Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készül a házi sajt?

Hogyan készül a házi sajt?

Figyelt kérdés
Emellett érdekel még a házi túró, vaj, tejföl készítése is, de a sajt a fő kérdés. Azt tudom, hogy főzni kell a tejet, majd vmennyi ecet kell bele és ezt leszűrni, csepegtetni. Tudja valaki a pontos arányokat?
2010. ápr. 19. 10:22
 1/5 anonim ***** válasza:

Ez nagyon finom:


[link]


Túró, vaj, tejföl kérdésben nem tudok sajnos segíteni.

2010. ápr. 19. 11:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Sajnos ha pár nappal hamarabb irtad volna ki a kérdést akkor utána tudtam volna érdeklődni..Úgyanis nagyimnál voltam a hétvégén és ő szakértő a felsoroltak elkészitésében...

Bocsi az off-ért.

2010. ápr. 19. 12:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

"Az 5 liter tejet felforraljuk és 1 evőkanál sót beleteszünk, így főzzük 2 percig.

Utána 1,5 deciliter 10 %-os ecetet hozzáadunk és még 2 percig főzzük.

Az ecet összerántja a tejet és az így kapott anyagot szűrjük majd le.

Ezután következik a sajtkészítés házilag következő fázisa a szűrés.

Itt a savó eltávolítását kell elvégeznünk, amit úgy csinálunk hogy a tetra pelenkába beleöntjük a felforralt alapanyagot.

Ezután felkötjük egy madzaggal a konyhaszekrény fogantyújára, és egy tálat teszünk alá hogy a savó abba belecsöpöghessen.

Ez kb. 15 perc."

Egy jó tanács az ecet legyen jó minőségű, és csak akkor tedd bele amikor már forr, kecske tejből csináltam így sajtot.

A túróhoz meg kell aludnia a tejnek ez 1-2 nap, szobahőmérsékleten, utána tedd fel főni, amikor felforrt szűrd át egy konyha ruhán, vagy agy textil pelenkán, majd akaszd fel kicsepegni. ha forrón szűrőd le édesebb lesz a túró (én ezt szeretem) ha hagyod kihűlni a fazékban akkor savanykásabb.

Egyszer csináltam vajat is, a tehén tejet lehűtöttem a tetejére feljött a tejszín, leszedetem és felvertem, botmixerrel, sokkal hamarabb megvan mint rendes habverővel. Elég sokig kell keverni, amikor picit sárgásabb és keményebb állagú akkor jó. Vmi isteni íze lesz.

A tejföl pedig a leszedett tejszín.

2010. ápr. 19. 19:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
2010. ápr. 19. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! :)) Hétvégén neki is látok a sajtkészítésnek!
2010. ápr. 20. 10:55

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!