Gyalogosnak akkor is elsőbbsége van, amikor a zebra mellett várakozik az átkelésre, vagy csak akkor, amikor már rálépett?
85
"Az elsőbbség nem azt jelenti, hogy ha valaki ott van előtted az úton és nem tudsz tőletovábbmenni, akkor nem mész neki - hanem azt, hogy akinek elsőbbsége van, az mehet be elősz{r a kereszteződésbe."
Nem kell ilyen hülyeségeket kitalálni, mert a KRESZ egyértelműen definiálja az elsőbbség fogalmát.
"Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására.
Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában."
Vagyis, jármű és gyalogos tekintetében teljesen mást jelent az elsőbbség. De ez lényegtelen: a 21. § (7) és a 43. § (1) is leírja, hogy a gyalogosnak csak a gyalogos-átkelőhelyen van elsőbbsége, azaz, csak itt nem szabad zavarni és akadályozni. A gyalogos-átkelőhely pedig nem foglalja magában a járdát.
Tehát, a járművezetőnek csak annyi kötelessége van, hogy olyan sebességgel közelítse meg a zebrát, hogy ha a gyalogos lelép, akkor meg tudjon állni előtte. 43. § (2)
#92 A sok jó válasz mellett kapsz egy rosszat és rögtön ráugrasz, hogy "erről van szó".
Nem, nincs erről szó. De láthatóan teljesen felesleges vitázni veled/veletek, mert képtelenek vagytok a KRESZ releváns két sorát értelmezni.
Értsd már meg, hogy sehol nincs a KRESZ-ben olyan, hogy neked nullára kell fékezni az autót, mert valaki áll a zebra mellett a járdán. Ilyen nincs, és nem is kell így tenni, mert balesetveszélyes adott esetben. A járdán nincs elsőbbsége a gyalogosnak, és ez a KRESZ-szbályból ki is tűnik, mert úgy fogalmaz, hogy gyalogos átkelőhelyen, azaz rajta, a zebrán. Tehát, ha lelép, elsőbbsége van, meg kell állni, de akkor is csak abban az esetben, ha zavarnád az átkelésben, egyébként el lehet haladni előtte, gondolj csak a több sávos úttestre. Viszont, ha csak várakozik az átkelésre, akkor nincs elsőbbsége, ezért fogalmaz úgy a KRESZ, hogy ebben az esetben úgy kell megközelíteni a helyet, hogy szükség esetén meg tudj állni, vagyis, ha lelép, meg tudj állni, mert akkor már elsőbbsége van. Érted-e már? Az, ha valaki megáll mégis, hogy átengedje a várakozó gyalogost, illem, semmi más. Szabály ilyet nem ír elő.
#96 Értem, persze. Értettem eddig is, hogy mit mondasz, éppen ezért tudom bátran állítani, hogy hülyeség.
1. Ha nem kell elengedni a várakozó gyalogost és senki nem is engedi el, akkor a gyalogosnak meg kell várnia, míg az összes közelben lévő autó is elment. Hol van itt az elsőbbség?
2. Előző persze felveti a lehetőségét annak, hogy a gyalogos lépjen rá a zebrára és akkor majd az autók megállnak, ezzel csak az a baj, hogy egyrészt nem fog minden autós megállni, másrészt a KRESZ azt mondja ki, hogy csak akkor léphet a zebrára, ha ezt veszélytelenül megteheti, na de az őt figyelmen kívül hagyó autósok elé lelépni minden, csak nem veszélytelen. Azaz ahogy te ezt elképzeled, ha a gyalogos lelép a zebrára kiharcolva az elsőbbségét, akkor először is szabálytalan, másrészt pedig minden egyes zebrára lépés alkalmával az életével kockázik.
3. Ha te csak akkor állsz meg, mikor már rálépett a zebrára, akkor te kizárólag azért állsz meg, mert nem akarod elütni. Azaz nem beszélhetünk elsőbbségadásról.
Az égvilágon semmi értelme nincsen annak, amit írsz. A te értelmezésedben az autós soha nem ad elsőbbséget a gyalogosnak, a gyalogosnak pedig az égvilágon semmilyen elsőbbsége nincsen.
Kiszálltam a témából, mert felfoghatatlanul nevetséges, amit írsz. Normális beszélgetésre, vitára, eszmecserére nyitott vagyok, de itt ilyenről szó sincsen, úgyhogy én csak azzal búcsúzom, hogy a jövőben bármikor gyalogosként közlekedsz, viselkedjenek úgy veled az autósok, mintha a te értelmezésed lenne igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!