Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » SOS! Miért nem tudok semmit...

SOS! Miért nem tudok semmit normálisan megsütni?

Figyelt kérdés
Már többféle süteményt sütöttem, de mindegyiknek az a baja, hogy miután kiveszem a sütőből összeesik a közepe, a széle ott marad magasabban. Ma is sütöttem 1 kg túróból 4 tojásból 8 ek lisztből és 4 tk szódabikarbónábol sütit( így szólt a recept) de ugyanez volt, hogy a sütőben gyönyörűen megemelkedett, kivettem tűpróbára és összeesett. Minden süteménnyel így járok. A többi kevert sütibe általában 300g zabpehelyhez rakok 1 cs sütőport. Mit rontok el??
2013. szept. 24. 14:44
 1/10 anonim ***** válasza:

Legközelebb próbáld meg tűpróba nélkül.

Én addig szoktam sütni, míg szépen elkezd egy kis színe lenni.

2013. szept. 24. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Már próbáltam úgy is, és beesik a közepe ugyanúgy :(
2013. szept. 24. 14:50
 3/10 anonim ***** válasza:
Mikor úgy tűnik, hogy kész ne vedd ki a sütőből. Hanem előszőr csak néhány újnyira nyisd a sütő ajtaját, majd nyisd félig, amjd nyisd ki telejsen, de a sütit ne vedd ki. Hagyd így a sütőben kihülni. Hátha így nem esik össze.
2013. szept. 24. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:

A sütő hőmérséklete is okozhat gondot. A szélek túl gyorsan sülnek a közepéhez képest, így a végeredmény olyan amit írsz.

Ha jó a hőfok ,és szép pirosra sütöd a sütit, nem fog beesni a közepe.

2013. szept. 24. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:

A sütő is lehet az oka.


Mindig ebben a sütőben sütöttél, vagy próbáltál más típusúban is korábban? Egyébként milyen sütőd van?


Én pl sok éve sütök-főzök, a régi hagyományos gázsütőt szoktam meg. Semmi hőfokmérő, vagy beépített világítás, szóval ott nincs olyan, hogy a recept leírás szerint beállítom a sütőt és az előírt per/másodpercre beteszem... Hanem figyelem mikor jó, na meg a tapasztalat.

A gázszerelő szerint (egyszer javította) más már ilyen sütőben nem is süt, mert nem tudnak benne. Jobb állítólag a villannyal működő a süteményekhez.


Nekünk is van egy új, ami villanyárammal működik. Ki is próbáltam néhányszor, hátha beválik, és gyorsabban mennek a dolgok. Hát nem így lett!

A villanysütőben ugyanis sosem sülnek meg nekem rendesen a sütik/torták. Úgy értem a közepük! A külsejük teljesen jó, vagy néha még túl is sül, de belül alig sül meg!

Próbáltam én már többféleképpen mindent! Úgy is, ahogy a receptben írják, úgy is, ahogy a gáz leírásban írják. Légkeveréssel vagy anélkül... De még soha nem sikerült kitapasztalni, hogy bármelyik módszer is működne valamelyikféle (piskóta, kelt tészták, stb) sütinél...

tehát tapasztalataim szerint egy kalap sz@r a villanysütő!

Csináltam olyat, hogy két részletben kellett piskótát kisütnöm. Próbaként egyiket a gázosba tettem, másikat a villanyba. Mikor kész lett, úgy tűnt, hogy a villanytűzhelyben sült az sokkal nagyobb lett és szebb színű. Mikor kihűlt, és feldolgoztam, akkorra viszont teljesen összeesett a villanyban sült, ráadásul a közepe sem sült jól át! Jobb lett a gázos változat. Később hosszabb ideig sütöttem, de akkor a külseje nagyon sötét lett...

Kelt tésztával is kísérleteztem, Fele ide, fele oda. A gázosban csúnyább lett, megrepedt, stb, de finom, átsült volt. A villanyosban nem repedt meg, szebbnek tűnt, viszont nem nőtt akkorára meg, a külseje szintén jól megsült, de belül nyers maradt!!!


Szóval hiába a tapasztalat, minden sütő más, és a villany számomra nehezebb eset.

Egyedül a keksz típusú lapos sütik lesznek jók benne.

2013. szept. 24. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
nekem tökéletesen megsül minden a villany sütőben..
2013. szept. 24. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
Villanysütőben magas, kevert sütit alsó-felső sütésen 175-180 fokon kell pirosra sütni, és az ajtót nem nyitogatni. Ennyi a titka.
2013. szept. 24. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
0%
mert béna vagy
2013. szept. 24. 15:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

A 3-asnál a pont... Sose vedd ki a sütőből hirtelen, átmenet nélkül!


Én mindig résnyire nyitom, majd 5-10 perc múlva teljesen... és nyitott sütőajtónál hagyom langyosra hűlni.

2013. szept. 24. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

Én forró sütőben kezdem a sütést , de kb 5 perc után visszaveszek belőle és azon sütöm tovább.

Nem szokott összeesni, pedig a sütés vége előtt villával ellenőrzöm a közepe táján.

2013. szept. 24. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!