Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért vagyok rosszul a főtt/sü...

Miért vagyok rosszul a főtt/sült ételtől?

Figyelt kérdés

Edzek és egészségesen táplálkozom. Heti pár alkalommal fogyasztok Norbi update kakaóscsigát.

Mostanában egyre gyakrabban van az hogy a főtt ételeket nem kívánom. Rosszul vagyok tőle, morog a hasam, vagy néha akár megy is. Ma pl csirkét sütöttem sütőbe, zsiradék nélkül, mégis felfordult a gyomrom. Amit ilyenkor meg tudnék enni, az a burgonya, rizs, csoki, kelt tészta (de persze ezeket már elég rég nem ettem, de emlékszem az ízükre).

Tudjátok hogy mi lehet a baj? Vagy ez csak átmeneti? Egyébként magamra főzök, a főtt kaja sokszor a rántottába és zabkásába merül ki, de azért szoktam húsokat (csirkemell, csirkemáj, karaj) sütni. Köszönöm előre is!



2016. febr. 18. 19:41
 1/6 anonim ***** válasza:

Csak a húsoktól vagy rosszul, vagy pl a sültkrumplitól/ főzeléktől is?



Ha a húsoktól vagy rosszul, akkor lehet enzim/gyomorsav hiány is. Ha a zsírtól, akkor epeprobléma.

2016. febr. 18. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Krumplitól, főzeléktől, ilyesmiktől még soha nem voltam rosszul. Leginkább a húsok kavarnak fel, meg a paradicsom, padlizsán, ecetes öntetek. Nem értek hozzá annyira, de lehet köztük összefüggés?

Most pl csirke felső combot készítettem, az zsírosabb mint a csirkemell, rosszabbul esik mint a "száraz" hús.

2016. febr. 18. 19:55
 3/6 anonim ***** válasza:
A paradicsom, és ecet a gyomorsavat piszkálja. Nem szokott égni a gyomrod?
2016. febr. 18. 19:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Gyakran felpuffadok. Nem tudom hogy az a gyomorsavtól van-e. Most így belegondolva nem szokott égni. Max erős kv után.
2016. febr. 18. 19:58
 5/6 anonim ***** válasza:

Szerintem valami enzimatikus gond lehet.


A gyomorsav kell a fehérjebontó pepszin működéséhez. Ha kevés van gyomorsavból, akkor nem működik a fehérjebontás és kvázi rothadásnak indulhatnak a dolgok.


Ha meg túl sok gyomorsav van, akkor az is okozhatja hogy nem kívánsz húst, mert ugye a fehérjebontás még több gyomorsavtermeléssel járhat. A sok gyomorsav átjut a vékonybélbe, ahol eltolja a PH-t és akkor meg az epe és a hasnyálmirigy enzimjei nem működnek rendesen.


Az emésztés elégtelensége miatt mindkét verzió aztán puffadással, kellemetlen teltségérzettel, émelygéssel, hasmenéssel járhat de ugyanilyen gondot okoz ha túl sok fehérjét eszik az ember hosszú ideig, mert már a bélrendszer nem bírja feldogozni a sok fehérjét és szintén rothadásnak indul, a szervezet pedig elsavasodik.


A máj és epe problémák közvetlenül zsíros étel fogyasztása után jelentkeznének, enyhe vagy erős jobb bordaív alatti görcsökkel, és sokszor hasmenéssel.


Szerintem amúgy átmeneti a problémád, de ha súlyosbodna akkor mindenképp fordulj orvoshoz.


Addig is próbálkozz némi probiotikummal és kerüld a kiváltó ételeket. A szervezet nem ok nélkül szokott jelezni. Most nincs ezekre szüksége, de szerintem helyre jön ez. Olyan bélrendszeri fertőzés is okozhatja, ami nem járt vehemens fertőzésre utaló tünetekkel, csak így nyilvánul meg.

2016. febr. 18. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ! :)
2016. febr. 18. 20:31

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!