Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Zanussi gáztűzhely (1 hetes)sü...

Zanussi gáztűzhely (1 hetes)sütője a pizza és az aprósütemény alját is megégeti.Mindent a gyári utasítás szerint csináltam.Rosszul csinálok valamit,mi a megoldás?

Figyelt kérdés
2021. márc. 1. 14:47
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
93%
6-os vagyok. Az én sütőm is csak két éves. Igaz, már nem vadi új, de két éve az volt. Lehet, hogy vannak új trükkök és a tetőcserép ősrégi, de működik. Panelben lakom, a gázra ugyanannyit fizetek akkor is, ha be sem kapcsolom a sütőt és akkor is, ha éjjel-nappal megy. Szándékosan vettem gázos tűzhelyet, és az első sütemény próba után azonnal belekerült a tetőcserép. Azóta tökéletes.
2021. márc. 1. 15:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/20 anonim ***** válasza:
58%

Garanciában ki kellene hívni egy szerelőt, aki beállítja az ideális értékre.

A gyárban csak összerakják, nem pedig "finomhangolják", azt célszerű használatbavétel előtt megcsináltatni.

Ha valakinek rögtön elsőre kifogástalan, az az egyéni szerencséje!

2021. márc. 1. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/20 anonim ***** válasza:
91%

Nincsenek csodák, és nem is lehet rá számítani.

Mindegy, hogy egy gázsütő 1 éves, 10, vagy 20.

Az gázsütő, az csak gázsütő. Ugyanolyan elven működik, mióta kitalálták, és bármit is fejlesztenek rajta, azok maximum apró változtatások.

Igazán jelentősen befolyásolni nem lehet a végeredményt.


Egy gázsütő annyiból áll, hogy alul ég a gáz, akár több száz fokra is felhevítve az alsó lemezt.

Akármilyen új konstrukció, nincsenek csodák, az a hő nem tud átvarázsolódni fentre.

Sőt!!!

Régebbi sütőknél inkább jellemző volt 2 szélső égősor, amik leadott hője oldalt fel tudott menni.

Manapság ezen sok esetben spórolnak, 1 középső égősort beépítve, tehát csakis a sütő légterén tud feláramolni a levegő, így ha beleütközik valamibe (tehát bármilyen ételbe) azt menet közben szépen szétégeti.

Ha még régebbre megyek vissza az időben, emlékszem még azokra a remek T4-es gázsütőkre, amik gázégőjének az állását kívülről lehetett állítani.

Teljesen oldalt voltak, és egy külső kar segítségével át lehetett fordítani , hogy a gázégő fúvókái ferdén kifelé fújjanak, a lángot pedig egy hőterelő segítségével oldalt felvezették, hogy a felső lemezt fűtse.

Tehát minél régebbre emlékszem vissza, nagy általánosságban annál jobb, igényesebb, erősebb, masszívabb konstrukciók voltak.


A maiakon semmiféle szabályozási lehetőség nincs.

12-es, mit értesz finomhangolás alatt?

Tud kis lángot, meg nagy lángot. Ennyi. De ezt finomhangolás nélkül is tudja, vagy ha mégis annyira elrontották, hogy ennyit se tud, beállítás után is csak ennyit fog tudni.

A hő útja nem változik meg. Kisebb lesz a láng? És akkor ki lesz? 100 fokon nem lehet sütni! Nem a hő mennyiségével van gond, hanem az eloszlásával. Azt meg nem lehet állítgatni.


Ezért alkalmazzák sokan a házilag barkácsolt hőterelőket. Alulra, középre a gázégő fölé valami hőálló anyag, pl egy csík samott tégla, hogy oldalra kényszerítse a hőt, ami így oldalt feljutva, fentről lefelé hat.

Vagy olyan dolgokhoz, amiknek nem árt a gőz, (húsok, kelt tészták) alulra középre egy kisebb tepsibe, víz. A víz elképesztő mennyiségű hőt tud blokkolni, a gőz pedig ami keletkezik, ezerszer jobb hővezető, mint a száraz levegő. Így e generált forró gőz azonnal, minden irányból megkezdi a hőbehatást.

Ez a módszer pizzánál és apró sütinél sajnos szerintem pont nem működne, mert ezeknek száraz levegőben kell pirulniuk.

2021. márc. 1. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/20 anonim ***** válasza:
59%
Ha úgy is megég az alja, ha a felső polcra rakod, akkor szerezz egy tetőcserepet vagy egy téglát, és tedd be a sütő aljába. Érdekes módon megoldja.
2021. márc. 1. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/20 anonim ***** válasza:
61%
Amúgy is a gáztűzhelyet gázszerelőnek kellene bekötni akkor él a garancia.
2021. márc. 1. 16:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/20 anonim ***** válasza:
16%

Anyám is nagy zanussi rajongó. Ő is vett egy használhatatlan sütőt.

Csak gratulálni tudtam neki. 5 ezer forintért drágábban vettem egy használható márkát, amiben álom sütni.

2021. márc. 1. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/20 anonim ***** válasza:
76%

#13

12-es vagyok


Abba a korosztályba tartozom, akik még ismerték a T4-et és visszasírjuk.

