Melyik mostanság divatos fogyasztószert vagy módszert ajánljátok viszonylag gyors és látványos fogyás eléréséhez? Tapasztalatokat várok!
Ne haragudjatok, de tényleg szinte csak olyanok válaszoltak szegény kérdezőnek, akik csak az észt osztják.
Senki, de senki nem tudja a másik napirendjét beosztani!
Kedves előző válaszoló! Örülök hogy Te ilyen szuper vagy, hogy három műszak és gyerek mellett ezt meg tudod oldani, de hidd el, van olyan aki nem tudja megoldani akkor sem, ha fejtetőre áll.
Én sima 8.00-16.00-os munkaidőben dolgozom, viszont a párom reggel 4.30-kor elmegy itthonról dolgozni. Én irtó szívesen elmennék futni, vagy bicajozni hajnalban (amikor nem volt gyerekem még meg is tettem) de nem lehetek annyira felelőtlen hogy itthon hagyom egyedül az alvó gyereket. Így aztán a hajnali sport kilőve (a lakás kicsi, nem tudok tornázni sem, mert attól tutira felébred a gyerek). Ülő munkát végzek (irodában), így aztán a nap közbeni mozgás is kilőve. 16.00-kor végzek, 16.30-ra megyek a gyerekért a bölcsibe. Még rendesen bevásárolni sem marad időm, vagy postára menni, hanem azt is a gyerekkel együtt csinálom. A párom 5.00 és 6.00 között ér haza. Én akkor még szívesen elindulnék sportolni, de: ő akkor még le is akar tusolni (érthető okokból, ugyebár) és esetleg szívesen enne is valamit. A gyerek 2 éves, nem hagyom ott vele úgy, ha nem tud rá figyelni. Namármost, ott tartunk hogy este 7 körül van már. Kisvárosban lakom, ilyenkor már nincs semmilyen sportprogram (torna vagy ilyesmi). A gyereket is lassan fürdetni kell már. És akkor azt még nem is említettem, hogy az a típus vagyok, aki ha este intenzíven sportol, attól felpörög, és tutira nem alszik legalább hajnal 2-ig, mert úgy pezseg a vére (ugyebár a vérbe jutó oxigéntől, vagy mi). Ezt persze tapasztalatból mondom, mert nem az a típus vagyok aki csak panaszkodik hanem az, aki mindent megpróbál. Tehát ezek alapján légyszi mondd meg, hogy mikor kellene rendszeresen, legalább heti 3x, de inkább 4x sportolnom. Előre is köszi!
Szóval: ne osszuk már be más idejét. Bár a kérdező nem írta le a napirendjét, de ettől még nem kell egyből arra következtetnünk, hogy nem próbált meg mindent!
Mindenkinek más a szervezete. Attól hogy valaki 80 kilóról 55-re fogy azért mert elkezdett dolgozni, még nem biztos hogy mással is ez fog történni. Lehet hogy akivel ez történik, annak stresszes a melója, és ő az a tipus aki idegből is fogy, vagy a meló miatt megváltozik az étkezési szokása, mármint a beosztása miatt. Vannak olyanok is, akik nem fogynak az idegtől, vagy akik sima egy műszakos ülőmunkába mennek vissza szülés után, az meg ugye nem jár nagy mozgással.
A kérdezőnek válaszolva: én is úgy vagyok mint Te, mindent megpróbáltam már, időt szakítani a mozgásra, nem sikerült. Diétázni - hát abban sem vagyok 100%-os, és amikor ügyesen betartottam sem volt eredménye.
Én most ezt próbálom ki:
Ez összetételében hasonlít az Acai Berry Thin nevű készítményhez, az adagok térnek el benne. Nekem összetétel alapján ez volt a szimpatikusabb. Hétfőn kapom meg, és kezdem el használni. Az Acai Berry Thin nevű szerről szóló kérdeéseknél azt olvastam, hogy jelentősen csökkenti az étvágyukat, és sokkal frissebbnek, energikusabbnak érzik tőle magukat. Ez bizonyára a koffein tartalom miatt van, tehát nem szabad mellette túlzásba vinni a kávét. Amit én választottam, abban kevesebb is a koffeint mint az Acai berry Thin-ben. Ha gondolod egy hét után megírom a tapasztalataimat.
Tegyük hozzá, hogy a diétázásnál nem egy alkalommal végeztek felmérést, hogy ki mennyit eszik ténylegesen. Mindenki, aki nem fogyott, durván alulbecsülte a bevitt kalóriákat. "Á, az az egy keksz, csoki, stb nem számít". Így simán 1-2000 kcal-val is túllépték a megengedett kalóriabevitelt.
Személyi edzőként pedig elmondhatom, hogy igenis számít akár heti 2 óra sport is. Nagyon is sokat!
A csodaszerekről: Két típusba sorolnám őket.
