Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Vajas rizs készítés?

Vajas rizs készítés?

Figyelt kérdés

Még csak mostanság próbálkozom a főzéssel és ma rizst szeretnék. 14-15 éves koromban egy barátnőmmel csináltunk ebédet amikor náluk voltunk. Épp rizs volt a köret amit csináltunk és akkor úgy emlékszem, hogy barátnőm úgy csinálta, hogy egy tefalban olvasztott vajat és hozzáöntötte a rizst, majd addig kavargatta, főzte amíg kesz nem lett. Viszont olyat finom rizst még soha nem ettem mint az :D


Szóval ez csak ennyi lenne vagy nem emlékszem a többire? Neten nem nagyon találok erről semmit. Elrontani meg nem akarom, szóval maradtok ti :)


2018. jan. 18. 10:55
 1/7 anonim ***** válasza:
74%
Szerintem a vizet kihagytad, mert vajban nem fő meg a rizs. Egyébként szerintem a vaj íze annyira nem illik a rizséhez. Olajban pirítsd meg, majd önts hozzá forrásban levő sós vizet, majd dugd be a sütőbe 10 percre. Én így csinálom, és finom.
2018. jan. 18. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy a vaj íze illik-e a rizshez vagy sem, elég egyéni dolog, nekem sokkal jobb, mint az olajos.


Abban viszont igaza van az elsönek, hogy víz feltétlen kell bele, a rizs térfogatának másfél-kétszerese általában.

A kevergetös módszer az ázsiai konyhában megszokott, de ott eredetileg nem pirítják meg zsiradékon, legfeljebb a készhez tesznek vajat/olajat.


Emellett nem mindegy, hogy milyen rizst használsz, a basmati vagy a jázminrizs egész más - szerintem finomabb - ízü, mint a közönséges.

2018. jan. 18. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Két dolgot tudok elképzelni vajon pörgette át a rizst és aztán adta hozzá a folyadékot. A másik, hogy krémes rizottót készített és amikor elkészült akkor keverte bele a vajat.
2018. jan. 18. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
0%
Ilyen nincs.
2018. jan. 18. 12:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Az állandó kevergetésről a rizottó jutott eszembe. De abba kell alaplé(csont/hús/zöldség) és bor is, és a végén kerül bele vaj, vagy egy kis mascarpone.És tényleg az elkészültéig kevergetni kell, de csak puhára szabad főzni, nem péppé.

Lehet kapni speciális rizottó rizseket.

A serpenyő nem elég magas hozzá, mert a rizs térfogata a kevergetés és a folyadék hozzáadása során folyamatosan nő.

2018. jan. 18. 12:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

A barátnőd valószínűleg rizottót főzött.

Ahogy irtad, a kevergetés és a vajas íz a rizottóra emlékeztet.

[link]

2018. jan. 18. 19:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! :)

Végül megcsináltam úgy, hogy olvasztottam egy kis Ramat, hogy ne égjen oda, hozzáadtam a rizst, ezt kavargattam és egy idő után öntöttem rá kb dupla annyi vizet mint amennyi a rizs volt. Meg a vízbe tettem egy kis vegetat. Finom lett! :)

2018. jan. 25. 11:48

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!