Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Meggylekvárhoz hogy méritek a...

Meggylekvárhoz hogy méritek a cukrot? (Abban az esetben, ha semmiféle tartósítószert és zselét, egyebet nem tesztek bele, csak a cukorral és dunsztolással tarósítotok. )

Figyelt kérdés

1 kg meggyhez mennyi cukrot mértek?

És ami leginkább érdekel:

Milyen állapotban van a meggy, amikor leméritek?

-Simán kimagozva, felezve?

-Vagy már ledarálva és a felesleges létől leszűrve? (Egyáltalán szoktátok leszűrni, kinyomkodni, vagy inkább a sok lével teszitek oda és hosszabb ideig főzitek?)

-Vagy akkor méritek meg a gyümölcs súlyát, miután már főtt valamennyit és mehet bele a cukor?


Mikor?

És miért akkor amikor?

Na meg mennyit?

Ismétlem, a tartósítószeres megoldások most nem játszanak, az írjon, aki anélkül tesz el!

Köszi!



2012. jún. 22. 10:50
 1/6 anonim ***** válasza:

annyit tudok segíteni hogy a mamám a barackot úgy rakja hogy már pucolva felezve stb leméri és kilónként 70-80dkg cukrot rak,rá keveri napokig főzi stb.....

nem tesz rá semmit csak bele üvegbe még soha nem romlott meg.

2012. jún. 22. 21:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Én a kimagozott meggyet mérem le, 1 kg meggyre 80 dkg cukrot teszek, összekeverem és egy éjjelen át hidegben (hütö) tartom. Másnap a levét lecsurgatom, és csak a sürüjét kezdem el fözni. (NEM darálok semmit). Amikor besürüsödött, akkor forrón csavaros tetejü üvegekbe töltöm, azonnal lezárom, NEM forditom fejre (mert kibontás után úgy nagyon hamar kezd penészedni), szárazgöben hagyom kihülni.


A leszürt levet külön edényben szintén forrásig melegitem (nem forralom fel egészen), és csavaros tetejü üvegekbe töltöm szörpnek.


Több mint 20 éve igy rakom el, nekem eddig jól bevált.

2012. jún. 22. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:

Hát igen, "70-80 dkg" meg "Több mint 20 éve"... klasszikus recept 100 éves receptkönyvekből. Sok éve, első lekvárfőzésemkor szerintem én is így csináltam, de ez a nagy cukormennyiség teljesen elveszi a gyümölcs ízének élvezhetőségét. Azóta jóval kevesebbet rakok bele, le sem merem írni mennyit. És még így sem romlott meg soha, kivéve egy üveg, aminek deformálódott műanyag fedele volt, tehát az más téma..

Igazából a cukor mennyiségét akarom tovább csökkenteni, azért kérdeztem a fentieket, hogy tudjam másoknak mi az az arány, amiből jól sikerül, nem romlik el és nincs agyoncukrozva. Persze tartósítók nélkül...!

Tegnap főztem egy adag meggylekvárt, veszélyesen kevés cukorral, kíváncsi leszek eláll-e majd.


Köszi a válaszokat, és másokéra is kíváncsi vagyok, bármennyit tesz is bele. Főleg persze a kevés cukros lekvárok eredménye érdekel. :-)

2012. jún. 22. 22:50
 4/6 anonim ***** válasza:

Nem értelek: a kérdésed alapján azt hittem én is (meg gondolom a másk válaszolóis), hogy segitségre van szükséged, és nem leszidod, aki válaszol.

Az, hogy a receptem 20 éve müködik, csak annyir jelent számomra, hogy bevált, nem frissen kitalált dolog. Ha nemek ez negativ, akkor sajnálom, hogy egyáltalán válaszoltam.

Ha figyelmesen elolvastad volna, akkor tudnád, hogy a cukor nagyrészt a lével együtt kifolyik a gyümölcsböl (ugyanis a cukor igen erösen viztelenitö hatású), igy a maradék (amiböla lekvár készül) alig tartalmaz cukrot az eredetileg benne lévöhöz képest, és igen intenziv meggyizü, és nem agyoncukrozott an édes.

A szörp természetesen édes, de mivel azt meg legalább 10-szeres higitásban fogyasztja minden értelmes ember,

igy egy-egy adagban nincs igazán sok cukor: kb 1,5 liter szörpben van 800 g cukor, felhigitva 15 literre, 1 literben van 50 g (azaz 5 dkg), ami gyakorlatilag elhanyagolható.

Ha neked olyan recept kellene, amiben kevés a cukor, akkor a kérdésedet fogalmazd meg úgy, hogy ez kiderüljön belöle, és ne utólag szidd le azt, aki nem találta ki a gondolatodat.


