Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől lesz a pörköltnek olyan...

Mitől lesz a pörköltnek olyan jó sűrű és sok szaftja?

Figyelt kérdés
Ettem már pörköltet amin tisztára vizes volt a szaft, és ettem aminél meg rászáradt a szaft és olyan száraz volt hogy csak na. Szóval milyen húsból és mennyi hagymával? A bő szaft érdekében.

2012. jan. 13. 15:58
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
83%
Sok hagyma és jól le kell fozni
2012. jan. 13. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
76%

Jól apróra vágott 3-4 fej hagyma és mint a tyúkhúslevest:sokáig kis lángon "főzögetni ".

Hidd el ,olyan lesz.

2012. jan. 13. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
Jó nagy fej hagyma kell bele, 1 paprika, 1 paradicsom, én szoktam fokhagymát is beletenni 3-4 gerezddel, jó sűrű szaftja a marhahúsnak van, de a zúzapörkölt, vagy a pulyka combból készült is finom sűrűre főzhető, bár főztem már kisgyereknek csirke és pulykamellből, azt is lehet főzni úgy, hogy sűrű legyen. Amire rászáradt a szaft, azt meg túlfőzték, hagyták lefőni róla a vizet, vagy keveset is tettek rá.
2012. jan. 13. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
21%
Valóban sok hagyma és többször lefőzni, majd botmixerrel átpépesíteni. Még egy jó tanács, a hagyma kisebbik részét pirítom le, a többi részét nyersen teszem a kész szaftra.A nyers hagyma jobban sűrít, mint a lepirított.
2012. jan. 13. 16:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
35%

Sok hagyma, és szinte takaréklángon főzöd, éppencsak rotyogjon kicsit.


Ezen kívül van egy olyan trükk is, hogy a szaftba belereszelsz egy közepes krumplit nyersen. :)

2012. jan. 13. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
46%

Csak én mosolyogtam meg a hús mennyiség nélküli hagyma mennyiségeket? :)


1 kg húshoz simán tehetsz vagy 25 dkg hagymát, és (a paprika-paradicsomon kívül) kb 5 dkg paradicsompürét. Utóbbit a főzés végén, és ne azt a híg löttyöt, hanem az aranyfácán sűrűségűt. És természetesen marhalábszárból a legtutibb.

2012. jan. 13. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
53%

Nem kell sok hagyma,mert attól csak "édes" lesz a pörkölt.

Sertéstarjából,marhalábszárból,csirke combból-far-hátból,

birkából lehet jó pörköltet főzni.

Egy kanálnyi zsíron (nem olajon) egy fej vöröshagymát megdinsztelsz. Ráteszed a húst,jól átpirítod,majd ráteszed az őrölt paprikát. Csak annyi vizet önts alá,hogy ne süljön le. Ha elforrja a vizet,akkor önts alá még keveset. Így jóízű,szaftos,nem vizes,nem száraz pörkölted lesz.

2012. jan. 13. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:

18,33-nak kezecske!

Plusz 1-2 fehérpaprika! Részemről nem tudok elképzelni jó pörköltet fehér paprika nélkül!

2012. jan. 13. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
56%
én 3 hagyma alatt hozzá sem fogok. Mindegy mennyi a hús. Ez az induló minimum.Nme édes, csípős.
2012. jan. 13. 22:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 doboszoli ***** válasza:
100%

Mondanék néhány ötletet, ha megengeditek.

A hús:

Mindenképpen tartalmazzon csontot is, ha nincs akkor főzz bele kilónként 2-3 db kettévágott sertés velőscsontot.

Sertés lapocka, tarja, csülök, köröm, farok.

Marha nyak, lábszár, vastag lapocka

Birka vegyesen

Tyúk

A hagyma:

Ne a hagyma uralja a pörkölt ízét! Egy kiló húshoz elegendő két közepes fej. Ezt ha szalmasárgára(!) sütötted, néhány kanál vízzel forrald ki. Lehetőleg "öreg" hagymát használj, ne újat.

A felöntőlé:

Mindenképpen érdemes üres óráidban készíteni. Néhány kiló sertés, vagy vegyes fehércsontot két-három órán át főzni, majd műanyag flakonokba adagolva, be a fagyasztóba. Pörkölt felöntéshez, levesalapnak, mártásnak kiváló. Ha ilyen nincs, és vízre szorulsz, mindig forróval öntsd fel.

A technológia:

A pirított, visszafőzött hagymára dobd a húst, paprika nélkül, azonnal sózni, és intenzív tűzön kevergetve pirítani. Először levet enged, majd visszasül zsírjára. Ekkor a tűzről lehúzva bele a paprika, felönteni, innen már lassan fedő alatt főzni. Mindig csak annyira szabad felönteni, hogy sűrű szaftban főjön, ne vékony lében. Szóval foglalkozni kell vele. Az illóolajos fűszereknek(bors, fokhagyma, kömény) csa

k a harmadát add hozzá a főzés során, majd főzés befejezte előtt pár perccel állítsd be a végleges ízt.

A vörösbort igénylő ételbe(vad, birka, marha) a bort csak kis mennyiségben és a végén add hozzá, egyet rottyan, kész.

Nagyjából ennyi, szerintem. Na meg persze lélekkel, és kellő alázattal!

2012. jan. 14. 06:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!