Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mik a tipikusan alacsony vagy...

Mik a tipikusan alacsony vagy nulla szénhidrát tartalmú ételek? Azt pl. tudom, hogy egyes halkonzervekben nulla, vagy 1 gramm szénhidrát van 100 gramm mennyiségben. Ezen kívül?

Figyelt kérdés
2018. dec. 24. 11:30
 1/4 anonim ***** válasza:
Nulla szénhidrát tartalmú, természetes eredetű élelmiszer nem létezik, mert a természetes, azaz élő anyagok egyaránt tartalmaznak fehérjét, zsírt és szénhidrátot, természetesen erősen eltérő mennyiségben és minőségben. Általában a növények (növényekből készült élelmiszerek) tartalmazhatnak viszonylag keveset az egyes összetevőkból és elsősorban a lágyabb növényi szövetek, amelyek nem tárolási funkciót látnak el vagy az erősen elfásodó részek, amelyekben oldhatatlan és ember számára emészthetetlen (bár összetett szénhidrátnak számító) szállítószöveti elemek vannak. Tipikusan ilyenek tehát a levelekből, gyökértörzsekből készült ételek: káposztafélék (akár savanyított állapotban), cékla, tökfélék, gyökérzöldségek. Az állati eredetű élelmiszerekre az jellemző, hogy az izomzat miatt sok bennük a fehérje, ami túlzott mennyiségben akár káros is lehet. Mindenesetre a tenger gyümölcseiként emlegetett élelmiszerek (halak, rákok, polipok, csigák és kagylók, tengeri férgek stb.) elsősorban fehérjét tartalmaznak minimális zsír- és szénhidrát tartalommal (csak ezek nálunk nem igazán hozzáférhetők). Veszélyes mivoltuk azonban abban rejlik, hogy a szennyezett tengervízből felvett és a szervezetükben felhalmozódott anyagok (pl. nehézfémek, higany) miatt akár erősen károsak is lehetnek).
2018. dec. 24. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
Májkrémben is kevés van, most nem emlékszem az értékre. Amiben nulla van, az például só, zsír.
2018. dec. 24. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

Volt olyan halkonzerv amire ráírták, hogy nulla. Persze ha az nem nulla, hanem 1 gramm azzal még kiegyeznék.

De egy zsemle pl. már átlagosan 20 gramm.

2018. dec. 24. 18:43
 4/4 anonim ***** válasza:

Nulla a tömény zsír, de sok hús is igen közel áll ehhez. Tipikusan az állati termékek az igencsak szénhidrátszegények, cukrosak elég kevesen vannak (de a tej pl. az, a belsőségek is zsírosabban, talán a bőr is, de erre nem vennék mérget).


A növényekkel már nehezebb. Van pár erősebben szénhidrátszegény zöldség, gyümölcs és sok olajos mag, ha a nettó, felszívódó szénhidrát vesszük, mert rengeteg rost még lehet bennük.


Nézz táblázatokat, tanulságos.


Az erősen szénhidrátszegény étrendeken úgy napi 5-10 gramm szokott jönni állati ételekből (persze egyes tejtermékeknél ez elszállhatna, ha hagyná az ember), erre jönnek rá a növények (s a gombák), ha vannak az étrendben.

2018. dec. 24. 21:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!