Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Hosszú távon mennyire tartható...

Hosszú távon mennyire tartható és egészséges egy ilyen étrend? (nem költök élelmiszerre, minden táplálékot a természetben gyűjtök/gyűjtöttem össze)?

Figyelt kérdés

Kérdésem második felét olvasva biztosan kételkedtél abban, hogy tényleg lehet -e így élni, illetve, hogy én így élek -e, de nem trollkodásból tettem fel a kérdédst. Több gógy és vadnövényekről szóló könyvet olvastam, vannak tapasztalataim, de azért kételyeim is.


Lehet sokaknak még így polgárpukkasztó lesz ez afelhozatal, illetve biztos lesznek akik azt mondják majd, hogy elment az eszem.


Miért nem akarok élelmiszerre költeni? - teheted fel a kérdést -


Nem materiális okokból, mert nincsenek komoly anyagi gondjaim. Pusztán egyszerűen, minden bolti élelmiszer tele van vegyszerrel, környezetszennyező módon szállítják őket messziről stb stb.


Hogyan néz ki az étrendem?

Amennyire én látom, amit csinálok az egy alacsony szénhidrát és magas zsírtarlmú növényi étrend, diéta.


Egy napom:


Reggeli: 1 liter csipkebogyó "tea" (nincs hőkezelés)

Tölgy és bükkmakk kenyér ringló (kicsit a szilvához hasonló vadon termő gyümölcs) lekvárral és szelídgesztenyével. Van még bodza, szeder és erdei szamóca lekvárom is. Nyáron ezeket nyersen eszem (a bodza kivételével), télen csak lekvárként.


A makkokat és a gesztenyét október elején gyűjtöttem egy erdőben, a ringlót még nyáron.


Ebéd: 400 g tölgymakk, és 30 g dió (földút melletti diófáról van)


Uzsi: saláta tál: pitypang, csalán és cickafark


Napközben szoktam gyógyteákat is inni: kamilla, csalán, cickafark, citromfű, szederlevél, diólevél, bodzavirág, galagonya, csipkebogyó stb.


Vacsora:


Gombaleves (vargánya, medvehagymával és cickafarkkal fűszerezve)


Diókenyér pereszke gombával és csalánnal.


Miért vannak kételyeim mégis?


Nos, ma állandóan a zsírfogyasztással riogatnak, hogy abból csak mértékkel szabadna enni.


Ez az étrend, mag alapú, energiám nagy része zsírból jön, csak kevés szénhidrátot eszek. Egyenlőre jól érzem magam.


Ha ez nem válik be, akkor persze venni fogok élelmiszereket.


Kösz, hogy elolvastad.



2017. dec. 21. 00:38
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

Rosszindúlatúbb válaszokra számítottam. Na mind1, így jobb is.


" Hú, nekem nagyon tetszik ez! :) merre élsz, hogy ezt így megtudod oldani? :) magadnak nem termelsz semmit? Húst sem eszel? Mennyit gyűjtöttél ezekből a dolgokból, hogy télire is kitart?"


zalaegerszegi vagyok. nagyon sok erdő van, erre rengeteg gyűjteni valóval.

A pincébe zsákokban áll a dió, tölgy és bükkmakk bár csak a diót mértem meg pontosan, az 320 kg lett - feltörve - , makkból eggyel több zsák van, így valamivel több lehet.


Szerintem nem fog kitartani egész évre, akkor boltba kell mennem, nem fogok belehalni. Jövőre még többet gyűjtök..


Csak a ház kertjében tudok termelni egyenlőre, most még csak szezámmagot, ami a diókenyérhez kell.


" Ketsegbe vonom hogy a "lekvar" tartositoszer (pl cukor, so, aszkorbinsav stb) nelkul tarolod nyar ota - es akkor maris ertelmetlen az en szememben az egesz."


Márpedig lekvárhoz nem kell cukor, nagyanyámtól tanultam meg elkészíteni, mindegyik gyümölcs tartalmaz fruktózt, ami eleve egy cukor típus...


