Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pánikbetegség, vagy valami más?

Pánikbetegség, vagy valami más?

Figyelt kérdés

Leírom a történetem hátha valaki tud egy-két építő jellegű tanácsot adni. Magamról elöljáróban annyit hogy 26 éves vagyok, mérnök. Jó genetikával, vidám, pozitív személyiséggel és sok szép dologgal áldott meg a sors. Stabil, nyugodt családi hátterem van, jó állásom, és mondhatni minden a legnagyobb rendben van az életemben, önálló vagyok és párkapcsolati gondjaim sincsenek.

A történet ott kezdődött, hogy egy nap reggel közvetlen ébredés és reggeli teendők után éreztem hogy valami nincsen rendben. Megmagyarázni sem tudom az érzést, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget (ebben az időben dohányoztam és igen sokat tartózkodtam szabadidőmben és munkaidőmben is számítógép előtt, hobbimból és munkámból fakadóan). Mikor megérkeztem a munkahelyemre elkapott egy furcsa érzés. Félelmet éreztem és egyre inkább az volt az érzésem hogy elveszítem a kontrollt a testem fölött. Elkezdtem szédülni és már már színeket sem láttam. Azt hittem elájulok, de nem történt meg. Kitartott ez az érzés és menekülnöm kellett. Szóltam a főnökömnek, hogy baj van és nyílegyenesen az orvoshoz mentem. A váróban már egész testemben reszkettem és a könnyeim is elkezdtek folyni. Az asszisztens behívott de addigra már nem tudtam beszélni sem. Ekkor igen furcsa dolog történt. A doktor úgy döntött megméri a vérnyomásom és amint a karomhoz ért egyik pillanatról a másikra elmúlt az érzés. Fura volt, de már csak a nyomást éreztem a mellkasomban ami a szapora szívverés után maradt. A vérnyomásom rendben volt és újra higgadt voltam, majd a panaszaim elmondása után kaptam két receptet. Betaloc, és Xanax. Nem volt ínyemre, de szedtem őket. Innestől kezdve már semmi sem volt ugyan az. Mindig kísértett az érzés és állandósult félelemben éltem. Gyakori volt a szívem verésének hirtelen felgyorsulása és a légszomj is. A konzultációk után kaptam beutalót vérvételre és kardiológiára. Mindent rendben találtak. A vérképem tökéletes, a szívem is teljesen egészséges. Nem értettem a dolgot és ekkor ismerkedtem meg a pánikbetegség fogalmával. Mint kiderült édesanyám 30 éve szed rá gyógyszereket, édesapám 10 éve, 92 éves nagymamám pedig már ki tudja mióta.

Kétségbe voltam esve, de jött egy komoly környezet váltás. Vidékről Budapestre kerültem és egy nagyon jó állást kaptam. Mai napig örömmel járok be dolgozni. Jó fizetés, motiváció, jó csapat, fiatal kollégák, semmi konfliktus. Egy hónapig minden rendben volt szinte már csak egy rossz emléknek tűnt a dolog. Egyik nap viszont megint rosszul lettem. Érdekes módon percek alatt jobban lettem, de kísértetiesen hasonlított az első és egyetlen igazi rohamomra. Mivel egyszer buszon is lettem rosszul utazni sem mertem egy ideig. Újra visszatért. Újra félelemben és rosszullétek között éltem. Két hónap után édesapám meglátogatott és látva hogy szenvedek (épp nem voltam túl jól), nem tudott mást kitalálni, adott a saját gyógyszeréből (Velaxin és Rivotril). Napi egy velaxint szedtem egy hónapig és fél rivotrilt vettem be elalváshoz. Már az első velaxin bevétele után sokkal jobban voltam és egy hónap után úgy döntöttem abbahagyom. Természetesen visszatért a rosszullét és el is érkeztünk a jelenhez. A reggeljeim és délelőttjeim teljesen normálisan telnek, viszont ebéd után jönnek a bajok 1-2 óra felé. Jelenleg úgy jelentkezik a dolog, hogy rám jön egy egyszerű délutáni fáradtság , majd elkezdek szédelegni, és kissé úgy érezni magam mintha „ittas” lennék. Mintha nem lennék a magam ura. Eztán elkezd nyomni a fülem mindkét oldalt. Mintha belülről nyomná valami. Nem fájdalom, csak feszül. Egy óra hossza alatt lecseng a dolog majd fél óra múlva visszatér. Néha csak egyszer, néha egészen elalvásig kitart.

Ez a történetem, de még leírok egy két részletet. Nem kávézom, egészségesen és rendszeresen táplálkozom. Kiegyensúlyozott személyiség vagyok és kerülöm a konfliktusokat.

Ami talán felvetődhet bennetek kérdés, miért nem mentem el és kértem beutalót pszichiátriára? Ez nyílván csak azokban fog felmerülni akik még nem jártak ott. Félek a következményektől. Ettől függetlenül mindenki támogat és nem tartanak bolondnak, de félek belevágni. Ennyi.

