Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért drágább a teljes kiőrlés...

Keresem kérdése:

Miért drágább a teljes kiőrlésű kenyér és a liszt?

Figyelt kérdés
József Attila idején még a fekete kenyér a szegények étele volt. A teljes kiőrlésű lisztben a korpát és mindent eladnak, ami a búzaszemet bevonja. Nincs vele annyi munka sem, mint a fehér liszttel, mert még szitálni sem kell. De akkor miért drágább? Azért mert egészségesebb?

#liszt #teljes kiőrlésű #fekete kenyér
2016. szept. 22. 15:24
 1/6 anonim ***** válasza:
9%

Egyreszt azert kisebb mennyiseget lehet belole eloallitani, ezert hiaba olcsobb az alapanyag dragabb a gyartasa.


Masreszt pedig mivel az van kikialtva egeszsegesnek 10x annyit is fizetnek erte az emberek mint a sima liszert akkor meg miert ne?

2016. szept. 22. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Mert divat. Annak ellenére, hogy a Ma.lomiparnak kevesebb a dolga vele. Nem kell a gabonától őrlés előtt leválasztani a héját, és külön őrölni a korpát és a lisztet.
2016. szept. 22. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
Mert különben elesnének az extraprofittól.
2016. szept. 22. 15:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
79%

A maghéjat sokkal nehezebb lisztté őrölni mint a hántolt búzaszemet. És ez utóbbira már régen van bejáratott technológia.


Egészségesebb?

Hát ez attól függ milyen szempontból, melyik oldalról nézed. A korpa (a rost) valóban jót tesz a beleknek, és lazítja a székletet.

Az érem másik oldala viszont az, hogy ha az időjárás a betakarítás előtt csapadékos, és a gabonán megjelenik a fuzárium (gomba), az a maghéjon szaporodik el. És a hántolt gabonából őrölt lisztben nincsen benne, csak a teljes kiőrlésűbe kerül bele. Ha tudod mi az az aflatoxin, azt is tudod miért nem tartom egészségesnek a teljes kiőrlésű termékeket. (Csak erről nem divat beszélni manapság.)

2016. szept. 22. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Leírták a lényeget , kényesebb tárolni a lisztet és nem fogy annyi hogy tömegesen ellássanak vele kereskedelmi egységeket sütőüzemeket . Ez nyugati módszer , a 2. vh idején a szövetségeseknek küldték a finomított lisztet meg a lakosságnak mert megromlott volna a liszt mire felhasználják . Az emberek és az iparosok rá szoktak és nem változott sokat az igény . A minőség ellenőrzés hazánkban a térségben és az EUban is élen jár , gyatra vagy fertőzött holmi nem jut be a nagy tömegekhez , ha mégis gyors a reakció .
2016. szept. 22. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
mert nagy kamú az egész régen nem is ettek fehér kenyeret . a hogy előttem írták nem tudnák 10 x es áron eladni
2016. szept. 22. 17:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!