Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Üveg tésztához van valakinek...

Üveg tésztához van valakinek recept? nem a főzéséhez, a házilagos elkészítéséhez.

Figyelt kérdés

2015. jan. 23. 20:45
 1/3 anonim ***** válasza:

[link]


Mivel nem valószínü, hogy be tudnál hozzá megfelelö (mungóbab) lisztet szerezni, ezért nem tudsz otthon készíteni.

2015. jan. 23. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Van egy német nyelvü recept hozzá, de igen bonyolult és hosszadalmas munka.


Itt az eredeti recept fordítása. Ha ki akarod próbálni és van még valami kérdésed, akkor nyugodtan írj, megpróbálok válaszolni.


Eredetileg Mongóbabeményítöböl készül, amit néha az olcsóbb elöállítás miatt részben batáta vagy borgonyakeményítövel kevernek.

A Provinz Shandong-ban ebböl keményítöcsiriz készül (1:10 arányban), amit forrón tartanak, de forrnia nem szabad. Ehhez adagolnak még keményítöt, amíg egy kenhetö/nyújtható tészta lesz belöle.

Ezt kb negyedóráig dagasztják, utána egy rézlapra kenik, és a napon szárítják. Pár nap után lehúzzák a tésztát, ollóval feldarabolják és készre szárítják.

Ez a FenTiao - ami vastag üvegtészta, nem a közismert vékony tipusú.

Ahhoz a masszát egyre vékonyabbra húzzák, ami nagy gyakorlatot igényel és a tészta állagát is igen pontosan el kell találani.

Az üvegtésztát mindig nagy mennyiségben állítják elö, mert kis adagban nem éri meg a sok munka.

Iparilag nem így formázzák, hanem a masszát különféle préseken lapokká illetve finommetéltté préselik.


A recept: (Sichuanból származik a hömérsékletekkel együttt) és ott több száz kg lesz egyszerre feldolgozva)


1220 g mungóbabkeményítö

1 liter víz

hömérö


A vizet 95 fokra felmelegíteni, 120g keményítövel híg csirizt készíteni, ezt 15 percig 90 fokon kevergetve melegíteni.

Lehüteni az egészet 50 fokra, a többi keményítöt beledolgozni és további 15 percig dagasztani.


Utána egy tésztaprésen kell átnyomni (minél finomabbak a lyakak, annál szebb, jobb az eredmény - ajánlott a 1x10 mm vagy 2x3 mm-es lyukméret) ) direkt forrásban lévö vízbe, 1 perc múlva jéghideg vízbe átszedni, nagyon alaposan lecsöpögtetni és lehetöleg lógatva megszárítani, amíg roppanva törik. (Külön szárítóállványok vannak tésztaszárításhoz)

Így hosszú ideig tárolható, elkészítéskor csak a forró levesben/ételben áztatni kell.


A fözéshez két nagy (5-6 litere fazék kell), az egyikben forrásban lévö , a másikban jéghideg vízzel. A tésztát kis adagokban kell a forrásban lévö vízbe préselni, vigyázni, hogy idöben ki legyen szedve, utána a hideg vízzel gyorsan le kell hüteni de ott sem szbada áztatni sokáig. A leszürés utánnem szabad sokág csurgatni, mert összetapadbnak, hanem aránylag hamar fel kell lógasztani.


De a recept írója megjegyzi, hogy még a legkomolyabb kinai éttermek, szállodák is az üvegtésztát készen, iparilag elöálítva veszik, mégha minden más tésztafélét saját maguk állítanak is elö.


Majd írj, hogy meg akarod-e kisérleni.

2015. jan. 24. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, lehet inkább rizstésztát készítek.
2015. jan. 24. 09:56

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!