" Ugyanemiatt hihetetlen, hogy december 20-an kimentel az erdobe es talaltal egy hetre valo csalant es gombat es eheto egyeb novenyeket.


Remes, ma mennyi fake kerdes van... "


Inkább árpilis 20-án, decemberbe már nem gyűjtök semmit :D


eleve a tavaszi csalán a legjobb és legzsengébb, szárítva eláll, minden ásványi anyag aktív marad benne. plusz ha vizet öntök rá attól visszanyeri eredeti állagát is.


Amúgy szárított vargányáról nem hallottál még? szerinted a bolti gombaleves tasakokban nem szárított van?


" Két kérdésem van: a makk nem keserű? Egyszer kóstoltam és nagyon keserű volt. Illetve leírnád a diókenyér receptjét?"


Ha éretlen akkor nagyon keserű, éretten már semlegesebb íze van, állagra a dióhoz és mogyoróhoz tudnám hasonlítani.


Diókenyérhez nem kell más mint 35 dkg őrölt dió (őrlőgéppel megoldható), 3 kanál őrölt szezámmag (ez terem a kertemben), szódabikarbóna (jó, ez bolti, egy tasak 100 ft, és csak egy késhegynyi kell belőle) és só + víz.


" A tölgy makkja ehető? A többit elhiszem és tetszik"


Háborúk alatt, inséges időszakok alatt öbben ették, és senki nem halt még bele. Fehérje és zsírdús táplálék. Csak úgy mint a dió mogyoró.


" ez nagyon jó, holnaptól én is áttérek erre az étrendre!!! megtudod mondani légyszi kőbányán hol találok cickafarkat? minden más a lakótelepen van, sok gaz, meg 1-2 tölgy is! köszi az ötletet! éljenek a vegák!!!!!


a városi szmogban, járdai repedések között is kitör a földből, csak a pesti emberekből származó vukkot kell kikerülni, illetve arra kell figyelni, hogy 12 m sugarú körben ne legyen körülötte ott az ember legjobb barátjának a végterméke, mert annak gőzét felszívja a növény. éljenek a városi prolik!!! :D

sarcasm forever #

2017. dec. 21. 18:57
 12/31 A kérdező kommentje:

a zsír és szénhidrát vita örök kérdés valahogy. a tudomány se egységes benne.


sokan étkeznek szénhidrátdúsan, persze jó minőségű, és nem finomított szénhidrátokból, és teljesen jól vannak. ismerek is ilyeneket.


Vannak akiknél inkább a zsír dominál, és ők is jól vannak.

2017. dec. 21. 19:00
 13/31 anonim ***** válasza:
100%
Köszi a receptet, elteszem. Én is gondoltam arra, hogy minél többet szeretnék gyűjtögetni, nem gondoltam volna, hogy így össze lehet szedni egy napi kaját.
2017. dec. 21. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/31 anonim ***** válasza:
Én lenmagból készitek kenyeret és nagyon finom.
2017. dec. 21. 23:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/31 anonim ***** válasza:

Próbáltam utánanézni a makk tápanyagtartalmának. Ha igaz, amit írnak, több szénhidrát van benne (41%), mint zsír (24%). Én a zsírt egészségesnek tartom, inkább a tölgymakkban lévő tannin miatt aggódnék, amiről azt írják, hogy a fehérje-anyagcsere zavarát okozhatja. Talán emiatt sem fogyasztják annyira szívesen az emberek. De lehet, hogy ez kivédhető megfelelő időben történő gyűjtéssel, vagy elkészítési móddal.

A bükkmakkban lehet, hogy több zsír és kevesebb ch van. Azt írják, hogy "Fogyasztása nagy mennyiségben nem ajánlott a mérgező fagin tartalma miatt."

Érdekes ez az étrend, és biztosan sok gyógyhatású anyagot tartalmaz. Hogy minden tápanyagból eleget tudsz-e bevinni belőle, az hosszabb távon fog kiderülni. Az erdei gombák gyűjtése és fogyasztása rejt magában némi veszélyt (remélhetőleg bevizsgáltattad, ha nem vagy gombaszakértő). A tojás fogyasztását erősen fontolóra venném (saját tyúkoktól).

