Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Fagyasztós kérdések, szülés...

Fagyasztós kérdések, szülés előtt állok és amatőr vagyok a kajaelrakásban, segítség?

Figyelt kérdés

Tehát: eddig nem volt fagyaasztószekrényünk, csak 3 pici fiók amibe nem fért el kész kaja lefagyasztva, csak ilyen hogy zöldségek, egyéb mirelit cuccok, húsok.

Holnap érkezik a szekrény, 6 fiókos, lesz benne bőven hely, és szeretnék olyan kajákat főzni és lefagyasztani, amihez utána max köretet főzök, vagy ilyesmi, tehát mindent amit csak lehet! :)

Légyszi adjatok ötleteket, miket főzzek, mekkora edényben és miben lehet fagyasztani (ugye műanyagban is lehet??) stb.

(ja és hallottam olyat, hogy kocka alakú edénybe bele egy nejlonzacsi, ebbe tölteni a főtt kaját miután elhűlt és bele a fagyasztóba, aztán állítólag ki lehet venni és kocka alakban megfagy, elég bennhagyni a zacsit és egymás mellett/tetejét elfér egy csomó kaja és edénytakarékos is, ez kivitelezhető?)


2011. márc. 16. 16:31
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Én mindenféle ételt fagyasztottam. Amit nem ajánlok: rizs és tészta alapú. Nekem az mindig szétesik kiolvasztás után. Pörkölt a legjobb, abból akár gulyást is főzhetsz, székelykáposztát. Bár az elkészítve is fagyasztható. Panírozott húsokat is szoktam, hogy a szeletek közé folpackot teszek, és harmonikaszerűen hajtom, de ugyanígy lehet a fasírtot is. Ha sok a húslevesem, akkor annak a leszűrt levét is lefagyasztom, csak vigyázok, hogy ne legyen tele az edény/üveg, max. 3/4-éig. Bármikor kiolvasztod, tészta, esetleg grízgaluska bele, és kész. Jó főzőcskézést, és jó egészséget!!!
2011. márc. 16. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Tulajdonképpen a retken és az egész tojáson kívül bármit le lehet fagyasztani, de azért ne ess túlzásba. A főtt étel a fagyasztás során (ha sokáig áll a fagyóban)veszít az ízéből, tehát felmelegítéskor egy kicsit újra kell főzni, fűszerezni.Inkább arra használd a fagyót, hogy a maradékok ne a kukába kerüljenek, hanem a hidegre, aztán majd rájössz, mit hogyan.Ha mindenáron mélyhűteni akarsz, akkor olyat tegyél be, amit sokáig tart megfőzni,pl.marhahúsleves,marhapöri,vadas,stb.illetve ha vendégeket akarsz elkápráztatni a kajáddal, akkor jól lehet előre készülni, akár félkészre, akár készre készített és lefagyasztott kajákkal.Lehet pl kelttésztát, pogácsát is előre sütni.Na, ez a téma nekem való, reggelig írhatnám.sok sikert.
2011. márc. 16. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Én gyakorlatilag mindent lefagyasztok a krumplis ételeken kívül. Nekem a tészták sem esnek szét, olyanok, mint frissen. Hallottam már, hogy tejfölös kajákat nem jó fagyasztani, mert kiolvasztás után nem olyan az állaga, de én például rendszeresen fagyasztok tejfölös-káposztás bablevest, és kifogástalan az íze és az állaga melegítés után. Más tejfölös ételt még nem tettem el a fagyóba, úgyhogy azokról nem tudok nyilatkozni.
2011. márc. 16. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
A Férjemnek ezeket főztem az utolsó hetekben: pörkölt, brassói (ez volt az első áldozata, hiába főztem nagy adagot, szülés után hazament és mind megette :)),volt bent halrudacska (azóta se veszünk, nem jött be), aztán töltött káposzta, paradicsomos káposzta, paradicsomos gombóc, sárgaborsó főzelék (ez maradék volt, de hősiesen megettük, miután már hárman voltunk itthon :)), volt még lecsókolbász, amit hamar kifőzhet, a panírozott hús jó ötlet, még nem próbáltam. én sima delmás dobozokban is fagyasztottam le, csak ráírtam mi van rajta. Székelykáposzta is volt a fagyiban. Most ennyi jut eszembe, biztos volt több minden :). Volt otthon még zacskós leves (ha semmi időm nem lett volna főzni), előtte bevásároltunk tartós tejből, krumpliból, hagymából, tésztákból. Tudom, nem a kérdés része, csak hátha segít.
2011. márc. 16. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
Én a pörkölteket ,sült húsokat ,és a leveseket ajánlom leginkább lefagyasztani.A burgonyás,rizses,tésztás ételek nagyot vesztenek a minőségükből,ezeket nem ajánlom!
2011. márc. 17. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:

a krumplis tészta krumpli+hagyma részét vajon lefagyaszthatom? Hogy csak tésztát kelljen főzni hozzá.

gombapörköltet eltehetek?

összekevert nyers tésztát lefagyaszthatok? (amiben élesztő, esetleg sütőpor van) pl lángostészta, ilyesmi.

gyümölcsöt hogy fagyaszthatok? almát lehet pl? akár reszelve? vagy sütőtököt?

ha leveszek egy lefagyasztott darálthúst pl, és abból főzök ragut, azt utána megint le lehet fagyasztani?

