Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Van-e valakinek jól bevált...

Van-e valakinek jól bevált receptje diabetikus meggyszörp és meggylekvár készítéséhez?

Figyelt kérdés
Mivel a cukor nagyon jó tartósítószer, de ha ezt kihagyom,és folyékony édesítővel pótolom, akkor pl.:a meggyszörpnél össze kell őket főznöm? Kell-e valami más tartósítószert használnom? Hogyan kell eljárnom, ha mindezt fagyasztott meggyből szeretném elkészíteni?

2016. júl. 5. 20:56
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem kell tartósítószer, ha amúgy rendesen, a hőkezelés szabályait betartva jársz el. Tehát tökéletesen tiszta, kifőzött üvegek, forrón kerül bele a lekvár, dunsztolod, fejre állítod stb. Anyukám xilittel csinálja nem folyékonnyal, én azt nem merném főzni. De szvsz ha fagyasztottból csinálod (és nem azért mert ki kell üríteni a fagyasztóból száz kiló meggyet), akkor megteheted azt hogy csak egy kis mennyiséget főzöl meg, hűtőben pár napig eláll, és nem kell foglalkozni a dunsztolással.
2016. júl. 5. 23:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 lencsefőzelék ***** válasza:
54%

Namármost, a diabetikus általában azt jelenti, hogy mesterséges édesítőszerrel édesített. Ami még a cukornál is mérgezőbb, pedig a cukor sem kicsit káros. ( https://www.youtube.com/watch?v=FVx6XxkwyEU )

A kristályos anyagok sem természetesek, így én a xilitben sem bízom, bár az én édesanyám is azt használja lekvárokhoz (is). Én a sztívia port részesítem előnyben, abból nagyon kevés kell, bár annak van egy kis mellékíze, de engem nem zavar. Sokkal jobban zavarna, ha mérgező lekvárt állítanék elő. Az idén eddig eperből, meggyből és sárgabarackból csináltam lekvárt, mindegyiket tartósítószer nélkül. Kb. egy órát főztem őket, hogy ne legyenek olyan hígak (botmixerrel összeturmixoltam), de a meggy és a sárgabarack így is kicsit híg maradt. Használhatsz pektint, ami kocsonyásítja, vagy dzsemfixet, amiben tartósítószer is van, akkor nem kell dunsztolni sem. Én inkább dunsztoltam.

2016. júl. 6. 00:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:
Rátapintottál a lényegre, tényleg nagyon sok meggyem van a fagyóba, és ebből nagyrészt szörpöt szeretnék csinálni. Tavaly csináltam,de akkor cukorral. De az idén cukorbetegség miatt csak az édesítő jöhet szóba. Télire akarom eltenni, ezért fontos lenne a pontos recept. Előre is köszönöm!
2016. júl. 7. 21:26
 4/8 anonim ***** válasza:

Én inzulinnal kezelt cukorbeteg vagyok és elmondanám neked, hogyha egy fia cukrot nem teszel bele, akkor is fog menni a cukrosnak egekbe a cukra, mert a gyümölcsben önmagában van cukor (fruktóz)

Olvasd el ezt:

[link]


A cukros rokon ne egyen lekvárt és ne igyon gyümölcsszörpöt, még mesterséges izésítővel sem!

Tavasszal csinálhatsz neki bodza, citrom, levendula, menta, fenyőszörpöt ízesítővel, de gyümölcsöt ne!

Ha nagyon kívánja lehet neki venni diabetikus szörpöket, azok nem láttak gyümölcsöt, tiszta műanyag az egész, de az illúzió megvan.

2018. júl. 31. 23:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

4-es vagyok

Most olvaslak, hogy esetleg te lettél cukros?

Akkor üdv a csapatban!

Nem egy öröm, de nem is dráma, meg lehet szokni.

2018. júl. 31. 23:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Üdvözöllek Benneteket! A kérdés még mindig az, hogyan készítsek diabetikus meggyszörpöt? Választhatok: vagy megcsinálom a fagyóban lévő rengeteg /kb.30kg/ meggyet,vagy kilököm, és ezt nagyon nem szeretném. A cukorbeteg én vagyok, de én alig iszom belőle, viszont a családom többi tagja nagyon szereti, viszont hízásra hajlamosak. Ezért forszírozom meg mindíg ezt a kérdést. Válaszaitokat előre is köszönöm!
2018. dec. 8. 18:22
 7/8 anonim ***** válasza:

Ha a családtagjaid egészségesek, ne adj nekik édesítőszert.

[link]


Ivólé Cukor nélkül - az alaposan megmosott és kimagozott meggyet ledaráljuk, szitára téve 2-3 óráig állni hagyjuk, hogy jól lecsepegjen. A tiszta lét kiforrázott száraz üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk, majd egy nagyobb fazékban - mindegyiket papírral betekerve- vízbe állítva, a víz forrássától számított 30 percig lassan gőzöljük. Ezután a fazekat félreállítjuk, és pokrócokkal betekarjuk, hogy lassabban hűljön ki. A kihűlt üvegeket ellenőrizzük, hogy biztosan jól záródnak. Hűvös helyen tároljuk.

A visszamaradt sűrűjéből lekvárt főzhetünk.

A gyümölcsöt hibátlan zománcozott edényben, állandó keverés közben sűrűre főzzük. Ha keverés közben a lábos alja látható- a lekvár elkészült. Kissebb, kiforrázott, száraz üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

2018. dec. 9. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a recepteket, végre egy tényleg használható válasz!
2018. dec. 10. 00:59

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!