Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Minden levesem főzelék lesz...

Csatrad kérdése:

Minden levesem főzelék lesz és minden főzelékem leves, másnál is gyakori ez?

Figyelt kérdés

2018. dec. 30. 03:45
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
61%
Nálam még nem fordult ilyen elő. Igaz, én tudok főzni
2018. dec. 30. 05:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 Duenna ***** válasza:
57%
Nem. Én is tudok főzni. :)
2018. dec. 30. 06:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
62%

Szeretem a sűrű, tartalmas leveseket, így aztán sokszor megáll benne a kanál is, ahogy mondják, de ez nem zavar.

A főzelék sűrítése előtt, a főzővíz felét félreteszem, és csak annyit használok fel belőle amennyi szükséges a megfelelő állag eléréséhez.

2018. dec. 30. 07:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Nálam nem.

1. A levesekbe nem teszek lisztet vagy más sürítöanyagot, mert fölölseges, ha netán így is sürü, akkor kevés vizet (+sót,füszereket) adok hozzá, hogy megfelelö állagú legyen.

2. A fözelékeket csak annyi folyadékkal fözöm, ami alig hogy lepi el öket (nem "úsznak"!), és a sürítésnék csak kevés folyadékot használok. Kicsit higítani, ha túl sürü, még mindig egyszerübb.

2018. dec. 30. 07:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem gyakori. De ha egyébként finom, akkor nevezd át őket. A levesre mond azt, hogy főzelék, a főzelékre, hogy leves.

Sokféleképpen el lehet rontani az ételeket, neked mi a technikád? Milyen levesekről, főzelékekről van szó?

Túl híg lehet az étel, ha az összetevőkhöz képest túl sok vizet használsz, s az nem forr el, mire az alapanyagok megpuhulnak.

Leves besűrűsödhet attól is, ha szétfőzöl benne mindent.

Zöldségek sokat veszítenek az értékükből, ha szinte krémesek. Nem kell roppannia, de ha addig főzöd, hogy amikor ráharapsz, lágyan szétomlik, akkor már mindent kifőztél belőle. Nem jó úgy. Ehető persze, de nem az igazi.

Ha rántás vagy habarás kerül bele, akkor a főzelékbe túl vastagot készítesz, a főzelékbe vékonyat.

Leves csak kevés lisztből készült rántás kell, ami éppen csak egy kis színt kap, leheletnyi fűszerpaprika bele, s lehet felönteni vízzel. (Hőkiegyenlítésre figyelni kell, hogy ne csomósodjon össze. Ha mégis megtörténik, akkor szűrőn át kerüljön az ételbe).

A főzelékbe lehet kicsivel több liszt, s egy árnyalatnyival pirosabb lehet a liszt is.

Nem macerásabb, de egészségesebb az önmagával sűrítés, ami azt jelenti, hogy a zöldségek egy részét kiveszed, mixerrel krémesíted, s visszateszed a levesbe/főzelékbe.

2018. dec. 30. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
71%

Ha nem is mindennél, de nálam is gyakori jelenség. :-D

A minap pl. frankfurti levest kért a férjem, de már látszott a folyamatnál, hogy inkább pulutyka lesz belőle. Itt az hibádzott, hogy túl sok volt az alapanyag és túl kicsi fazékkal indítottam, gondolkodtam is hogy átöntöm egy nagyobba, de a férjem végül azt mondta jó lesz így.

Valaki írta fentebb, hogy Nem, mert ő tud főzni. Én is tudok főzni, és nagyon ízletesen főzök, de megesik hogy rántással, habarással kicsit mellé nyúlok a mennyiségnél. Ezeket viszont nem nehéz korrigálni mert lehet utólag hígítani, sűríteni ha nem felel meg úgy. Mi nem igazán szoktunk tragédiát csinálni belőle, ha a krumplileves kicsit sűrűbb, vagy a krumplifőzelék kicsit lazább. Ha egy drága alapanyagot elrontanék ,attól biztos ideges lennék, de azt nem szoktam.

2018. dec. 30. 08:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
31%

A sűrű főzeléket lehet hígítani, a leveseket meg nem kell sűríteni. Ha abban benne van minden belevaló, felesleges berántani.

Ennek a leves rántásnak akkor volt értelme, amikor nem jutott más az asztalra és egy hatalmas karéj kenyérrel, a sűrű levesnek elég kellett lennie a jóllakáshoz.

2018. dec. 30. 09:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:
85%
#6 voltam, és 7-nek írom: Ezzel én is így vagyok, de pl. a férjem az anyjától a rántásízű leveseket, főzelékeket szokta meg, amikbe pl. én nem tennék, a kedvéért kénytelen vagyok. Én pl. habarással szeretem a tökfőzeléket, gyöngybab főzeléket, mert én meg azt szoktam meg anyámtól. Ha itthon van, úgy főzöm ahogy ő szereti, (mindenbe a zsíros, lisztes paprikás rántás) ha csak magamra főzök akkor meg amúgy csinálom. Emlékszem mikor még gyerek voltam, anyám mindig szidta anyósát, hogy nála minden rántás ízű és ebben igaza volt, mert valóban nem mindent azzal kell megoldani. Krémleveseket pl. sosem rontom el, és az nem több, mint maga a zöldség, kis húsleves alaplé és fűszerek, majd turmixolás.
2018. dec. 30. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:
76%

#8

Megértlek! A "mama főztjével" nehéz konkurálni, akármilyen pocsék!:)

2018. dec. 30. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
Igen, nálunk is előfordul, hogy pl. a grízgombóc leves, feles borsó leves másnapra jól besűrűsödik. Egy kis vizet öntünk hozzá melegítéskor.
2018. dec. 30. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!