Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Teles kiőrlésű tönkölybúzából...

Teles kiőrlésű tönkölybúzából szeretnék kenyeret készíteni a sütőmben és tej nélkül. Pár receptet kipróbáltam, de valahogy lapos lesz a tészta a kelesztés ellenére. Adnátok ötleteket?

Figyelt kérdés
Köszönöm.
2016. febr. 13. 11:56
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Mindenféle kenyeret tej nélkül szokás készíteni.


A tönkölybúza meg lassabban kel meg, tovább keleszd - a legjobb este bedagasztani és éjszaka a hütöben tartani másnapig - így reggelre pont annyira kel meg, amennyire kell, utána formázod, még egyszer keleszted egy órát és aztán sütöd.

2016. febr. 13. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:

ELökerestem a receptet is:


30 g friss élesztő

1,5 kk só

3 dl langyos víz

1 tk 10%-os ecet (a vízbe keverve)

50 dkg tönkölybúza liszt

(1 ek sikér)


A hozzávalókat alaposan össze dagasztani, jól kidolgozni és utána a hütöben keleszd, majd másnap süsd, ahogy az elöbb írtam


A tönkölyhöz - föleg ha legalább is részben teljes kiörlésü - több idö kell a megkeléshez, és valamennyire savas közeg is kell, ezért kell bele az ecet. (Lehetne esetleg joghurttal is készíteni, de akkor már van benne tejtermék) AZ eredmény valamivel laposabb lesz, mint a fehér kenyér, de ez normális, ha lassan és tovább lesz kelesztve, akkor szebb a kinézete.

2016. febr. 13. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 A kérdező kommentje:

Sajna, a boltokban több kenyérnél is olvastam, hogy tejterméket tartalmaz és nem csak előfordulhat benne. Meg jó pár kenyeres receptet is tejtermékkel olvastam. Ezért csinálnám én inkább.

Több ideig kell kelesztenem. Értem.

Eddig mindig meleg helyre tettem, de akkor most hűtőbe fogom tenni.

Ecetes megoldásról még nem hallottam, de ki fogom próbálni. Az almaecet nem jó? Cukor nem is kell bele?

Köszönöm.

2016. febr. 13. 15:09
 4/14 A kérdező kommentje:
A hideg és a hosszabb kelesztési időtől nem fog jobbra-balra lelapulni és inkább felfelé fog kicsit dagadni vagy inkább vegyek valami magasabb falú sütőedényt, ami összetartja? De akkor meg az jut eszembe, a neten is azt látom, nincs ilyen falas edény, csak úgy rárakják a tepsire és olyan lesz, mint a normál kenyér.
2016. febr. 13. 15:12
 5/14 anonim ***** válasza:

Az őseim sem használtak cukrot a kenyérbe, de tudom, hogy rajtam kívül kb. mindenki teszi. Üdítő látni, hogy azért van más is :) Mi ecetet sem teszünk bele, azt a sütijeimbe teszem.

Nos, semmi gond nem szokott lenni a teljes kiőrlésű tönkölykenyérrel, de nálunk sosem kizárólagosan ez a liszt. Fele ez, negyede rozs, negyede kukoricaliszt vagy valami egyéb (fehér tönköly, zab, ami épp van, de a kukoricás volt a legfinomabb). Összesen fél kiló liszt, 25g friss élesztő, 3 dl víz, 5/4 szabványos teáskanál só, a kenyér teljesen jó tempóban megkel a radiátoron s természetesen szépen megáll a tepsiben.


Azért lehet, hogy az ecetet is kipróbálom... Jó kis kenyér lesz, de azért van tömörsége, nem tudom, ezen segít-e ugyanúgy, mint a sütik esetében :)

2016. febr. 13. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Én már így is csináltam, mármint raktam hozzá ilyen-olyan lisztet, de szétterült így is.
2016. febr. 13. 15:47
 7/14 anonim ***** válasza:
Római tálban, vagy ilyesmiben süsd, akkor nem tud elterülni.
2016. febr. 13. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 A kérdező kommentje:

Római nincs, de valamit kitalálok.


Most már a hűtőben van a tészta és életemben először ecetet is tettem hozzá. Hátha...:)

Apropó! Holnap reggel hány fokon süssem?

Köszönöm.

2016. febr. 13. 22:46
 9/14 A kérdező kommentje:
Még egy kérdés: holnap reggel is gyúrjam még át vagy nem kell?
2016. febr. 13. 22:47
 10/14 anonim ***** válasza:

Picit gyúrd át, amennyi a formázáshoz kell, többre nincs szükség.


Remélem, jól sikerül, majd írd meg!

2016. febr. 14. 08:30
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!