1. Táplálékkiegészítő, nincs sehol sem betiltva. Ezek többnyire annyira elhanyagolható mértékben segítik a fogyást, hogy nem érik meg a kifizetett pénzt. Sport és valóban betartott diéta nélkül ugyanúgy nem érnek semmit.
2. Illegális (vagy más országokban már betiltott, itt MÉG NEM) szerek: gyakorlatilag drogok. Ezektől valóban lehet fogyni, de ára is van. Májat, vesét, idegrendszert visszafordíthatatlanul károsítják. Képesek pár hónap alatt arra, amire a masszív alkoholizmus évek alatt.
Hirtelen eredményt ne várj, mert vagy visszajön később a duplája, vagy ha illegális szert használsz, akkor kórházban kötsz ki. Inkább írd le ide, hogy egy nap mit eszel, őszintén, mindenre kiterjedően. Számítanak az italok is, a "csak egy harapás volt" ételek is.
Ha leírod 1-2 napi táplálékbeviteled, szívesen megmondom, hogy megfelelő-e a diéta.
Sajnos példaként az auschwitzi rabokat tudom felhozni, akiket dolgoztattak és éheztettek. Ott is volt mindenféle típusú, genetikájú ember, de ha megnézed a képeket, sajnos már a 40 kg-os testsúly is kövérnek számított :(
Az előző vagyok (személyi edző). Amit eszel, alapjában nem rossz, de egy-két dolgot még kerülj: rántott húst nem javasolnék fogyókúra idejére, mert a panír rengeteg zsiradékot felvesz. Apropó zsiradék: sokan összekeverik az egészségest a fogyókúrással. Pl. a szűz olivaolaj egészségesebb, mint a napraforgó, de ugyanannyira hízlal. Ugyanez igaz a cukor vs. mézre is.
Amit kerülj vagy csökkentett adagban fogyassz: rántásos ételek (a liszt és az olaj miatt), rántott húsok a fenti okok miatt (inkább grillezve vagy párolva javasolnám). Szárnyasok bőre is zsíros tud lenni, így bőr nélkül javasolnám, főleg a combot. Spenót viszont abszolút jó!
Krumplit szintén nem javasolnám, mert szinte minden elkészítési módjával zsiradék kerül hozzá (olajban kisütés, püréként vaj is kerül bele, stb), illetve önmagában magas a szénhidráttartalma.
Amit javasolnék, hogy nagyobb arányban fogyassz: zöldségek, gyümölcsök, rizs, tejtermékek (kivéve zsíros sajtok) - natúr joghurt, kefír, sovány sajtok, író, stb.
Amit érdemes kizárni az étrendből: édességek, péksütemények, fehér kenyér, tésztafélék. Tésztát lehet egy keveset enni, de szintén a liszttartalma miatt sokat nem javasolnék belőle.
Ami még fontosabb: sok-sok folyadék, legfőképp buborékmentes víz, de lehet ízesítetlen tea (vagy édesítővel), frissen facsart gyümölcslé, stb. Az otthon készült gyümölcslében van gyümölcscukor, de ennyire szükség van, még diéta alatt is.
Egy hét alatt semmiképp ne várj változást! Mozgás mindnképp hasznos, bármennyi is legyen. Természetesen a több hasznosabb, de sokat lehet csalni. Buszozásnál egy megállót sétálni (ha van rá lehetőség, többet is), esténként otthon tornázni súllyal (vagy venni kézi súlyzót, vagy megtölteni egy palackot vízzel, homokkal).
Önmagában a hasprés jó, de kevés. A több izom így nincs megdolgoztatva. Ki lehetne egészíteni fekvőtámasszal (kar, hát, mellizom), guggolással. Guggolásnál fontos, hogy a lábfejek enyhét "szétálljanak" és a comb ne kerüljön vízszintesnél lejjebb, mert onnan már a térdizület dolgozik, nem az izom. És lassan kell csinálni, nem lendületből. Ha 5 megy csak, akkor ötöt, de érdemes naponta emelni, akár csak eggyel a mennyiséget. A cél egy perces pihenőkkel 3x50 guggolás.
Gyors eredményt ne várj, mert az soha nem lesz tartós!!!!
Eleinte nehezen indul be, lehet, hogy két hétig semmit nem látsz, majd hirtelen elindul. Addig a testen belül történnek változások, amiket nem észlelsz. Pl. a zsírt a test először az izomrostok közül égeti ki, ami kívülről nem hoz látványos változást, de csak ezután tudja a bőr alól is égetni. Ez az emlősöknél így van kódolva.
Heti 1 kg-nál több fogyás nem tesz jót. A reális cél fél év lenne, utána, ha nem kezdesz el hízlaló ételeket enni és továbbra is mozogsz valamennyit, megmarad a súlyod, nem fog visszajönni és éhes se leszel.
A fogyást pedig érdemes centikben mérni, a mérleg több okból csalóka:
- veszthetsz vizet, amit gyorsan lehet veszteni és megkötni is, nincs köze a zsírhoz
- ha éppen nem voltál wc-n, akár fél-1 kg pluszt is mutathat
- az izom ugyanakkora térfogattal nehezebb, mint a zsír.
