Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Segítséget kérnék, hogy a...

Segítséget kérnék, hogy a megfőtt gulyás leves túl híg lett! Hiába tejfölözöm nem sűrűsödik be! Mit tudok tenni, hogy finom sűrűbb legyen a leves? Köszönöm! Ha tudtok hamar kérném a segítő választ mert nagyon éhesek vagyunk. Addig is fő a csúsza. üdv

Figyelt kérdés
2014. aug. 7. 15:36
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

Nem akarok kötekedni, de a staubolás hosszú lével nem fog menni szerintem.

Akkor már inkább egy kevés melegített paprikás zsírral keverjen ki egy kevéske lisztet és hőkiegyenlítéssel tegye a gulyásba.

De már mindegy, nem tudom milyen gulyás lesz ez, de talán egy húsos-tejfölös krumplilevesnek még elmegy.

2014. aug. 7. 16:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/29 anonim ***** válasza:
0%

Előző!

Nem tudom ki ez a zolidobos, de nem hiszem, hogy az eredeti doboszoli lenne, mert az nem írna ilyen hülyeséget. (remélem...)

Szóval csak nyugodtan kötekedj, egy levest nem lehet staubolni. Ez nem is vita tárgya.


Sima lisztes kötéssel be lehet húzni, vagy egy kis étkezési keményítőt vízben elkeverni, és azzal besűríteni.

Az nem viszi el se az ízét, se a színét.


De alapvetően semmiféle sűrítés meg tejfölözés nem kell bele.


1 adagra lehet számolni, kb 7 dkg húst, 5 dkg burgonyát, 2 dkg vegyes zöldséget, 1 dkg csipetkét, (házi tarhonyát, szárazon) .

Ebből adagonként 6 dl sűrű tartalmas gulyás lesz. (persze nyilván tartalmas gazdag pörköltalapon, de ez gondolom alap.)

2014. aug. 7. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/29 anonim ***** válasza:

"zsírral keverjen ki egy kevéske lisztet és hőkiegyenlítéssel tegye ..."


Na jó, ha már így bele jöttem a kötekedésbe, akkor azért ebbe is bele lehet kötni.

Egyrészt egy ilyen módszernél nem kell hőkiegyenlítés, másrészt az extra zsiradékkal túl zsíros lesz a leves.

Ez a módszer úgy működne, hogy lemeri a levesről a zsiradékot, (lé nélkül!) elkever benne lisztet, visszaönti a levesbe, és összefőzi.

2014. aug. 7. 17:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/29 anonim ***** válasza:
45%

Vannak itt azért értelmes emberek is, a 10-es pl.

Annak a kanállal szaggatott galuskának pedig nem kell sok pár perc alat meg is föl, és a levét is csökkenti. Igy nem kell kenyér hozzá.

2014. aug. 7. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/29 anonim ***** válasza:
59%

A leveseket lehet staubolni, nagyon sokféle így is készül, de nem a gulyás speciel.

Én úgy ismerem a leszórásos módszert, hogy a lepárolt alapanyagokat szórjuk le liszttel, kissé átpirítjuk vele. ha illik bele, fűszerpaprikát is ekkor kerül bele. Majd vízzel fokozatosan felengedve, lassú, óvatos kevergetéssel

oszlatjuk el a lisztes adalékot, hogy ne törjük össze pl a zöldségféléket. ha a leve homogén, csomómentes, akkor lehet a leves végleges hosszát beállítani.

Ez nálam kb egy vékony rántásnak felel meg, de sokkal egyszerűbb és gyorsabb .

Amikor ezt a "módszert" megtanította édesanyám még véletlenül sem tudtam, hogy ez a staubolás, mert nem használtunk szaknyelvet, csak mezei konyhanyelvet.

2014. aug. 7. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/29 anonim ***** válasza:
0%

#15

Önmagadnak mondasz ellent.


"a staubolás hosszú lével nem fog menni "


"A leveseket lehet staubolni, "


" a lepárolt alapanyagokat szórjuk le liszttel, "


Ha lepirított anyagokat szórsz meg liszttel, akkor nem a levest staubolod, hanem a lepirított anyagokat.


Nekem a leves, az a kész, felengedett leves. Nem egy kezdeti stádiumú alap.

Tehát ilyen értelemben egyetlen levest sem lehet staubolni.

Leves készülhet staubolással, (fr.hagyma leves) de bestaubolni egy levest, lehetetlen.

2014. aug. 7. 19:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/29 anonim ***** válasza:

Most már tényleg légy szíves hagy abba a kötekedést!

Aki akarja érti, amit írtam, aki nem, azt sajnálom.Téged is !

2014. aug. 7. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/29 zolidobos ***** válasza:

De, az "eredeti doboszoli" vagyok, csak gépcsere miatt jelszót kért a rendszer, amit jól elfelejtettem, viszont a korábban regisztrált "doboszoli"-val nem engedett újra regisztrálni. Szóval értitek...

Lehet, hogy szakmailag barbárság a lisztes sűrítés,(vagy nevezzük akárhogy)de mentettünk már meg vizes pörköltet is ezzel a módszerrel.(nem én kezdtem főzni..) Hangsúlyozom, "válságintézkedés" volt. Itt is hasonló helyzetet sejtettem.

Amúgy nem vagyok szakmabéli, csak érdekel a dolog, ám amit leírok azt megtapasztaltam már, nem találgatok..

2014. aug. 7. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/29 anonim ***** válasza:
0%

Na figyeljetek hogyan történik a staubolás:

Veszel 2-3 kanál tejszint abba belehabarsz 1 kanál lisztet, lehetõleg símára, ezt pedig belehabarod az ételbe, majd fözöd még 5 percet.

Minden másik módszer is valamire jó, csk az nem staubolás.

Veszel 2-3-4 féle kemény sajtot lerszsled dobsz rá 1 kanál lisztet/keményítõt úgy szárazon összekevered majd felfõzöd fehér borral és kész a sajtfondü.

Ez nem lett staubolva.

2014. aug. 7. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/29 anonim ***** válasza:
62%

A staubolás liszttel beszórást jeletn, semmiféle tejföl nem kerül bele, akkor ugyanis már habarás.


Amit még lehetne, hogy a levét nagyrészt átszedni másik edénybe és elforralni, majd amikor már elég sürü, akkor tölteni vissza a sürüjére.

2014. aug. 7. 22:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!