Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mi az oka annak hogy a ketogén...

Mi az oka annak hogy a ketogén diétát folytatók körében pont a triglicerid illetve a koleszterint csökken?

Figyelt kérdés
Hihetetlen számomra hiszen én úgy tudom hogy ha valaki zsíros ételeket eszik akkor a koleszterin illetve a vérzsír értékek megemelkednek ezért nem egészséges a sok zsír fogyasztása. Most akkor mi a helyzet? Miért van az hogy sok ketogén diétát folytató embernek mégis lecsökken a koleszterinre és a vérzsir értékei nem tudom ennek a magyarázatát. Tudtok segíteni benne?
2018. dec. 31. 13:07
 1/3 anonim ***** válasza:
Mert alig visznek be szénhidrátot. De arra szükséga van a szervezetnek, ezért nem azt fogja bontani, hanem a zsírt. De ha monjuk valaki sok szenhidrátot és zsírt eszik, akkor elsődlegesen a szenhidrátot bontja a szervezet és utana a zsírt.
2018. dec. 31. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Nem tudom, ha nagyon érdekelne, megnézném a reddit ketoscience rovatában vagy rákeresnék, de az én kémiatudásom kevés hozzá.


Meglepőnek viszont nem tartom (bár nem számítanék rá), mivel az egészséges ember koleszterinszintjére nem igazán hat az élelem koleszterinje.

Ketogén diétában egyáltalán nem kötelező sok koleszterint bevinni, persze sokan azt teszik, ez csak apró megjegyzés. Ahogy az sem biztos, hogy valaki ketogén diétában több zsírt eszik, mint máskor, bár ez is tipikus, érthető okokból. De az általános tapasztalatok összességét nézve az ilyen speckó esetek persze nem érdekesek. Én is úgy tudom, hogy sokak koleszterinszintjének jót tesz a koleszterindús keto étrend is. Főleg, hogy koleszterin nagyon kell, ezért termelünk belőle sokat, az ételekben pedig különféle típusú koleszterin van. A tojásról olvastam már különféle dolgokat, de minden normálisnak tűnő cikk (laikus vagyok, mit tudom én, hogy amit állítanak, igaz-e, ezért olvasok sok cikket. amit sokan állítanak egybehangzóan, abban lehet valami) szerint a jobb koleszterinforrások közé tartozik, csak egyesek szerint a semmi még jobb, mások szerint pedig direkt jó irányba viszi el a koleszterinszintet a sok tojás (bár egyes cikkek szerint a sok az harmada, mint az én bevitelem tojáshiányosabb időszakban).

2018. dec. 31. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

A magas trigliceridszintet újabban a túlzott szénhidrátfogyasztással hozzák összefüggésbe, úgyhogy ez a része érthető. A koleszterin érdekes dolog, én úgy tudom, az étrendi koleszterin csak minimálisan hat ki a vér koleszterinszintjére, ha jelentős többletet viszel be, egyszerűen nem használja fel a szervezet (olvastam ilyen esetről). A kórosan magas koleszterinszintet tudtommal az érfalak károsodása váltja ki (amiben szerepe lehet a cukor- és szénhidrátfogyasztásnak), a koleszterin túlnyomó részét a szervezet gyártja magának. Arról is vannak viták, egyáltalán mi számít magas koleszterinszintnek, főleg, mivel a lipoproteineknek is csak egy részét tekintik károsnak - nem csak az LDL/HDL arány, hanem a részecskék mérete, oxidált jellege is számít.

A túl alacsony koleszterinszintet pedig összefüggésbe hozták már az időskori dementiával és egyéb pszichés rendellenességekkel is.

2019. jan. 3. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!