Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell elkészíteni a...

Hogyan kell elkészíteni a túrógombócot?

Figyelt kérdés
2007. okt. 24. 13:24
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Hamis túrógombóc (Latsia)


Fél kiló túrót egy tálba összetörsz,bele 2 csomag vaníliás cukor,1 citrom reszelt héja és a leve és ízlés szerint annyi cukor,hogy a túró ne legyen savanyú(kb. 2-3 evőkanál).

Egy edénybe fél liter tejet felmelegítesz, és olyan sűrű tejbegrízt főzöl benne, hogy a kanál megálljon benne (kb. másfél-2csésze búzadarából). Mikor ez langyosra hűlt, belekevered a túrós masszába. Vizes kézzel gombócokat formázol és meghempergeted pirított zsemlemorzsában.

Tejföllel és porcukorral szoktuk enni.


Túrógombóc 1.

60 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 40 dkg félzsíros tehéntúró, 2 egész tojás, 2 púpozott evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint porcukor, 1 mokkáskanál só, 1 teáskanál reszelt citromhéj.

A tojásokat habosra verem, hozzákeverem a sót, a citromhéjat és egy evőkanál porcukrot. Addig keverem, amíg a cukor elolvad benne, majd hozzáadom az áttört vagy villával gondosan szétnyomott tehéntúrót, búzadarát és lisztet. Jól összekeverve fél-egy órán keresztül pihentetem. Ezután lobogó, sós vízbe dobom a nedves kézzel formált nagy diónyi gombócokat és 15 percig főzöm. Mielőtt leszűrném, meggyőződöm arról, hogy átfőttek-e a gombócok, vagyis egyet kettévágok. Ha a közepe is lyukacsos, akkor biztosan átfőtt. Ha nem, akkor tovább főzöm. Lapátkanállal kiszedem, lecsöpögtetem, és a közben margarinon megpirított zsemlemorzsára rakom. Óvatosan, a tálat rázogatva átforgatom, hogy a zsemlemorzsa mindenütt rátapadjon. A megmelegített tejföllel lelocsolva kínálom. Ki-ki a tányérján megcukrozza ízlése szerint.


Túrógombóc 2.

75 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 3 evőkanál búzadara, 3 egész tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál zsír, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukorral összekevert porcukor a gombócok tetejére.

A tojássárgáját habosra keverem az olvasztott, de már nem meleg vajjal, sóval és 2 evőkanál porcukorral, majd hozzákeverem a búzadarát és az áttört (vagy villával szétnyomott) túrót. Ezután adom hozzá a tojások fehérjéből vert kemény habot. Nedves kézzel nagy gombócokat formálok a masszából, és lobogva forró sós vízbe téve kifőzöm. Tűzálló tálba teszem a zsírt, felolvasztom, majd a tejföllel összekeverem, és rászedem, a lecsöpögtetett gombócokat. Rászórom a vaníliás cukorral elkevert porcukrot. Előmelegített forró sütőben csak annyi ideig pirítom, amíg a tetején lévő cukor színesedni nem kezd.


Túrógombóc 3.

HOZZÁVALÓK (12 adag): 1,20 kg félzsíros tehéntúró, 6 db egész tojás, 6 púpozott evőkanál búzadara, 3 evőkanál finomliszt, 6 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt citromhéj, púpozott teáskanál só, és az étel befejezéséhez (4 adagra): 5 dkg vaj vagy Rama margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint porcukor.

A tojásokat habosra verem, majd hozzákeverem a sót, a citromhéjat és három evőkanál porcukrot. Addig keverem, amíg a cukor a tojásban el nem olvad. Ezután hozzáadom a villával átnyomott vagy áttört tehéntúrót, a búzadarát és a lisztet. Jól összekeverem, és legalább fél órán keresztül hagyom pihenni, addigra a búzadara a sok nedvességet felszívja. Nedves kézzel nagy gombócokat formálok a masszából. (Ha nedves kézzel nyúlok a gombócokhoz, nem fog ragadni.) Ezután két lehetőség van arra, hogy a mélyhűtőbe kerüljön: vagy egy nagy alufólia tálcába rakom egymás mellé a nyers gombócokat, és lefedve megfagyasztom; vagy lobogó, forrásban lévő vízben mintegy 15 percig főzöm, és a lecsöpögtetett gombócot, az alufólia tálcára rakom. Mindkét esetben a már megfagyott gombócokat adagokra osztva polietilén zacskóba rakom, a zacskót jól lezárom, és felcímkézve a végleges helyére rakom.