A centikben mért fogyás az igazi, inkább a tükörnek és a ruháknak higgy, ne a mérlegnek.
Hány kg (és cm) vagy jelenleg?
Tojást és a citromos vizet kifelejtettem.
Tojás, főleg keménytojásként nagyon jó! Illetve teflonserpenyőben, zsiradék nélkül rántotta. Ízlés szerint lehet zöldséget is keverni bele. Reggelire érdemes fehérjedús ételeket enni, mert tovább elidőznek a gyomorban, később leszel éhes.
Este, lefekvés előtt 3-4 órával már ne nagyon egyél, esetleg egy pohár natúr joghurtot, vagy kefírt, ha éhes vagy. De szerencsésebb a vacsorát a lefekvéshez képest időzíteni.
Citromos víz: reggel éhgyomorra (ha dohányzol, akkor még a cigaretta és a kávé előtt!) inni. Ez alól kivétel, ha savas típus vagy és gyomorégést okoz - ezt próbáld ki, ha nem esik jól, ne csináld, mindenkinek máshogy reagál rá a gyomra. Az enyém bírja, de van akinek nem!
Azért jó, mert "bedurrantja" a májat, begyorsítja a reggeli "emésztőszervi ébredést". Máskor is érdemes inni, mert C-vitamin van benne és folyadék, de éhgyomorra, reggel a leghatásosabb. Energetizál és néha többet ér, mint egy kávé.
A szigorú fogyókúrákat azért nem pártolom, mert bár hasznosak, a legtöbb ember képtelen betartani, vagy nagyon szenved és előbb-utóbb feladja.
A korábban leírtak szerint próbáld meg összeválogatni az ételeket, a mérték a fontos! Beleférhet egy palacsinta is akár, de akkor az tényleg csak heti egy legyen maximum.
A magyaros ételeket azért nem javasolnám, mert a magyar konyha sajnos zsíros és szénhidrátban gazdag. Paprikás krumpli, krumplis tészta, töltött paprika, stb - az ilyen típusú ételeket érdemes kiiktatni. A mediterrán konyha már jobb (tésztafélék kivételével), esetleg a netről lehet recepteket nézni.
Halételeket szintén javasolnám, ha szereted a halat vagy a tengeri dolgokat. A tengeri halak nem zsírosak, rengeteg fontos tápanyag van bennük, gazdag fehérjeforrások. Ha szereted, akár egyik fő élelmiszer is lehet! (azért mondom feltételes módban, mert sokan nem bírják megenni, nem szeretik)
A napi háromszori étkezést érdemes 4-5 felé elosztani. Vagy egy-egy almát beiktatni a fő étkezések közé, hogy ne zuhanjon le a vércukorszint, mert az éhséghez vezethet.
Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok, visszanézek majd még ide.
Kedves személyi edző!
Tetszenek a válaszaid, ezért szeretnék Tőled kérdezni:
Nekem pajzsmirigy alulműködésem van, és bár L-Thiroxinnal be van állítva a TSH értékem (azaz állítólag megfelelő a hormontermelésem)mégsem tudok fogyni még diéta mellett sem.A rendszeres sport azért nem megy, mert pici lányom van, főiskolára is járok levelezőn, és mosz 1.-én állok vissza munkába, tehát nagyon sok egyszerre az elfoglaltságom. Ezért gondoltam a diétára.
Tudnál nekem valamit javasolni?
Előre is köszönöm!
Pajzsmirigyre sajnos nem merek saját kútfőből válaszolni, mert nem vagyok se orvos, se dietetikus, ez speciális eset. Egy orvosi vagy dietetikai szakvéleményt lenne érdemes kérni, mert az egészséges embereknek megfelelő diéta neked akár rosszat is tehet, nem akarok hülyeséget mondani.
Házi tejtermékek: nagyon egészségesek, de fogyókúrára nem javasolnám! Rettentő magas a zsírtartalmuk, mert azt gyakorlatilag úgy iszod, ahogy az állatból kijön, maximum leszűrik és felforralják. Akinek rendben van a súlya, annak jó szívvel ajánlom, mert rengeteg vitamin és tápanyag is van benne (jóval kevesebb marad a bolti dobozosban), de a zsírtartalma miatt ebben az esetben nem javasolnám, vagy nagyon kicsi adagban (napi 1-2 dl max, reggeli mellé esetleg).
A kecsketej például nagyon egészséges, de azt falun élő, földeken dolgozó embereknek "találták ki", mert ők a munkával bőven elégetik a zsírtartalmát.
Ha lesz lehetőséged heti legalább háromszor másfél órát intenzíven sportolni (ezekre a legalkalmasabbak az aerobik, küzdősportok, ugyanis ott nem hagynak lazsálni, másfél órán át keményen hajt az edző), akkor már bátrabban lehet ilyen élelmiszerekhez nyúlni.
Kevesebb mozgás mellett nem javasolnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!