Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mire való a jénai üvegedény?...

Mire való a jénai üvegedény? Ha van tepsim is, fóliám is, hogy döntsem el, hogy melyiket mikor használjam?

Figyelt kérdés

Ezer éve kaptam egy háromrészes kerek üvegtál készletet fedővel, gondolom, ez a jénai. Szinte sosem használtam, vagy leginkább felváltva tepsivel lefedve.


Most merült fel csak a kérdés bennem, hogy mi a különbség egyáltalán a kettő között?


Mire jó a jénai?


Csak annyi, hogy átlátszó, ergo látjuk minden részét a sütőben is, miközben ne rakjam közvetlen tűzre, mert szétpattanhat? Akkor mire jó igazából?


Másik kérdés vagy ennek a része, hogy mi a különbség a sütőben melegítés és a sütés között egyáltalán? Melyik edényben érdemes, lefedve vagy nem és mi a különbség a két folyamat között egyáltalán? Persze gondolom, hogy a kaja nem tudja magától, hogy én most sütni vagy melegíteni akarom, ergo az idő. Vagy a hőmérséklet is?


Ahhoz képest, hogy vagy húsz éve élek már egyedül, engem is meglep, hogy micsoda alapvető hiányosságaim vannak konyhai alapismeretekből... Persze, sem iskolában nem tanultam ilyet, sem otthon vagy más családtagnál nem szívtam magamba a tudást, sőt, minden erőmmel ellenálltam anyukám és nagymamám minden tanítási szándékának, hogy ez engem nem érdekel... És aztán helló, nagybetűs élet... :D



2020. dec. 14. 09:03
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nekem jénaiban mindig szaftosabbak maradnak az ételek. Ez pl. kacsacomb esetén tök jó, de rakott brokkolit inkább tepsiben készítek, az üvegedényben mindig szottyos lesz. Összességében szerintem túl van hypeolva a jénai tál fontossága, akkor inkább cserépedényt, Európa tálat érdemes venni, abban pl. nagyon finom vegyes sült zöldségköret készülhet, vagy csülök pékné módra.
2020. dec. 14. 09:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Én szeretek jénaiban húst sütni, mert ráteszem a fedelét és nem kell alufóliát vágni, a végén leveszem és pirosra sütöm. Plusz mosogatásnál sokkal könnyebb tisztítani, lehet súrolni is, nem úgy a szilikon vagy teflon bevonatú tepsiket.

Máskor majonézes salátákat tárolók benne. Én kedvelem, de kinek mi tetszik.

2020. dec. 14. 09:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
77%
Jéna ( németül Jena) üveggyártásáról híres német város. A jénai edény tűzálló (megfelelő egyéb feltételek betartása mellett), így sütni is lehet benne, de nyílt lángon is lehet használni, ha látni akarjuk a benne készülő étel pillanatnyi állapotát. Háromrészes ritkán szokott lenni, inkább csak mélyebb alsó része és laposabb fedele van. A sütés kifejezetten magas, többnyire 150°C feletti hőmérsékleten történik, a melegítés 100° alatt. Sütéskor az étel egyes kémiai összetevői már kémiai (bomlási) folyamatokon is (pirolízis) átmennek, pl. a cukrok karamellizálódnak, így új ízanyagok keletkeznek.
2020. dec. 14. 09:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Más lesz benne az elkészült étel állaga. Gyerekfejjel a jénaiban sült husit imádtam, a cserépedényben (római tál) készült nem volt olyan finom.

Felnőttfejjel meg pl a - nem tudom, mi a neve - klasszikus, bevonatos piros külsejű, szürke-fekete cirmos belsejű tepsiben sütök húst. :)

2020. dec. 14. 09:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Jó benne hogy a gáz lángra is simán rá lehet tenni és melegíteni benne, nem kell át rakni masikba mert nem pattan el.
2020. dec. 14. 10:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
93%
A jénaiban az elkészült ételt tálalhatod is.
2020. dec. 14. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Az üvegtálban lassú sütést lehet művelni. Pl befűszerezed a csirkecombot, belerakod a kikent jénaiba, rárakod a tetejét, berakod a sütőbe és lassú tűzön megsütöd. Utána bent hagyhatod a sütőben hogy langyos maradjon, és a sütőből mehet egyből az asztalra, jól néz ki. Vendégség esetén nagyon praktikus.

A jénaiban pitét is szoktam sütni, ha vendégségbe megyek, akkor abban viszem és szép, nem olyan mint egy zománcos tepsi :)

2020. dec. 14. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Én a jénait fedetlenül szoktam használni, és rakott kelt, rakott krumplit, rakott akármit szoktam benne csinálni, és abban is tálalom. Van egy kisebb jénaim is, abban paradicsomot sütök néha.
2020. dec. 14. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Én a rakott ételeket mindig jénaiban készítem. Igaz, szögletesben, de ez részletkérdés. :)
2020. dec. 14. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a választ, mind hasznos volt! :)
2020. dec. 14. 16:44

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!