Mivel lehet helyettesiteni a lisztet? Jó lenne ha nem 500 forintért kéne vásárolgatnom fél kilókat!
Szóval próbálom teljesen kiűzni a szénhidrátot és a cukorot az étrendemből. A cukorral nincs is baj, de a liszt nem megy 100%-osan. bármilyen főzeléket csinálsz, vagy egy kis rántott zöldséget... stb ott a liszt! Vettem a Dia-Wellnestől ilyen szénhidrát mentes lisztet, fél kilót de 560 forint volt. Jó lenne nem ezt venni, hanem valami mást ami kilós és nem 500 forint.
Kis mennyiségben a rozsos, vagy teljes kiőrlésű liszt nem jó?? Mivel lehet helyettesiteni?
A főzeléket felesleges liszttel sűríteni, hisz van egy sokkal jobb, egészségesebb módszer: önmaga leturmixolásával való sűrítés. Nyilván csak egy részét kell leturmixolni és utána elkeverni. A Dia-Wellness pedig egy túlhype-olt fos, mert ugyanúgy gluténforrás, tehát gyulladáskiváltó hatása van. Van viszont egy mégnagyobb átverése annak a szélhámos cégnek: gluténmentes lisztet árulnak, amibe viszont cukrot és xantánt raknak. Érted, egy olyan cég árulja, aminek a nevében benne van a "wellness" szó.
Ha mindenképp liszthez ragaszkodsz: Hajdina-liszt, vagy gluténmentes rizsliszt
Az 5-ös válaszolónak üzenném, hogy a keményítő is szénhidrát, tehát az is ugyanannyira rákkeltő, mint a cukor.
Én ugyan nem értem, ilyen pici mennyiségeknél mit számít, hogy hány forintos a liszt, a zöldséglevesemben a galuskánál engem nem érdekel, hogy mandula, hisz alig kell bele valamicske, kenyérsütésnél már fontosabb az ár, abból nálunk elég sok fogy. Ott sem olcsó a lisztpótlék, de az a helyzet, hogy bármikor hasonlítgatom a maguknak főző csóró kolisták ételköltségeivel (a gyk-s beírások alapján) a sajátomat, vagy a régi, lisztes korszakot a jelennel... Az jön ki, hogy nem drágította meg különösebben az étkezésemet a glutén elhagyása. Igazából semmi változás nem történt, de picit kevesebbet eszem.
No de ami az olcsóbb helyettesítést illeti, használj zab- vagy rizslisztet, az 400ft/kg vagy kevesebb, ha megfelelő helyen veszed s legalább nincs benne glutén. Szénhidrát az sok, de ez már csak ilyen. Ha szénhidrátszegénynek is kell lennie, akkor csak a lenmagot tudom mondani, én 500 ft/kg alatt veszem, de az szerintem nem finom nagyobb mennyiségben. Kenyérhez és rántáshoz szezámot használok, az mindkettőhöz igen finom, rántott zöldségekhez speciel nagyságrendekkel jobban ízlik, mint a liszt. A tejfölpótlékom kesuból van (meglepően kevés kell belőle nekem s igen ritkán, így azt se tudom drágának tekinteni), a levesben a galuska mandulából (120 ft-nyi mandulából egy hatalmas fazék levesbe jut finom galuska, nekem nagyon megéri), a müzli/mazsolás-citromos krém kókuszból, a tejpótlék is kókuszból (már amikor nem tojásból és zsírból, de pici kókusz akkor is van benne), ízesítésnek gyakran használok törökmogyorót és diót is, az igen drága magokat hanyagolom.
Érdekesek ezek a "pótlékok", mert az eredeti dolgok zöme korábban kicsit sem érdekelt, de ezek csodásak számomra.
Magokat jobb zöldségeseknél szoktam venni, illetve az Auchan kimérős árai is jók (ott sok más is van, engem a rizs, az aszalt szilva és a tea szokott még érdekelni :)), de jelenleg a webáruházakat preferálom, ahol lehet találni igen jó árakat s szépen elhozzák nagyobb mennyiségben is egy jó erős zacskóban, nem nekem kell vesződni vele.
Rizslisztet a párom szokott venni, azt mondja, 300 és 400ft között szokott lenni a Tescóban. Zabpehelyhet (amit lisztté őrölünk) ma vettünk 360-ért egy sima Sparban. Ki is próbáltam ma a szezám-rizs-zab kenyeret, költségcsökkentés okán, de abból én kóstolás szintjén szoktam enni, mert vigyázok a szénhidrátszintemre, elég az, hogy a zöldség és a gyümölcs feltolja :) Nem is esik nekem jól a sok szénhidrát, de a fogyásomat is erősen akadályozza.
Viszont bizonyos szerepekben az olajos magok kényelmetlenek, gofriba és palacsintába nehéz csak magot használni liszt helyett, bár ilyet nem muszáj enni. A gesztenyeliszt kivételes, az remekül rugalmas palacsintát ad, viszont nem szeretem az ízét, drága és édes is, ami nem jó, ha sós palacsintát akarok. Részemről lavírozok az alapanyagok között, próbálom a megfelelőt és nem túl drágát használni, kísérletezek, de akkor is nagy ívben kerülöm a glutént, ha a keményítőt épp nem.
Bocs, azt hiszem, túl bő lére eresztettem a mondanivalómat, sajna szokásom, de remélhetőleg azért adtam olyan infót, amire szükséged van :)
A Sparban 200 forintért lehet venni Bugdet zabpehylet, ami aprószemű, valamivel olcsóbban nagyszeműt (fél kilót kiszerelés). Ezt szoktam kávédarálóban megőrölni, és ezt használom lisztként. Nem pont ugyanolyan mennyiségben kell, mint a sima fehér búzaliszt, de könnyű kitapasztalni, hogy mennyire van szükség.
Persze ezt sem kell túlzásba vinni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!