Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Bodzaszörp készítés: fel...

Bodzaszörp készítés: fel lehet/kell főzni a bodza levet, ha nem teszek bele tartósítószert? Mi a minimális szükséges cukor mennyiség?

Figyelt kérdés

A legtöbb szörpöt háromféleképp tartósítják:

- felfőzik a gyümölcslevet

- sok cukrot adnak hozzá

- tesznek bele tartósítószert


Bodzaszörpöt szeretnék készíteni. A neten talált receptekben szinte mindben van tartósítószer, amit én nem szeretnék bele tenni.

Jelenleg egy napja áznak a virágok a citromkarikákkal, és a recept szerint most kéne cukorszirupot forralni, és miután kihűlt, belekeverni, és üvegekbe tölteni. Viszont nem szeretnék bele nagyon sok cukrot tenni. Mennyi cukor szükséges bele, hogy elálljon? Mivel egyik recept sem írta, hogy a virágokat vagy a leszűrt levet főzzük, ezért gondolom, a hő sem tudja tartósítani. Vagy fel lehet főzni a leszűrt citromos bodzalevet? Megváltozik az íze?

Ti hogyan csinálnátok?



2022. máj. 24. 18:25
A kérdező szavazást indított:
Nem kell forralni a bodza levét, elég a cukorszirupot hidegen belekeverni és lezárni
Nem kell forralni a bodza levét, elég a cukorszirupot forrón belekeverni és lezárni
Ha nem teszel bele tartósítószert, forrald fel a leszűrt citromos bodzalevet
Egyéb
5 szavazat
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

- Nem áztatom 1 napig/napokig (poshad), csak kb 5-7 órát.

- cukorszirupot bármilyen hőfokon öntöm hozzá, mert én lefagyasztom a szörpöket.

Ezért gyakorlatilag a cukor mennyisége szabadon választott, ízlés szerint.


Semmibe nem teszek tartósítószert, de a bodzatányérokat tilos mosni, mert pont a lelke, a virágpor mosódik le róla.

Viszont mosatlanul lehet rajta annyi szennyeződés, ami elég a romláshoz.

Ezért döntöttem a fagyasztás mellett és nálunk bevált.

2022. máj. 24. 20:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Egy éjszakán, max egy napon át áztatom citromos vízben a virágokat. Aztán cukorszirupot készítek. A bodzalét leszüröm, a forró cukorszirupba öntöm, még hagyom buggyanni egyet, aztán lezárom a gázt, azonnal steril üvegekbe töltöm, dnusztolom, hűlés után sima hűtöben tartom. 5-6 litert készítek, ezeknek csinálok helyet a hűtőben, egy évig eláll. Lehet, hogy hűtés nélkül is, de úgy még nem próbáltam. Nem tartósítószeres. 1,5 liter össz folyadékhoz használok 1kg cukrot.
2022. máj. 25. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

Végül vízbe állítottem az üvegeket és felforraltam, forrón lezártam, vákuum keletkezett.

Fagyasztóban nincs annyi helyem, és cukrot se akartam annyit tenni bele. Eddig úgy néz ki, jól eláll.

2022. jún. 1. 22:49
 4/4 Fárasztó96 ***** válasza:
100%
Anyum kb 1 napig áztatta citromkarikás vizben, majd cukros vizet forralt. Ha jól emlékszem 1kg virághoz 300g cukrot mért. Így nem émelyítöen édes, és a spájzban is eláll.
2022. jún. 16. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!