Köszönöm, ha időt szánsz arra, hogy elolvasod, és még inkább, ha építő jellegben hozzá is szólsz. Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, ami a témába vág.

2014. máj. 16. 20:35
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia. Szerintem pánikbetegségről van szó. Én ugyan durvának találom, h jó vérnyomás esetén egyből a dokid betalocot és xanaxot írt fel. Nekem pl. betalocot, hogy kiderült tényleg pánikbetegségről van szó, akkor is csak akkor írtak fel, h ha valóban szívritmus zavarom volt, tehát amit kimutatott ekg is, de rendszeres vérnyomásmérés is. Xanaxot, azért tartom durvának, mert az egy igen erős nyugtató, és ahogy leírod magad, te neked szerintem korántsem olyan súlyos a pánikbetegséged, hogy azt is szedni kelljen. Az is szerintem hiba volt, hogy másoktól gyógyszereket fogadtál el, tehát eleve ezek a gyógyszerek csak rontanak a pánikbetegség fokán. Tünetmentessé tehetnek, de megoldani nem fogja.

Azt is erőszeretettel szeretik hangoztatni dokik, pszichiáterek, hogy ebből nem lehet kigyógyulni, pedig jó magam is élő példa vagyok rá, hogy de bizony ki lehet. A leírásod alapján, én szerintem, ha valóban minden rendben van körülötted, és a munkahelyed körül, és nem csak elfojtod, akkor mint tapasztalt pánikbeteges arra gondoltam első ráérzésre, hogy talán azért is alakulhatott még is csak benned is ki, mert, hogy a szüleid is azok, és esetleg tudatalatt ettől féltél. Végül a félelem elérte a célját. Én úgy győztem le, hogy nem szedtem semmit, a gondolkodás módomon változtattam, okokat nem is kerestem, mert lehetetlen lett volna kideríteni. Ha jók a megérzéseim, akkor neked is próbáld ki, hogy olyanokra gondolsz folyamatosan, hogy csak mert a szüleid pánikbetegek, attól te még nem leszel és vagy az stb. De egyébként simán egy pszichológust javasolnék neked, aki segítene a gyakorlatban legyőzni neked ezt a sz@rt és gyógyszerek nélkül. Tb alapon is vannak jó pszichológusok,igaz nehéz jót találni, deha nem folyamatosan csak a múltadat feszegeti, meg beszélget, hanem a gyakorlatra is rávezet, akkor az biztos, hogy jó. Fontos tényező a pánikbetegségnél, hogy ismerd ki, próbáld magadba is kiismerni, hogy miktől félsz, ha elsőre nem is tűnik úgy, h félnél, ha félsz, a félelmet győzd le. Mert tényleg az egésznek ez a kulcsa, sajnos. Remélem vmit tudtam segíteni.

2014. máj. 16. 21:03
 2/4 anonim ***** válasza:

Nekem annak idején volt párszor valami hasonló.

Pl vásárlás közbe melegem volt, közbe majd megfagytam, a szédültem, a látásom beszűkült, fekete foltokat láttam.

Azt hittem, álmodom, mert ilyenem még nem volt. Nagy nehezen oda támolyogtam a kasszához, volt annyi erőm, hogy fizessek, majd leültem egy padra.Egy ideig nem láttam semmit sem, nehezen kaptam levegőt, és ettől én megijedtem.

Szerencsére jobban lettem, de haza felé menet párszor, de enyhébben előjött.

A következő:

Buszon ültem, meleg volt a buszon, de az ablak nyitva volt.

Erre nyomás érzést éreztem, elsötétült minden, kapkodtam a levegőt, nehéz érzés, halál félelem, hányinger meg hasonló. Szerencsére jobban lettem.

A következő: Otthon, hasonló tünetekkel.

Kivizsgálás: vér és vizelet vizsgálat kiderítette, hogy magas vérnyomásom van, valamint pajzsmirigy túl vagy alulműködésem volt.

2014. máj. 16. 21:10
 3/4 anonim ***** válasza:
Ja, igen, első vagyok, amit a második is írt, más is lehet, tehát amit írtam az csak az én tapasztalataim alapján a véleményem, de a pánikbetegséget dokiktól is csak akkor fogadd el, ha valóban teljesen kivizsgáltak, nem csak egy-két vizsgálatot néztek meg, és minden eredmény jó lett, velem így tettek mielőtt kimondták. Amíg ezt nem teszik meg veled, addig nem mondható ki a pánikbetegség se. És találomra ne is kezelgessenek bogyókkal.
2014. máj. 16. 21:21
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat és a privát üzeneteket, sok hasznos tanácsot kaptam. Köszönöm!
2014. máj. 17. 14:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!