Egyébként elvileg teljesen cukormentesen is lehet késziteni mindenféle gyümölcsböl lekvárt, csak a legtöbben az ize utána nem jó, mert a fözés során a benne lévö cukor nagy része elbomlik, és a kész termékböl hiányozni fog a legtöbb ember izlése szerint. De ha cukormentesen fözöd, akkor is eláll, ha kellöen tisztán dolgozol (a gyümölcs is tiszta meg az eszközök is, amiket közben használsz) és a gyümölcs is igen jó minöségü, men permetezett, nem agyontrágyázott és optimális mértékben érett.

2012. jún. 23. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Ha nemek = Ha neked
2012. jún. 23. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

Ha visszaolvasnád és értelmeznéd is amit leírtam, talán rájöhetnél, hogy nem szidtam le senkit...

Továbbá segítségre sincs szükségem, tudok lekvárt főzni.

A csak gyümülcsöt+cukrot tartalmazó lekvárok készítésével kapcsolatos egyszerű tapasztalat-cserebere okán tettem fel a kérdést.

Itt nincs 1 db jó válasz, amit várok. Mindegyik válasz pozitív, amelyik a saját módszerét írja le. Nem tudom miért nem lehet ezt megérteni.


Én magam azon vagyok, hogy minimalizáljam a cukor mennyiségét. Másoktól is hallottam, hogy keveset tesznek bele, de ők tesznek bele szalicilt, vagy más hasonló tartósítószert. Na ez utóbbit kerülöm. Mindig azt mondják, hogy á, ha nem tartósítószerezem és a cukor is kevés, akkor megromlik majd. Mivel ennek ellenére kísérleteztem, és mégse romlott meg lekvár (kivéve aminek nem zárt a fedele), így azt feltételezem, hogy nem is tartósítószer és cukor a lényeg, hanem a lekvárkészítési eljárás és legfőképpen a dunsztolás. (Tényleg, megyek kiveszem a dunsztból őket, egészen megfeledkeztem róluk! ... Mégse veszem ki, még langyosak voltak, megvárom, míg tök kihűlnek.)


Egyébként szándékosan nem úgy tettem fel a kérdést, hogy mi az a minimális cukormennyiség, amivel eltartható a lekvár. Érdekel nagyon az is, hogy úgy a többség mennyit rak bele...

Fura, hogy csak ketten írtatok, és mindketten sokcukrosak vagytok. Most vagy rossz fórumon tettem fel a kérdést, vagy pedig a legtöbben tartósítószereznek és logikusan ezért sem írtak.

Amúgy magam is szeretem az ősi bevált recepteket, de ha valamit meglehet oldani olcsóbban és egészségesebben, akkor változtatok rajtuk és magam is találok ki sokszor recepteket. A lekvár pont olyan dolog, hogy teljesen felesleges bele annyi cukor!


Jelenleg minden nagyon drága. A cukor is, a fogorvos is... ha egy mód van rá próbálok olcsón, egészségesen és kreatívan főzni és befőzni a családnak.


Írod, "hogy a cukor nagyrészt a lével együtt kifolyik a gyümölcsböl". Nincs ezzel semmi baj, ha nem probléma, hogy én nem fogom így csinálni. Pazarlásnak tartom. Persze ha ezt a szörpöt szintén eltevésre, hosszú időtávra készíted, akkor persze kell bele rogyásig a cukor, különben megbuggyan.

Véleményem szerint jobb a meggy levét még a cukrozás előtt gyengén kinyomkodni, vagy ha daráljuk, akkor azután lecsöpögtetni és frissen cukor nélkül meginni/ meggyszósznak elkészíteni / és kismillió süti+krémreceptem van, amibe isteni!

A húsához pedig külön mérni a cukrot...


4#-es! A stílusodból látszik, hogy az a fajta vagy, aki a sajátján kívül más megoldást nem tűr, csak a saját módszerét tartja tökéletesnek, és akár azon is képes összeveszni a szomszédasszonyával, hogy a tojásrántottát félig nyersen, tocsogósan kell készíteni, vagy pedig jól megsütve, hogy szétguruljon. Tudod régi mondás: ahány ház, annyi szokás. Hidd el, ami neked jó, nem biztos, hogy másnak is az! Igazán köszi, hogy leírtad a megrögzött módszeredet! Ha nem haragszol, még szívesen olvasnám másét is!


Tehát más is írhat még nyugodtan, akármennyi cukrot is tesz bele! Mint mondtam nem 1 db megoldás érdekel...

2012. jún. 25. 12:06

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!