ami nagyon kemény dolog, de ha ésszel csinálod, túlélhető.

Ha mondjuk napi 3 csészét iszol és dolgozol, akkor szerdán már csak 2 csészét igyál, csütörtökön már csak 1-et, és pénteken kezdd a napot egy fél adaggal. Ha a munkahelyen fejfájásrohamod lenne, szabad egy kis adagot inni, de csak ha nagyon szükséges. Péntek délutántól hétfőig pedig egyet sem. Ha elviselhetetlen fejfájás tör rád, akkor szabd 1/4 vagy 1/2 csészét inni, de ne többet. A hétvégét ágyban fogod tölteni, tehát már hét közepén vásárolj be, mert hétvégén erre nem leszel képes :)))

Jó esetben hétfőn már kávé nélkül is kibírod a napot, aztán a következő hétvégére már teljesen bírni fogod a kávé nélküli életet. Viszont a kávét helyettesíteni kell, pl. reggeli tornával. Ami méginkább fokozza majd a nyugalmadat. Elképesztően nyugodt leszel, ha erre átállsz, és ez még csak a kezdet, mert lehet ezt fokozni.

2011. szept. 26. 00:59
 8/9 A kérdező kommentje:
Megkérdeztem a pszichiátert, és azt mondta, hogy napi 1-2 csésze kávét megihatok, csak nem este. Este eddig sem ittam. Szóval szuper, nem kell lemondanom róla.
2011. szept. 29. 13:38
 9/9 anonim ***** válasza:
Ez érdekes, talán azért ihatod, hogy ne stresszelj az elvonás miatt is. :-))))) Azért szerintem kisebb adagokat és hígabbat igyál, mint eddig.
2011. szept. 29. 14:49

Kapcsolódó kérdések:

Nyugtató vizsga előtt?

Nagyon nagyon izgulós vagyok, szó szerint rosszul leszek (hányinger, és ami rosszabb: hasmenés), próbáltam már mindent, hogy lenyugtassam magam ilyenkor, de egyszerűen nem megy... Ittam vizsgák előtt nyugtatós teakeveréket is, de nem segít. Múltkor vettem be egy szem...

Valami bevállt nyugtató ami receptől kapható?

Pánik beteg vagyok és más ne segít. Játok pszihologushoz. De.

Enyhe nyugtató + görcsoldó?

Amióta felírták a nyugtatót, most jött meg először. Elfelejtettem rákérdezni az orvosnál, hogy vehetek-e be görcsoldót. A nyugtató alprazolam hatóanyagú, a görcsoldó meg RaptenK lenne.

Milyen esetekben indokolt nyugtató felírása? Mennyire kell erős dührohamoknak előfordulnia?

Olyan szinten fel tudom húzni magam semmi dolgokon, hogy úgy érzem ha nem török össze valamit, felrobbanok. Szóval érdekel, hogy milyen esetekben írnak fel nyugtatót, illetve hogy milyen megoldások vannak még. (a sportot próbáltam, nem segít)

Melyik a károsabb? Egy szem nyugtató, vagy ha leiszom magam?

Fölvetődött bennem a kérdés, miután nem ártana nyugtatót szednem, viszont nagyon ódzkodom a gyógyszerektől. Meg természetesen mindenki más is óva int, hogy a „gyógyszer az rossz, nem megoldás!”. Ellenben a kortársaim többsége (jobb esetben) minden második...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!