Azzal csak 1 gond volt, hogyha kifutott valami és elaludt a láng, továbbömlött a gáz, mert nem volt rajta biztonsági akármi(nem tudom a nevét)

Ha azt a konstrukciót továbbfejlesztették volna, manapság a fejünk sem fájna.

Na és a "finomhangolásról"!:)

Nekem is voltak tavaly gáztűzhely gondjaim, ugyanazok, mint a Kérdezőnek, csak nálam az egyik oldala lett koksz, a másik meg szinte nyers maradt.

Kihívtuk a szerelőt, állított valamit a gázon, levegőn(?) és azóta semmi gond. Nem kell cserép, nem kell lemez, nem kell semmi, csak finom alapanyagok és tökéletes lesz a kaja.

Én nem fogok itt tovább győzködni senkit, de szerintem egy próbát megérne!

Utána még mindig lehet pakolni a cserepet.

2021. márc. 1. 17:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

12-es vagyok.


A gáz/levegő keveréken lehet állítani, de ezt könnyen lehet látni, hogy szükséges e, mert ha rossz a beállítás, nem szép kéken ég a láng.

A nyomásszabályzón is lehet állítani, ha szükséges, de ezt szintén könnyen lehet ellenőrizni, hogy kell e.

Mivel a sütő nem termosztátos, a helyzet még egyszerűbb.

Egyszerűen meg kell nézni minimum és maximum állásban, mekkora a láng.

Ugyanúgy kell égni, mint a felső gázégőnek, tehát minimumra véve nagyon apró , pár mm-es lángnak kell lenni, ami viszonylag csendesen ég.


De ha nem így ég , és be kell állítani, ha forró sütés kell, akkor nincs mese, forró sütés kell. Oda meg égetni kell a gázt.

Én se akarok senkit győzködni, végülis persze, garanciába rá lehet nézni, minden rendben van e, de az alap problémát továbbra se a túl sok hőben, hanem a rossz elosztásban látom.


Egyébként olvastam véleményeket erről a sütőről, és sokan panaszkodnak ugyanerre a jelenségre, hogy éget alul.


Az egyik amit még meg lehet tenni , egy garis javítás esetén megkérni a szerelőt, hogy olyan kicsire vegye a minimum lángot, amennyire csak lehet.

A másik, hogy sütésnél extrán elő kell melegíteni a sütőt.

Időt kell hagyni, hogy az egész gép átmelegedjen, hogy a hő felülről is sugározzon lefelé, és mikor beteszel ilyen gyorsan sülő dolgokat, már csak mondjuk 1/3-os lánggal tartsd az elért hőmérsékletet.

Ne fullon nyomasd végig!


"Mindent a gyári utasítás szerint csináltam"


Na ez pl már hülyeség!!!

Nem amit te csináltál, hanem a gyári utasítás!

Ezt most olvastam el.

Termosztát nélküli sütőt egyáltalán nem így kell használni!


Elmondom, hogy működik a termosztát.

Bekapcsolod a sütőt, bárhova tekered, max lángon ég.

Attól függően, hova állítottad, x hőmérsékleten leszabályoz, és onnantól kis lángon tartja a beállított fokozatot. Vagy ha sokat nyitogatod az ajtót, és lehűl, akkor visszaállítja a nagy lángot, amíg újra el nem éri a beállított fokozatot.


Na ez nálad nincs, itt ezt a feladatot neked kell megcsinálni!

Max lángon a sütő csak fűt, fűt, egyre és egyre melegebbre! Brutál forróra.

Tehát hülyeség a gyári utasítás, miszerint valami ételt x ideig süss egy adott fokozaton, mert olyan percízen eltalálni a lángot, hogy egy állásban tudjon mondjuk 180 fokot, az egy varázslónak se menne.

Ha egyszer jól felfűtött, érdemes levenni kisebbre a lángot, mert a hőmérséklet tartásához az is elég.

De amíg nincs ilyen rutinod, akár lehet venni külön sütő hőmérőt is, az megmutatja mi az igazság. Csak ne alulra tedd, hanem be kell akasztani a levegőbe.

2021. márc. 1. 17:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

18-as teljesen tökéletesen leírt mindent!

Kiegészíteném azzal, hogy a probléma fő oka az, hogy a sütőégő fölött csak egy röhejesen vékony, 1mm-es budilemez van, semmi más. Ez átforrósodik pilanatok alatt és nyomja tovább egyenesen felfelé, ezt a sugárzást kell eloszlatni. A sütő tetején, a gázégőkön pontosan ugyanezt csinálja az az öntöttvas lap is amit nagyon utálnak sokan, pedig ez a kulcsa a leégetésmentes főzésnek.


A mora sütőnél például egy 1,5 mm-es alsőó lemez van, majd 1,5cm levegő és egy 1mm-es felső lemez, ezek összefordítva mintha két tepsi lenne. Közöttük egy alufólia hőtükör van beledobva, rémesen egyszerű, tökéletes megoldás.


A sütőhöz kötelező sütőhőmérőt venni és használni.

2021. márc. 1. 23:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/20 anonim ***** válasza:
de jó!
2021. máj. 28. 20:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!