Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Palacsinta sütés problémák?

Palacsinta sütés problémák?

Figyelt kérdés

Ezer éve sütök palacsintát, de így még nem jártam.

A szokásos tejes, szódavizes összetételtől eltérően ma csak tejjel , vízzel és szódabikarbónával csináltam a tésztát.

Képtelen voltam egy normálisat összehozni.

Hamar odakapott, de fordítani még nem tudtam, mert a teteje és a belseje nem szikkadt meg annyira.

Kérdésem, hogy nálatok is fordult elő már ilyen ?

Tejből volt benne több a megszokotthoz képest, illetve az étolaj amit használtam a tésztába sokkal hígabb volt a szokottnál. Most először vettem ilyen olajat.

A tejre gyanakszom, talán a tejcukor miatt ég meg hamar ?



2019. febr. 2. 16:13
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
83%
"A szódabikarbónával csak a hiányzó széndioxidot gondoltam helyettesíteni" Minek a palacsintába széndioxid???
2019. febr. 2. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim ***** válasza:
89%
na, csak nem az öregnek van igaza??? 2-es
2019. febr. 2. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 anonim ***** válasza:
76%

Néha rakok bele én is sütőport, szépen púposodik sütés közben és lazább lesz, de nem szokott leragadni.


2 dolog miatt szokott nálam iylen lenni

ha pici volt a tojás és kevés lett hozzá vagy túl hideg volt a tej, nem árt ha szobahőmérsékletű a tészta

2019. febr. 2. 19:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Én csak tejjel szoktam csinálni illetve nem sima hanem rétes liszttel. Soha nincs vele gond. Tök Mind1 milyen edényben, milyen tojással, milyen olajjal, milyen tejjel csinálom. Miért tértél el attól ami bevált? Vagy ha már elérték miért nem valami receptet néztél?
2019. febr. 2. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Most figyeltem fel, hogy miért tetted bele a szódabikarbónát.

„A szódabikarbónával csak a hiányzó széndioxidot gondoltam helyettesíteni, de az nem hiszem, hogy gond lenne.



A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát), nátrium-bikarbóna, enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Savas anyag hatására lebomlik, és az eközben keletkező vízgőz és szén-dioxid lazítja a tésztánkat.

Szódabikarbónát akkor érdemes használni, ha a recept tartalmaz valamilyen savas anyagot, pl. citromlé, ecet, joghurt, méz, barna cukor. Ha ilyen anyag nincs benne, akkor nekünk kell hozzáadni, így ha a tészta elbírja, érdemes minden 1/2 teáskanál szódabikarbóna után egy teáskanál ecetet vagy citromlevet hozzáadni a tésztához, de próbálkozhatunk borkősavval is.

Savas összetevők nélkül ne használjuk a szódabikarbónát.

Amikor a tészta alapvetően nem tartalmaz savas alapanyagokat és mégis szódabikarbónát használunk a sütésnél a tészta lazításához, akkor nem a savas közeg, hanem hő hatására kezd el bomlani.


Ekkor három féle anyag keletkezik, és ebből csak kettő válik hasznunkra:


2NaHCO3 (nátrium-hidrogén-karbonát) = Na2CO3 (nátrium-karbonát–> mosószóda)+ H2O (víz) + CO2 (széndioxid)


A víz és a széndioxid rendben van, de a harmadik anyag, ami nem más mint a nátrium karbonát (hétköznapi nevén mosószóda), aminek kerülendő a fogyasztása.


Úgyhogy jobban teszed, ha kiöntöd a maradék tésztát, vagy ha nem, akkor holnap sütés előtt keverj hozzá valamilyen savas anyagot.

2019. febr. 2. 20:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
64%

Én mindig egy késhegyni szódabikarbónát rakok bele szóda helyett. Plusz kis víz, de több a tej benne. Az olaj, ami épp van otthon. Mindig puha, finom a tészta, bár néha tényleg megkapja (gyorsan sütöm, magas fokozaton, mert utálok sokáig mellette állni).

A tejcukor... Hát elég wild guess. Néha jól sikerül valami, néha nem. Maradj a megszokott receptednél,így nem érhet meglepi!

2019. febr. 2. 20:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 A kérdező kommentje:

Csak azért változtattam a recepten, mert nem volt otthon buborékos ásványvíz.

Az ősrégi szódás szifonhoz meg vagy 20 éve nincs patronom.

De ezek szerint nem mindenki szokott szódát bele tenni.


Ami viszont érdekes, hogy épp egy pár napja láttam a "Stahl konyháját" és ő tett bele sütőport és szódabikarbónát.

Mondjuk a sütőporban nem tudom, hogy mi van pontosan.


Ja és külön köszönet a hozzászóló kimerítő kémiai levezetéséért szódabikarbóna ügyben, nagyon hasznos volt.

2019. febr. 3. 00:46
 18/19 A kérdező kommentje:

Még egyszer leírom az alap problémát.

Tehát az első felület pirulásához kb ugyanannyi idő ment el , mint máskor, csak eközben a még a belső rész sem sült meg annyira, hogy forgatni tudja, a teteje meg mégannyira sem.


Valami gátolta a sütés közbeni folyadék vesztést. Leginkább így tudnám leírni.

Lehet hogy egy kicsivel több liszttel kezdtem, amihet a tojás kevés lehetett. Most egy kicsit hajlok erre is.

A lassabb tűzön próbált sütés sem jött be.

De most ez a szódabikarbóna is elgondolkodtatott.

2019. febr. 3. 00:59
 19/19 A kérdező kommentje:

Problémázok itt , miközben másoknak sokkal nagyobb gondjai vannak.

:)


https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-prakti..

2019. febr. 3. 01:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!