Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Friss élesztőből lehet száríto...

Friss élesztőből lehet szárított élesztőt csinálni itthon? Pizzatésztához kellene, hogy ne kelljen felfuttatni mert azt nem tudom hogyan kell. :S

Figyelt kérdés
A receptben szárított élesztőt ír, azt csak simán hozza kell adni, de itthon csak friss "kocka" van sajnos.
2014. jan. 11. 17:39
 1/5 anonim ***** válasza:
55%
Olyan 1,5 langyos vízbe (lehet tej is, de én vízzel szoktam) keverj egy kiskanál cukrot. Keverdesd addig, amíg elolvad a cukor. utána egy fél élesztőt morzsolj bele, utána ne mozgasd a poharat. Akkor fut fel, amikor úgy tűnik, mintha habos lenne a teteje. Jó tipp még ha üvegpohárba teszed, ott látod is, ahogy a kis élesztő darabok feljönnek a tetejére. Ha az alján nem marad élesztő, akkor felfutott.
2014. jan. 11. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Akkor ez a felfutás azt jelenti, hogy egyszerűen csak feljönnek a tetejére az élesztődarabok?
2014. jan. 11. 17:52
 3/5 anonim ***** válasza:
17%

Egyáltalán nem kell felfuttatni semmiféle élesztőt.


Úgy is csinálhatod, hogy belemorzsolod a langyos vízbe, feloldod, és úgy öntöd a liszthez, úgy is csinálhatod, hogy a lisztbe morzsolod szét, (nem olyan egyenletes, így annyira nem szeretem, de tény, hogy így is lehet, és így is tökéletes)

Úgy is lehet, hogy felfuttatod, igazából nincs sok jelentősége.

Konkrétan semmi.

2014. jan. 11. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim válasza:
70%
Annyi jelentősége azért van, hogy a tészta hamarabb megkel, ha felfuttatjuk az élesztőt. A tészta alkotóelemei általában szobahőmérsékletűek, viszont a futtatás langyos folyadékban történik. Itt az élesztőgombák szaporodása azonnal megindul, ergo az egész folyamat gyorsabban megy végbe.
2014. jan. 12. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Ez igaz egy fánknál, de nem igaz egy pizza tésztánál.


A pizzatésztába 3 kiló liszthez is elég 1/3 csomag élesztő felfuttatás nélkül.

Ennek, egy "háztartásbeli" receptben a többszöröse élesztő szerepel, már itt jelentőségét vesztette a felfuttatás, hiszen az induló élesztő gomba mennyiség is jócskán túlbiztosított eredményt hoz.


Ha ehhez hozzáadom a dagasztás (pizzatészta esetében inkább gyúrás) idejét, plusz az utókelesztés idejét, az legalább fél óra, de inkább háromnegyed.

A felfuttatás mondjuk 5 perc.

A dagasztás és utókelesztés közben pedig ugyanúgy szaporodik az élesztő, mint felfuttatáskor.


Tehát arról beszélünk, hogy egy eleve 5-ször- 10-szer annyi élesztő, mint ami egyébként elégséges lenne, az sütés előtt 45, vagy 50 percig szaporodik.

Csak megerősíteni tudom, semmi jelentősége!

(Továbbá akármikor a gyakorlatban is bebizonyítom.)

2014. jan. 12. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!