2011. márc. 17. 16:43
 7/11 A kérdező kommentje:
KÖSZÖNÖM egyébként mindenkinek :)
2011. márc. 17. 16:43
 8/11 anonim ***** válasza:

Szinte mindent tudsz már, ami kell!


A kajákat valóban úgy fagyaszd, kocka alakú kibélelt dobozban. Könnyebb a pakolás ha szögletes, és kevesebb helyet foglal. Ha kivetted a dobozból, tégy rá egy cetlit, hogy mi van benne, utána a cetlivel együtt dugd bele egy hűtős zacsiba, így nem esik le róla pakolászás közben.


A kivétel után zacsi le róla, a ráfagyott folpack-ot hirtelen forró víz alá kell tartani, akkor elválik a benne levő kajától, ki tudod belőle emelni és kiolvadás után azt már nem kell kivadászni a készételből.

2011. márc. 17. 19:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

19,16-os vagyok!

Ha teheted, 2 fiókot most ne tömj meg. Én a következőt teszem:

Május végén-június elején kapható a frissen szedett borsó, abból hűtő-zacsiba felpucoltan, utána jön a zöldbab, karaláb, karfiol, tök + kapor, ezeket is felpucolva, bezacskózva, szept. vége-okt. eleje zöldpaprika felkarikázva, répa-gyökér (okt.vége-nov.eleje) karikára szelve, összekavarva, ill. húslevesbe-valót is bezacskózva. A petrezselymet megmosva, kis adagokban zacskóba. A 2 fiók elég arra, hogy egész télre nagyon olcsón veheted meg a szükséges zöldségféléket. Évek óta így csinálom. Fagyott állapotban annyit veszek ki belőlük (verd az asztalhoz, hogy törjön), amennyi az adott főzéshez éppen kell.

2011. márc. 17. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Én a krumplis és tejfölös ételeken kívül tulajdonképp mindent fagyasztok, ezek viszont nem lesznek jók.


A nyers húsok felengedés után, ha megfőzöd, a belőlük készült főtt étel újra fagyasztható. A húsokat én direkt úgy szoktam vásárolni, hogy külön adagokban kérem zacskóba a hentesnél, pl. 3-4 csirkecomb, darált húst, csirkemájat fél kg-onként, 2-2 csirkemell egy zacskóban. Így tudok kisebb adagot is csinálni, és hamarabb felenged.


Gyümölcsökből a málnát úgy szoktam fagyasztani, hogy sütőpapírra teszem egy tálcára, és ha megfagytak a szemek, berakom egy dobozba. Elég plötty lesz felengedve, de natúr joghurtba pont jó. Őszibarackot összeturmixolva szoktam eltenni bébiételes üvegekbe. Gyümölcsleveshez, joghurtba, desszertekhez szoktam felhasználni.


Zöldségeket nyersen előre feldolgozva teszem el, megmosva, megszárítva. Sárgarépát, egyéb leves zöldségféléket kis kockákra vágva, zöldborsót kifejtve, tököt legyalulva, zöldbabot összevagdosva. Több kisebb adagban teszem el, alufóliába csomagolva. Ezeket egyszerre csinálom általában, nagyobb mennyiséget, ha valamit kedvem támad főzni, csak kikapkodom az adagokat. Petrezselymet, kaprot egyszerre 10 csokrot szoktam venni, megmosom, megszárítom, és robotgéppel aprítom össze az egészet. Dobozba teszem, és ha kell, kiskanállal kaparok belőle az ételhez. A sütőtököt sütőben megsütve, és villával dobozba kapargatva szoktam eltenni. Babámnak turmixoltam.

Sóskát, spenótot olajon megpárolom, ettől összeesik, kis üvegekben/dobozokban szoktam eltenni, csak fel kell engedni, és tudok vele tovább dolgozni.


Kész ételek közül gyakran fagyasztok töltött paprikát, kész pörköltet, zöldséges rizottót, galuskát, tejes főzelékeket, zöldborsófőzeléket.

Kenyeret magamnak sütök, ezeket készen fagyasztom több kisebb adagban, így szobahőmérsékleten 1 óra alatt felenged. Az egyik fiókomban csak kenyerek vannak. Nyersen is próbáltam, de nekem úgy nem lett valami szép. Lángos tészta viszont jó lett fagyasztva is, frissen sütve felengedés után.


Szoktam még túrót is fagyasztani eredeti csomagolásban, trappista sajtot egy tömböt szoktam venni egyben, 8 kisebb darabra vágom, és alufóliába csomagolom.


Az ételeket 250 gr-os bébiételes üvegekben szoktam eltenni, kis helyet kell hagyni a tetején a tágulás miatt, hogy ne törjön szét. Jól bírja a mosogatógépet, mikrózást, a paradicsomos kaják se fogják be, mivel mi ketten esszük a kicsimmel, nekünk 1 üveg 1 adag.

A zacskós fagyasztást próbáltam én is, de nekem nem jött be, mert nem tudom simára eligazgatni, és volt hogy a főzelék begyűrte magába (remélem érthető), és még fagyottan nem tudtam leválasztani róla. Ha szögletes dobozokat veszel, ugyanott vagy. Amúgy szerintem egy 6 fiókos szekrényben, meg egy 3-as-ban bőven el fogsz férni. :)

2011. márc. 17. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!