2017. dec. 22. 04:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/31 anonim ***** válasza:

Az sem mindegy, hogy egészségtelen telített zsírról (tehát állati eredetűekről) vagy egészséges telítetlenekről van szó (ami a növényekben van jelen). A telített zsírral okkal riogatnak, mert lerakódik az erek falán, aztán ott egy idő után, lehet hogy csak évek után, de talán megnyerted az orosz rulettet és sose fog megtörténni az emberrel, hogy annak a szövődményeitől szenvedjen.

Ahogy mondtad, a finomítatlan szénhidrátokon kívül bátran fogyaszd a magas szénhidrát tartalmú ételeket.


A magvak nagyon jók, de azokból is megvan állítólag a maximum napi keret. Ezt én még úgy olvastam, hogy 50g. De szerintem ez egy részt egyáltalán nem sok, többtől sem lesz semmi baja az embernek, HA hosszú távon is odafigyel a megfelelő omege 3 és 6 arányra. Egyél minden nap lenmagot vagy chia magot kb. 2-3 evőkanállal, aztán azzal sem lesz bajod. Mi párommal mióta 1,5 éve vegánok vagyunk, napi kb. 80-100 g-ot eszünk (saccra ennyi, lehet hogy több is), és semmi bajunk: földimogyoró, kesudió, mandula, paradió, lenmag, dió, pisztácia, török mogyoró.


Ezek mellett egyszer nézz jól utána, hogy heti szinten milyen ásványi anyagokat és vitaminokat kell bevinned mindenképpen és hasonlítsd össze, hogy azok megvannak-e elégséges mennyiségben a heti étrendedben. Ha ez is stimmel, akkor nem hiszem, hogy lesz bajod.


Azt nem tudom, hogy amiket leírtál, az minden e, amiket csak eszel és hogy elégséges mennyiségben van-e bennük minden, ami kell. Ez olyan, amit te érzel és amit hogy meg is nyugodjál, fél évente vagy évente érdemes kivizsgáltatni. Ha más miatt nem is, csak hogy megnyugodj.


Szerintem, ha venned is kell valamit, nem oszt vagy szoroz, mert így is sokkal de sokkal kevesebb mérget vihetsz be, mint az átlag ember. Ennyire azért nem kell rágörcsölni, ha jó az immunrendszered.


Remélem leírod majd a tapasztalatodat. Mióta is élsz így?

2017. dec. 22. 08:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/31 anonim ***** válasza:

A tölgy és bükkfák makkja nagyon sok csersavat tartalmaz. Igaz, régen fogyasztották, de nem nyersen, hanem áztatás és hőkezelés - csersavtalanítás - után. Én süteményt csináltam már tölgymakk alapból, így csersav nélkül full olyan volt mintha mogyoróból lett volna.


A szamóca lekvár receptje engem érdekelne, főleg, hogy kerülöm a cukrot.


Amúgy mi a célod a gyűjtögető életmóddal?


Azért kérdezem, mert én önellátásra készülök, csak én magamnak termelném meg az élelmiszert egy tanyán, illetve egy részét már most megtermeltem, de ez még távol áll az önfenntartásról.

2017. dec. 22. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/31 anonim ***** válasza:
Utolsó: konkrétan hogy csersavtalanítod a makkot? Leírnád a folyamatát?
2017. dec. 23. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/31 anonim ***** válasza:

#18


Szódabikarbónás vízbe áztatom őket (héj nélkül) egy éjszakára (8-12 órára ajánlott beáztatni). Nem idegen ez, egy sor más tápláléknál is hasonló procedúra van (pl babfélék, barna rizs stb)


Van még több megoldás is: [link]

2017. dec. 27. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/31 anonim ***** válasza:
Köszi, ki fogom próbálni.
2017. dec. 27. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!