Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Paradicsomos pestot hogy...

Paradicsomos pestot hogy készítsek, hogy el lehessen tenni télire?

Figyelt kérdés
nem a fagyasztóba, mert oda nem fér.
2011. szept. 20. 13:34
 1/10 anonim ***** válasza:

Alapot főzz be. Rozmaringgal, fenyőmaggal, fokhagymával, olajjal főzd be, mintha ketchup-öt tennél el.

A sajtot meg csak akkor tedd hozzá, amikor a konzervet használod fel.


Üdv!


Ez lehet az "irányadó", kicsit átfűszerezve pesztosra:

[link]

2011. szept. 20. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 tetro ***** válasza:
100%
simán aszald meg a paradicsomot, tedd el olajba, abból öt perc alatt tudsz bármikor pestot készíteni
2011. szept. 20. 14:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:
Sokat vagyok távol és a férjem miatt szeretném ha lenne itthon olyan saját készítésű szósz, pesto amit csak rá kell borítania a tésztára. :) Leírná valaki mit hogyan csináljak? Köszönöm!!
2011. szept. 20. 14:57
 4/10 anonim ***** válasza:
Én tartósítószer mentes bolognai szószt csináltam zöldségekből, saját zöldfűszerekből télire, direkt tésztára. Igaz nem pesto, de ha érdekel megírom hogyan csináltam.:)
2011. szept. 20. 19:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:
19.02-es! Igen, nagyon érdekelne, mivel a bolognai is nagy kedvenc. Várom a recepted. :)
2011. szept. 20. 21:48
 6/10 anonim ***** válasza:
Íme a recept: pontos mennyiségek nincsenek, kóstolgasd, nem lehet elrontani!:) Paradicsomot kicsumázom, lehéjazom, magját eltávolítom, (utóbbi kettő elhagyható) a paradicsom husát leturmixolom, felteszem főni, szerintem úgy jó, ha kb 1/3 át elfőtte. Közben szárított fűszerekkel ízesíted, pl babér, oregano, bazsalikom, rozmaring stb. (zöldfűszert csak a végén) Amíg rotyog elkészítem a többi zöldséget: olajon megpárolsz rengeteg hagymát, rá fokhagyma, répa, zöldség, zeller ez az alap, de ha van a kertben akkor cukkini és/vagy padlizsán. Kevés vízben, sózva megpárolod, majd kihűtve turmixolod vagy melegen rúdmixerrel és a már elfőtt paradicsomos cucchoz adod és rotyogtatod még. Az utolsó 1 percben jöhetnek a zöldfűszerek, petrus, zeller, bazsalikom és kész. Szerintem a répától kap egy pici édeskés ízt, én feleslegesnek tartom cukorral ízesíteni, de ízlés kérdése. Csírátlanított üvegekbe töltöm, rá a lapka, néhány percre fejreállítom, majd szárazdunszt, vagy a megtöltött üveg tetejére annyi olaj, hogy ellepje, tető és szárazdunszt. Később ez az olaj felhasználható a tészta főzővizébe, de össze is lehet kutyulni. Felhasználáskor csak fel kell melegíteni vagy a forró tésztára tenni. Ha nem boldogulsz az arányokkal, akkor írhatok egy kb viszonyítást!:) Jó főzöcskézést!:)
2011. szept. 21. 06:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:

Nagyon-nagyon köszönöm, az útmutatásod tökéletes!

Hááát, viszont a tuti siker kedvéért-és ha nem terhellek vele, az arányokat nem bánnám... Ja, még annyit, hogy a tetejére nem teszel celofánt, csak a csavaros tetőt? (mikor felfordítod, nem folyik ki belőle a szósz?)

2011. szept. 21. 06:52
 8/10 anonim ***** válasza:
Nem terhelsz, akkor nem ajánlottam volna! :) Mivel saját terméseink vannak kg-os leosztásban nem igazán tudom az arányokat, de azért igyekszem megfoghatóvá tenni. A paradicsom az egy vödörnyi volt, (12 literes) az kb 8-10 kg lehet szerintem, répa kb ha egymás mellé teszed a kezed kb egy jó nagy púpozott maréknyi, fehérrépa a répa felénél valamivel több, zeller egy jó nagy ökölnyi. Cukkíni, mivel kerek termett és nem mind használtam fel, kb a répányi mennyiség. Az összes petruszöldet beletettem úgy, hogy a végére egy jó csokornyit hagytam, a többit összefogva 1-2 zellerszárral a parilébe főztem. Zellerből se ment bele mind, mert igen aromás, max 1-2 szállal. Bazsalikomból meg nincs az a mennyiség, ami sok lenne!:) Szárított fűszer kb 1-1 kk, de kóstolgasd, inkább kevesebb, mint sok legyen! Ízesítőnek mehet még vegeta, bár én csak sk-t használok, nem szeretem a mű dolgokat. Hagyma, mivel mi imádjuk kb 4 óriási fej, fokhagymából több mint fél nagy fej, de ízlés dolga. Nem szoktam celofánozni, a tetőket is kifőzöm erős ecetes vízben. Nyugi, nem fog kifolyni, mert erősen rátekered!:) A fejrefordítástól a benne lévő levegő megy ki, így tartósít. Lekvárokat is így szoktam, vegyszer nélkül. Viszont ha a felbontott cuccból marad, azt hűtőben kell tárolni, mivel nincs tartósítószer benne! Kérdezz ha valami még nem tiszta nyugodtan! :)
2011. szept. 21. 08:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Isteni lett... :)
2011. szept. 24. 23:30
 10/10 anonim ***** válasza:
Nincs mit, örülök, hogy ízlik!:)
2011. szept. 26. 06:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!