Fogyasztás előtt a nyers, fagyott gombócokat forrásban lévő sós vízben megfőzöm, majd a vajon megpirított zsemlemorzsára szedem, átforgatom és a tejföllel, meg porcukorral tálalom. Ha a fagyos gombóc már főtt, akkor még fagyosan beleteszem egy megfelelő méretű tepsibe vagy tűzálló tálba és hagyom, hogy ott teljesen felengedjen. Ezután rászórom a zsemlemorzsát, majd leöntöm olvasztott vajjal és az előmelegített forró sütőbe tolva, addig pirítom, amíg a zsemlemorzsa szép pirosra nem sül a tetején.


Túrógombóc 4.

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 13 dkg búzadara, 2 nagy tojás, 5 dkg vaj, 1 teáskanál só; a tetejére 2 dl tejföl, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csapott evőkanál porcukor.

A túrót áttöröm, majd összekeverem az enyhén felvert tojásokkal, a búzadarával, a sóval és a porcukorral. A masszát legalább 1 órán keresztül hagyom állni. Közben bő, sós vizet forralok, és a vajon megpirítom a zsemlemorzsát. A masszából nedves kézzel nagy gombócokat formálok, amelyeket a forrásban lévő vízbe egyenként, nagyon óvatosan beleengedek. Kb. 15 percig főzöm, és ügyelek arra, hogy a víz ne nagyon zubogjon, de a forrás egy pillanatra se szűnjön meg. A leszűrt gombócokat tálba teszem, majd a tejföllel lelocsolva, porcukorral meghintem, végül a pirított zsemlemorzsával tálalom.


Túrógombóc baracköntettel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg túró, 2 egész tojás, 2 tojássárga, 3 tojásfehérje, 10 dkg búzadara, só, 30 dkg őszibarack, 2 dkg vaj, 6 dkg cukor

A túrót átpasszírozzuk, az egész tojásokkal, a tojássárgákkal és a búzadarával összedolgozzuk. A tojásfehérjéket habbá verjük és óvatosan azt is belekeverjük a masszába. 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ezután kis gombócokat formálunk belőle és gyöngyöző, sós vízben megfőzzük őket. Közben elkészítjük az őszibaracköntetet: vajat olvasztunk, rádobjuk a kimagozott, meghámozott és apróra vágott őszibarackot meg a cukrot, és addig főzzük, amíg darabos, enyhén sűrű mártást kapunk.


válogass!

:)

2007. okt. 24. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim válasza:
100%

Helló!

Én éppen tegnap készítettem túrógombócot, mert szerintem nem nagy tudomány, ahogy mások szoktak róla beszélni(szétfő, sokáig tart stb.)

Tegnap kb. 65dkg túróm volt éppen. Egyszerűen beletettem egy tálba (nem szoktam áttörni), 2-3 evőkanál porcukrot, kb.2 mokkáskanálnyi sót, egy kis citromlevet, 5 tojássárgáját és kb. 12 evőkanál búzadarát(vagy babagrízt) adtam hozzá. Ezután kézzel jól összegyúrtam, szinte simára. Nem túl laza, de nem is kemény massza jön létre. Miközben állni hagyom, megpirítok egy kevés olajon zsemlemorzsát,mondjuk két maréknyit:). Persze a vizet is odatettem főni közben. Ezután kemény habot készítek a tojáshérjéből és belekeverem a túrós masszába. Nos, ezt is kézzel teszem, mert nekem így jobb és érzem milyen nedves vagy nem a massza. A legjobb, ha az első gombócot kipróbálod nem fő-e szét, aztán idővel úgyis belejösz, milyen sűrű legyen a massza. Ha szétfőne, nem kell megijedni, tégy hozzá még búzadarát. Általában, ha beleteszem a vízbe a gombócokat,(amiket vízbe merített kanállal adagolok a szintén vizes kezembe és így formálom gombóccá), leszállnak a fazék aljára. Egy rövid idő után enyhén megkavarom, hogy ne ragadjanak netán az aljára. Ekkor aztán főni kezd, feljönnek a víz tetejére és kb. 3 percig hagyom főni lassan. Kiszedegetem egy szűrőkanállal, lecsorgatom, majd kb. 1 kanál teavajat, 1 kanál zsírt,1 kanál olajat együtt felolvasztok és egy fazékba tett gombócokat leöntöm vele, majd rászorom a zsemlemorzsát és porcukorral, vaníliával megszórom ízlés szerint.

Jó étvágyat!

Én szerintem nagyon egyszerű, az igaz hogy néha nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk, de sok függ a túró minőségétől is.

2007. okt. 25. 09:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!